Cum sa iti pastrezi vinul in conditii optime
vindezumidificatorlife artcramasticla
Stocarea vinului necesita conditii de mediu (temperatura, lumina, vibratii, ventilatie si umiditate) constante si controlate. Cand vinul este depozitat necorespunzator, poate dezvolta un gust nedorit si chiar se poate strica.
Intr-o pivnita sau intr-o crama, unul dintre aspectele cele mai importante este mentinerea unei umiditati constante. Atunci cand umiditatea depaseste nivelul optim, se interveni cu ajutorul unui dezumidificator, un dispozitiv conceput pentru a elimina umiditatea in exces din aer, iar cand umiditatea scade sub limita convenabila o putem ajusta cu ajutorul unui umidificator de aer.
Printre multe lucruri necesare pentru a mentine conditiile corespunzatoare intr-o pivnita sau intr-o crama vin este o intelegere clara a importantei umiditatii si a rolului sau in procesul de invechire si de pastrare a vinului la o calitate superioara.
La fel de important ca si vinul, sunt dopuri de pluta, sticla, eticheta vinului si conditiile in care acestea sunt pastrate.
Vinul poate fi usor distrus de o serie de factori, printre care se afla si umiditatea. Umiditatea se refera la cantitatea de vapori de apa continuta in aer. Niveluri incorecte de umiditate in crama pot conduce la compromiterea integritatii etichetei si a dopului de pluta, care afecteaza, la randul lor, calitatea generala a colectiei de vin.
“In cazul in care umiditatea in crama sau in pivnita de vinuri este prea scazuta, dopurile de pluta se vor usca, sticlele nu vor mai fi inchise etans, permitand aerului sa patrunda si vinului sa se evapore usor. In plus, oxigenul din aer la contactul cu vinul va crea o reactie chimica de oxidare, vinul se va strica si, in timp, va ajunge sa aiba acelasi gust ca otetul”, spun expertii de la Life Art Distributie.
Pentru depozitarea vinului este nevoie de un echilibru in ceea ce priveste umiditatea. Un nivel de umiditate de 70% este de obicei recomandat, dar intre 50 - 80% este considerat acceptabil, la o temperatura de 10-12 ºC.
Nivelurile de umiditate pot varia in functie de localizarea geografica, de sezon, de modul in care este construita si izolata pivnita. Verificarea nivelului de umiditate se poate face cu ajutorul unui termo-higrometru, un aparat special care va indica umiditatea si temperatura din incapere.
Cea mai eficienta si mai simpla metoda pentru cresterea nivelului de umiditate intr-o crama ramane, utilizarea unui umidificator.
Umidificatorul Venta are capacitatea de a regla nivelul de umiditate in incaperi de la 20 pana la 300 de mp. Aparatul functioneaza doar pe baza de apa rece, de la robinet, nu elimina abur cald care ar putea sa conduca la cresterea temperaturii sau la crearea condensului, este foarte robust si rezistent si are un consum redus de energie electrica.
Principalul sau avantaj este, insa, faptul ca dispozitivul este prevazut cu un sistem de autoreglare, in sensul ca elimina in incapere doar atata umiditate de cat este nevoie, fara a interveni riscul unei supraumidificari.
“Daca problema cu care va confruntati este, insa, umiditatea in exces, solutia pe care v-o recomandam este dezumidificarea. In functie de marimea cramei sau pivnitei de vinuri si de gravitatea problemei, putem interveni cu un dezumidificator casnic (potrivit pentru incaperi de pana la 50 mp) sau cu un dezumidificator profesional, care va scoate fortat excesul de umiditate”, mai spun oficialii Life Art Distributie.
Dezumidificatoarele casnice sunt prevazute cu higrostat incorporat, un compresor rotativ, dezghetare electronica, lumina de avertizare care indica atunci cand rezervorul de apa este plin, protectia preaplin automata (opreste aparatul atunci cand rezervorul este plin), filtru usor accesibil, usor de curatat. In plus, aceste dezumidificatoare sunt silentioase si economice, consumul de energie fiind sub 1kW/h.