Resurse umane: 10 calitati ale managerilor HR de exceptie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Resurse umane: 10 calitati ale managerilor HR de exceptie Resurse umane: 10 calitati ale managerilor HR de exceptie
de Manager.ro la 21 Iun. 2013
Urmareste-ne pe Google News
resurse umanemanageri hrhuman resourcescalitatiangajatilideri

Nicio companie nu poate fi mai buna decat angajatii pe care ii are. Daca recrutarea unor oameni exceptionali este atat de importanta, atunci de ce se multumesc unii manageri de resurse umane sa ramana mediocri?

S-ar putea sa considere ca povara se afla doar in spatele candidatului. Totusi, ei trebuie sa munceasca mai mult decat acesta din urma. Pentru a gasi cei mai buni angajati, ai nevoie de cei mai buni manageri HR. Care sunt principalele lor zece calitati?

1. Inteleg nevoile companiei

Un angajat exceptional nu umple, pur si simplu, un gol lasat in organigrama. Un angajat exceptional rezolva cel putin o problema sensibila.

Chiar daca experienta este importanta, nu uita ca nu angajezi pur si simplu un om: Angajezi un rezultat. Nu ai nevoie de un director de vanzari, ci de o persoana care sa stie sa vanda. Nu ai nevoie de un vicepresedinte, ci de o persoana care stie sa conduca.

Identifica nevoie companiei. Gandeste-te in ce masura respectivul candidat poate "imbratisa" cultura firmei respective. Cum se va integra? Ce aptitudini are? Ce slabiciuni dovedeste? Altfel, vei pierde timpul. Si timpul inseamna bani.

2. Se asigura ca respectivii candidati vor veni pregatiti

Toti candidatii pentru un loc de munca ar trebui sa stie exact la ce se pot astepta: cand, unde, cine va realiza interviul de angajare... ei trebuie sa aiba la indemana aceste raspunsuri. Managerii HR buni se asigura ca persoanele care vin la interviu nu se vor confrunta cu surprize neplacute, trucuri ieftine si incertitudini.

De exemplu, sa analizam interviul de grup. Un asemenea hop poate fi "prea mult" pentru un candidat timid, mai ales daca nu se astepta la asa ceva. Anunta-i inainte pe candidati la ce se pot astepta.

Mai mult, ei trebuie sa stie cine anume va realiza interviul. Nu uita ca prima zi de munca a unui angajat nu este cea in care vina la birou; prima zi de munca este cea in care vine la interviu, deoarece atunci interactioneaza pentru prima oara cu firma respectiva. Experienta trebuie sa fie una exceptionala.

3. Managerii HR excelenti se informeaza in legatura cu candidatii, mai mult decat se informeaza candidatii, legat de companie

Fiecare ghid de interviuri ii invata pe candidati sa se informeze in legatura cu firma la care vor sa aplice. Nu credeti ca este la fel de important ca managerul HR sau angajatorul sa-si faca temele? Este si interesul lui! Nu poti pune intrebari inteligente, daca nu cunosti candidatul.

Incepe cu CV-ul. Nu te concentra doar asupra joburilor si calificarilor candidatului, vezi care sunt pasiunile si obiectivele acestuia.

De exemplu, analizeaza primul sau job: Ce realizari a avut? Ce proiecte a dus la bun sfarsit? Cand si-a schimbat jobul? Cand a fost promovat? Care sunt schimbarile in privinta responsabilitatilor si misiunilor sale, care pot indica nivelul de performanta?

De ce a plecat de la ultimul loc de munca? Ce spune acest lucru despre cariera sa profesionala? Care sunt pasiunile acestuia? Scopul tau este sa citesti printre randuri, sa analizezi succesele, esecurile si angajamentele pe termen lung ale candidatilor.

Analizeaza si zona social media. Cum arata profilul de Facebook al candidatului? Ce activitati are in afara muncii? Cum se va integra in cultura companiei? Ce relatii sociale are? Cheia unei campanii reusite de angajari este sa cunosti omul.

4. Interviul de angajare reprezinta o conversatie, nu o examinare

Cele mai bune interviuri de angajare reprezinta o conversatie cu substanta, nu un interogatoriu "a la CIA". Nu poti avea insa o discutie umana cu o persoana pe care nu o cunosti.

Cu cat stii mai multe despre aceasta, cu atat vei pune intrebari mai bune si te vei apropia de aceasta persoana.

5. Ii scot pe candidatii timizi sau emotivi de sub carapace

Unii candidati exceptionali nu stiu sa faca fata unui inteviu. Ei sunt timizi si emotivi si nu fac o impresie buna.

Un interviu ciudat nu inseamna neaparat ca acel candidat nu se va descurca in contextul jobului oferit; lipsa aptitudinilor de conversatie nu este sinonima cu lipsa experientei, a priceperii.

Este simplu sa "convingi" un asemenea candidat sa se relaxeze, mai ales daca ti-ai facut temele din timp. Fa-i complimente. Intreaba-l care sunt pasiunile sale. Pune-i intrebari temperate, pentru a iesi de sub scutul de protectie. Ajuta-l sa isi adune increderea in sine.

Unii cred ca este responsabilitatea candidatului sa fie "ambitios". Managerii HR exceptionali reusesc sa "scoata" tot ce este mai bun din oricare candidat, chiar si din cei care se ascund sub "plapuma".

6. Managerii HR excelenti stiu sa improvizeze

Un manager de resurse umane pune intrebari conform unui plan, dar cele mai bune intrebari sunt cele iesite din tipare. Asculta raspunsurile, intreaba "de ce". Intreaba "cand". Intreaba ce provocari a intampinat respectivul candidat, pentru a dobandi succesul. Ce ar face diferit?

Cand ceva anume iti starneste interesul, nu ezita sa abordezi subiectul. Adreseaza-i candidatului intrebari. Conversatia va fi foarte interesanta.

Vei afla cum gandeste acesta si ce informatii este dispus sa-ti ofere. Angajatii buni vin cu detalii-surpriza, care te vor determina sa-i angajezi.

Uneori, poti gasi un candidat care nu este potrivit pentru jobul oferit...ci pentru altul; discuta cu el.

7. Monologul, moartea interviurilor de angajare

Unele interviuri de angajare se transforma uneori intr-un monolog plictisitor, initiat chiar de managerul HR.

Cei mai multi candidati de buna credinta nu isi vor intrerupe angajatorul; din pacate, decizia ta de angajare nu trebuie sa fie bazata pe faptul ca acel candidat "stie sa te asculte".

Nu vei afla nimic despre el. Cei mai priceputi manageri HR au o reteta speciala a conversatiei: 90% din timp vorbeste candidatul/ 10% din timp vorbeste angajatorul (sau chiar mai putin).

8. Ce urmeaza?

Nimic nu este mai neplacut pentru un candidat decat sa nu stie ce va urma, dupa un interviu de angajare.

Nu il determina pe candidat sa intrebe speriat "ce il asteapta". Ofera-i detalii despre ceea ce va face, despre planurile companiei in legatura cu el, in situatia in care l-ai acceptat.

9. Managerii HR buni nu cad in capcana "bifatului"

"Sa vedem...", ai putea spune. "Experienta: buna. Calificari: bune. Aptitudini: bune. Atitudine: buna. Etica privind munca: buna. Integrare culturala: buna".

Totul este "ok"... ai putea crede ca un candidat fara "minusuri" este perfect. Managerii HR buni stiu insa sa isi aleaga oamenii in functie de mai multe criterii. Un candidat trebuie sa se potriveasca perfect cu jobul oferit, nu cu enumerarile dintr-o lista.

Absenta punctelor slabe nu reprezinta o calitate. Solicita excelenta. Cauta aptitudinile de lider. Managerii HR excelenti nu sunt lenesi si nu mizeaza pe candidatii medii.

10. Furnizeaza un feedback

Ai "uitat" sa ii furnizezi un feedback acelui candidat? Acesta ti-a facut un compliment prin simplul fapt ca si-a dorit sa lucreze pentru tine. Cand nu furnizezi un feedback, candidatii nu se vor plange la tine... ci te vor critica pe unde apuca.

Care sunt urmatorii pasi? Cand incepe munca? Ce ii spui unui candidat respins? Nu il mai contactezi? Cum este mai etic din partea ta? Nu vorbim doar despre "binele companiei". Pentru a fi un manager HR de exceptie, trebuie mai intai sa fii un om de exceptie.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x