6 beneficii ale consumului de ceai
ceaibeneficiistudiicercetarifluorantioxidantiflavonoideceai negruceai verdesistem imunitarboli microbienemetabolismboli cardiovascularesubstante naturaleconsumul de ceaisanatate
Nimic nu se compara cu relaxarea adusa de o ceasca cu ceai.
Pliculetul de musetel, de lamaie sau de alt tip de ceai, pe care te pregatesti sa-l pui in apa fierbinte, poate face insa mai mult decat sa-ti induca o stare de calm. De secole, ceaiul este asociat cu multe beneficii aduse sanatatii. Investigatiile stiintifice stau marturie in favoarea consumarii ceaiului. Plin de substante naturale, acesta lucreaza in directia cresterii starii de bine. Cum?
1. Cercetarile arata ca ceaiul negru protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Ceaiul imbunatateste fluxul sanguin in artere, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange. Antioxidantii pe care ii contine ajuta la prevenirea bolilor coronariene. Flavonoidele, quercitina, kaempferolul, myricetinul sunt asociate cu un risc redus al atacurilor de cord. De asemenea, ceaiul ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a rigiditatii arterelor, imbunatatind sanatatea cardiovasculara.
2. Potrivit unui studiu realizat de Academia Nationala de Stiinte, celulele imunitatii bautorilor de ceai raspund de cinci ori mai repede decat ale consumatorilor de cafea. Ceaiul verde este incarcat cu antioxidantii care contribuie la imbunatatirea mecanismului sistemului imunitar al organismului. Acesta protejeaza corpul impotriva unor boli microbiene virale. In afara de asta, este si un tonic pentru intreg organismul.
3. Studiile clinice au aratat ca prezenta antioxidantilor in ceai lupta impotriva radicalilor liberi, raspunzatori de deteriorarea celulelor sanatoase. Responsabili cu declansarea unor boli degenerative cronice, cum ar fi cancerul. Atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde poseda proprietati de inhibare a dezvoltarii acestui tip de boala.
4. Ceaiul mentine si o linie a greutatii normala. Unul dintre cele mai importante obstacole pentru orice plan de pierdere in greutate este un metabolism lent. Consumul regulat de ceai, fara adaosuri de zahar si lapte, poate ajuta stimularea metabolismului corpului, promovand procesul de termogeneza, adica de ardere a grasimilor. Potrivit unui studiu, 5-7 cesti de ceai pe zi favorizeaza arderea a 70-80 de calorii.
5. Consumul constant de ceai ajuta si la intarirea dintilor, reducand pericolul aparitiei cariilor dentare. Ceaiul contine fluor, un mineral esential pentru dinti sanatosi. Dar si antioxidanti care lupta impotriva bacteriilor. Fara zahar, indulcitori sau alte adaosuri, ceaiul ar trebui sa faca parte din practica zilnica.
6. Ceaiul verde si ceaiul negru au un continut mai scazut de cofeina decat cafeaua, asa incat vei mai putin anxios, dar in acelasi timp, si productiv, si concentrat pe ceea ce ai de facut. Ceaiul ajuta si la rehidratarea corpului, fiind o sursa de apa aromata.
Concluzia? Ceaiul trebuie reintrodus in rutina zilnica.