ANALIZA: Cati bani pierd companiile din cauza angajatilor. Vezi 14 factori mai putin cunoscuti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cati bani pierd companiile din cauza angajatilor. Vezi 14 factori mai putin cunoscuti ANALIZA: Cati bani pierd companiile din cauza angajatilor. Vezi 14 factori mai putin cunoscuti
de Manager.ro la 30 Nov. 2011
Urmareste-ne pe Google News
analizabanicompaniiangajaticosturiloc de munca

O afacere implica numeroase costuri inevitabile. Fiecare loc de munca se confrunta cu o serie de factori care franeaza productivitatea. Angajatii nu sunt dedicati muncii lor minut cu minut si ineficienta isi face simtita prezenta in multe circumstante ale programului de lucru.

Cati bani pierd companiile din cauza zilelor de convalescenta si a scutirilor medicale de care beneficiaza angajatii? BusinessInsider a alcatuit o lista de 14 elemente care duc la pierderea unor sume importante de bani in cadrul firmelor.

1. Insomnia genereaza pierderi de 3.156 de dolari per angajat - Costurile sunt ceva mai reduse in cazul angajatilor cu afectiuni de somn mai putin severe, in jurul a 2.500 de dolari per angajat, potrivit unui studiu publicat in Journal of Occupational and Environmental Medicine. Aceste cifre nu includ si costul absenteismului. Angajatii care sufera de insomnie lipsesc de la munca in jur de cinci zile in plus pe an.

2. Inlocuirea unui angajat "de 8 dolari pe ora" implica un cost de 3.500 de dolari
- recrutare, intervievare, angajare, training si reducerea initiala a productivitatii - Aceste rezultate, furnizate de SHRM (Organizatia pentru Managementul Resurselor Umane) se bazeaza pe studiile aprofundate legate de rata concedierilor si angajarilor.


Alte estimari arata ca inlocuirea unui angajat entry-level implica un cost de 30-50% din salariul anual, 150% in cazul unuia middle-level, respectiv 400% in situatia unui angajat cu experienta considerabila.

3. Stresul angajatilor implica pierderi anuale de 200 - 300 miliarde de dolari pentru companii - Aici includem costurile compensatiilor si subventiilor medicale acordate angajatilor, absenteismul, demisiile, pierderea productivitatii etc. Angajatii care lucreaza in conditii de stres costa cu 40% mai mult decat ceilalti.

Stresul poate conduce la cresterea numarului de situatii in care angajatii se comporta in mod inadecvat - de exemplu, isi mint clientii sau se eschiveaza de la indatoririle de munca.

4. Angajatii agresivi de la locul de munca implica pierderi de 16 milioane de dolari (concedieri) si 8 miliarde de dolari ( pierderea productivitatii) pentru companii - WBI (The Workplace Bullying Institute) defineste "bullying"-ul ca fiind "suma unor agresiuni", precum 1) abuzul verbal; 2) amenintari; 3) interferenta cu locul de munca.

Potrivit workdoctor.com, agresiunea pasiva la locul de munca aduce companiilor din Fortune 500 pierderi de peste 8 milioane de dolari (pierderea productivitatii), 16 milioane de dolari (demisii), minimum 104.000 de dolari insemnand cheltuieli de proces in cazul litigiilor - soldate cu despagubiri situate intre 225.000 dolari si 1,4 milioane de dolari.

Companiile pierd bani si de pe urma agresiunilor fizice ale angajatilor (114.000 de dolari insemnand cheltuieli de proces in cazurile de abuz fizic, soldate cu dizabilitatea angajatilor - 18% din cazuri implica agresiunea unui coleg de la locul de munca).

5. Companiile platesc in medie compensatii de 2.189 dolari  angajatilor fumatori; in cazul nefumatorilor, costurile sunt mult mai reduse, situandu-se la 176 dolari - Angajatii nefumatori pot primi diferite compensatii - indemnizatie de somaj, compensatii din cauza starii de sanatate si altele,invocand afectiunile cauzate de fumatul pasiv.

Costurile indirecte ale fumatului la locul de munca implica si pierderea productivitatii (92 miliarde de dolari in patru ani), inlocuirea sistemelor de ventilatie, degradarea proprietatii si recrutarea/instruirea noilor angajati, dupa ce lucratorii vechi se imbolnavesc sau mor.

6. Smartphone-urile, site-urile de socializare si barfele aduc pierderi de 650 milioane de dolari companiilor americane
- Distragerea atentiei la locul de munca - de la utilizarea telefonului, pana la "coada" de la dozatorul de apa - conduce la diminuarea productivitatii in multe companii.

De fapt, 53% dintre angajati sunt de acord ca aceste distractii duc la pierderea productivitatii. Totodata, la fel de multi considera ca smartphone-ul ii ajuta in eficientizarea productivitatii muncii.

7. Un studiu din 2010 arata ca obezitatea in randul angajatilor cu norma intreaga costa angajatorii 73,1 miliarde de dolari pe an - Greutatea corporala a angajatilor este o alta problema a companiilor de pretutindeni.

Dincolo de costurile directe pe care le implica sanatatea, "presenteeism"-ul (care-i caracterizeaza pe cei care vin la job, chiar daca sunt bolnavi), implica pierderi de 12,1 miliarde de dolari.

"Cu cat esti mai greu, cu atat costi mai mult... indivizii "cu greutate" genereaza 61% din costurile asociate obezitatii, reprezentand 37% din populatia totala de obezi din SUA”, se arata in studiul citat.

8. Alcoolicii si drogatii sunt cu 33% mai putin productivi decat ceilalti angajati; ei genereaza costuri de 7.000 de dolari pentru companii - Drogurile si bautura conduc la “uciderea” productivitatii la locul de munca.

Alcoolul este responsabil pentru o "gaura" de 119 miliarde de dolari in termeni de profit, intr-un singur an! Mai mult, angajatii dependenti de droguri lipsesc mai des de la locul de munca, sunt mai predispusi la accidente,  la incalcarea regulamentelor de ordine interioara si implica mai multe cheltuieli medicale.

9. Accidentele de munca si bolile necesita compensatii de 48,6 miliarde de dolari - Costurile totale ale deceselor si accidentelor de munca in 2004 au fost de 142,2 miliarde de dolari; dincolo de acestea, companiile au pierdut 120 milioane de zile de munca (doar in 2004) din cauza lor.

10. Violenta la locul de munca afecteaza activitatea a peste 2 milioane de americani si implica o serie de costuri, estimate la 36 miliarde de dolari pe an - Agresiunea la locul de munca este considerata o amenintare principala in zilele noastre.

Crimele la locul de munca nu mai reprezinta o noutate. In 2002, in SUA au fost inregistrate 609 cazuri de omucidere - a treia cauza ca frecventa a deceselor la locul de munca.

11. Angajatii tristi reduc productivitatea si gresesc mai des la locul de munca, implicand costuri de 75 miliarde de dolari in fiecare an
- Chiar daca reprezinta un subiect sensibil, situatia angajatilor depresivi se dovedeste a fi delicata. Doar managementul companiei si colegii il pot determina pe cel suferind sa lucreze cu motivatie (sau nu).

12. Violenta domestica joaca un rol esential la locul de munca, implicand costuri legate de pierderea productivitatii, in valoare de 727,8 milioane de dolari
- 44% dintre angajati recunosc tacit ca activitatea lor este influentata de violenta in familie. Omuciderea a fost a doua cauza de deces pentru femei, la locul de munca, in anul 2000.

In fiecare an, se inregistreaza peste 29.000 de cazuri de hartuire sexuala si viol la locul de munca. De asemenea, peste un milion de femei din SUA sunt hartuite in fiecare an, si un sfert dintre acestea spun ca lipsesc de la munca, din aceasta cauza.

13. Hotia si frauda la locul de munca au generat pierderi de 600 miliarde de dolari in 2003 - Majoritatea furturilor inregistrate la locul de munca sunt comise de angajati fara cazier. Pierderile sunt insemnate.

Un studiu al Universitatii din Florida arata ca furtul este cauza a 48% din pierderile de inventar - traduse in cifre, 15 miliarde de dolari in fiecare an.

14. Americanii dispusi sa lucreze de acasa ar putea economisi 3,9 miliarde de dolari, insemnand costurile carburantilor
- Aproape un sfert dintre americanii incadrati in campul muncii ar putea lucra de acasa.

Totusi, doar 11% au luat aceasta decizie. Din procentul de 11%, circa 9% lucreaza de acasa doar una-doua zile pe saptamana. Daca angajatii ar lucra din caminul propriu, n-ar mai da bani pe benzina si motorina.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x