Arta de a trai cu un intestin negaurit
gauri in intestinjean-marc dupuissante nature innovationboli grave
Hipermeabilitatea intestinului, din cauza gauririi lui, poate conduce la boli grave. Putina lume face asocierea intre sanatatea intestinului si declansarea acestor boli
Prietenul Jean-Marc Dupuis, a postat, iarasi , un material interesant pe site-ul Sante, Nature, Innovation, in data de 30.01.2018 “Vos intestins sont-ils troués ?” (Aveti intestinele gaurite?).
Pare un titlu desprins din cotidianul unei camere de tortura, dar, veti vedea, este o problema frecventa si periculoasa
Oamenii nu-si dau seama ca o mare parte din problemele lor de sanatate se datoreaza acestor gauri in intestin. Medicii au botezat problema cu un nume sofisticat : “intestinele hipermeabile”. Englezii ii dau si ei un nume pretentios : “leaky gut syndrome”. Legate de aceste gauri apar migrenele, durerile articulare, bolile auto-imune, depresia, bolile cardiovasculare, oboseala cronica.
Notiuni esentiale despre intestin
Celulele elementare ale intestinului se numesc “eterocite”. Intre aceste celule exista un spatiu numit “jonctiunea stransa”. Asa cum arata si numele, aceste “jonctiuni stranse” trebuie sa fie stranse. Numai asa pot filtra continutul intestinului si pot permite trecerea numai a apei, nutrientilor, electrolitilor (potasiu, magneziu…) in sange. Intestinele mai au insa un rol: ne protejeaza de substantele periculoase- mancare nedigerata, bacterii intestinale, toxine. Intestinele fac un fel de baraj care le tine captive.
Din pacate, aceasta mecanica complexa se poate deregla.”Jonctiunile stranse” se largesc si apar aceste faimoase gauri. Moleculele periculoase incep sa se scurga in sange. Acum incep complicatiile.
Cum provoaca boli hipermeabilitatea intestinului ?
Atunci cand “jonctiunile stranse” se largesc si formeaza mici gauri in intestin, proteinele sau bacteriile trec in sange. Din acest moment se pot declansa mai multe mecanisme si se pot provoca boli.
Primul mecanism este reactia imunitara.
Corpul incearca sa prinda aceste molecule si sa le distruga, pentru a le evacua. Pentru a-si realiza scopul provoaca o inflamatie. In functie de locul unde s-a plasat corpul strain, inflamatia poate sa apara in articulatii, ficat, artere. Atunci se declanseaza sau se agraveaza artroza si maladiile coronariene (arterele care iriga inima).
Al doilea mecanism este o maladie auto-imuna
Iata cum se declanseaza aceasta maladie: anumite proteine din hrana seamana cu proteinele din organele noastre. Incercand sa le atace, sistemul nostru imunitar ataca si organele care au proteine asemanatoare cu cele ce vin din intestin. S-a dovedit, de exemplu, ca o bucata de gluten, o proteina din grau, seamana mult cu proteinele din glanda tiroida. Daca ai un intestin hiper-permeabil, si glutenul trece in sange, sistemul imunitar va reactiona atacand glutenul...si atacand glanda tiroida. Iata de ce boala Hashimoto, care este o hipotiroidita provocata de distrugerea glandei tiroide, este puternic corelata cu consumul de gluten. Invers, persoanele bolnave de aceasta maladie pot ajunge la o remisiune a bolii daca incep un regim fara gluten
Alte boli asociate cu hipermeabilitatea intestinala
Exista o serie de boli grave asociate cu intestinul hipermeabil: diabetul de tip 1, sindromul colonului iritabil, colica, scleroza in placi, astmul.
De asemenea, insuficienta cardiaca este legata de prezenta bacteriilor si toxinelor intestinale in sange. Un studiu a demonstrat ca persoanele cu insuficienta cardiaca au o permeabilitate intestinala sporita cu 35% fata de persoanele care nu au aceasta maladie.
Intestinul hipermeabil poate genera si acneea, durerile de stomac, durerile de cap, oboseala.
Cauzele aparitiei gaurilor in intestin
Stilul de viata si alimentatia moderna sunt responsabilii principali ai aparitiei acestor gauri. Iata vinovatii:
- faina “moderna” si faina alba inalt rafinata;
- cartofii si alimentele condimentate ( ardei iute, piper)
- alcoolul;
- medicamentele, ca de exemplu anti-inflamatoriile non-steroidiene (ibuprofen, aspirina) si antibioticele;
- stresul acut si cronic.
Glutenul favorizeaza producerea de zonulina, un hormon care creste permeabilitatea intestinului.
Proteina din lapte, caseina, este iritanta pentru intetstin si-i creste permeabilitatea.
Zaharul si glucidele rafinate cresc permeabilitatea intestinala crescand rezistenta insulinei celulelor din intestin. O celula rezistenta la insulina nu absoarbe tot zaharul de care are nevoie pentru a functiona. Sufera si moare, ceea ce provoaca gauri in peretele intestinului.
Ce se poate face ?
- constientizati problema. Ascultati de semnele corpului. Daca aveti simptome neplacute provocate de ceea ce mancati, aveti cu siguranta niste probleme intestinale.
- daca aveti o boala auto-imuna sau una din problemele de sanatate mentionate in articol, luati masuri pentru restaurarea integritatii barierei intestinale.
Mai jos, sunt cateva sugestii:
- nu mai consumati faina, cartofi, condimente iuti;
- reduceti stresul;
- reduceti sau eliminati consumul de alcool si de zahar;
- nu mai folositi medicamente anti-durere;
- mancati bio , alimente care nu au fost niciodata in contact cu ingrasamantul Roundup;
- faceti-va plinul de colagen, consumand supa de gaina (gatita cu carcasa unui pui, de asemena) si supa de vaca ( cu os cu maduva);
- luati un suplimet alimentar de glutamina, un acid aminat esential, care intra in compozitia enterocitelor (celulele intestinului) si accelereaza regenerarea acestuia;
- mancati alimente fermentate: varza acra, kefir, castraveti murati. Ele sunt furnizori de probiotice, bacterii care intineresc si intaresc flora intestinala.
- puteti folosi si probiotice sub forma de suplimenti alimentari: radacini de Saccharomyces bulardi, Lactobacillus caseii VarGC. Ele sunt excelente in tratarea diareei. In plus stimuleaza secretia de SigA, un component esential al barierei intestinale;
- luati un complex de viatmine B si D, precum si zinc, ca si complement alimetar.
Va urez un intestin negaurit !