Ce era indicat sa mancati de 1 Mai si nu numai
1 maigratere 1 maialimente 1 mailygia alexandrescuhidratare corecta
Cu prilejul zilei de 1 Mai, principala masina de gatit a romanilor este... gratarul. Ca este plin cu mici, carnati, carne de pui sau porc, toate acestea sunt pe placul papilelor gustative, dar nu neaparat si al sanatatii.
Totusi, pentru a savura aceste preparate, este bine sa le asociem cu salate, iar pe gratar, alaturi de carne, sa sfaraie si cartofi in coaja, ciuperci, dovlecei, vinete si rosii.
"Controlul asupra a ceea ce mancam cu astfel de prilejuri nu este imposibil de realizat.
In principiu, la iarba verde, se consuma multa carne preparata proaspat pe gratar, insa carnea nu trebuie consumata singura, ca atare.
Salatele trebuie sa fie si ele la indemana, la fel si legumele, care pot fi si ele preparate pe gratar.
Trebuie sa fim atenti, insa, ca sosul pentru salata sa aiba in compozitie iaurt si sa nu abunde in maioneza sau, cel mai simplu, dressingul ar trebui tinut intr-un bol separat cat sa existe control asupra cantitatii consumate.
Salatele nu trebuie sa fie singura forma de fibre prezente la picnic. Cartofii in coaja, ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar, iar gustul lor este unic", a declarat nutritionistul Lygia Alexandrescu, citata de Agerpres.
Alexandrescu a explicat ca, de obicei, carnea este vedeta picnicului, dar nu trebuie consumata o cantitate mare, deoarece exista riscul aparitiei digestiei greoaie si solicitarii excesive a ficatului.
Potrivit nutritionistului, portia de carne ar trebui sa aiba dimensiunea palmei consumatorului.
In acelasi timp, pentru a evita supra-alimentarea involuntara, mancarea trebuie servita cand totul este gata si nu in mod continuu.
In ceea ce priveste modul de pregatire pe gratar, alimentele nu trebuie sa fie foarte bine facute sau arse, pentru ca acea crusta care se formeaza contine produsi de oxidare completa si mult fum, toate substante cancerigene.
Alexandrescu ne-a sfatuit sa fim atenti si la dimensiunea farfuriei si la gradul de incarcare a alimentelor pe ea si a recomandat evitarea consumului de floricele, cipsuri si prajituri.
In ceea ce priveste dulciurile, este de preferat un desert usor sau fructe de sezon, consumate la cateva ore dupa masa.
Si lichidele sunt importante, orice bautura care contine alcool, consumata in plus, putand aduce multe calorii si reactii digestive nefavorabile.
Apa minerala, limonada proaspata sau ceaiul de fructe cu lamaie cu putina gheata sunt variante placute de consumat vara.
Una dintre reguli este de a bea multa apa, ingredient cheie care mentine echilibrul hidric si termic al corpului.
"Fiind cald afara, trebuie marita cantitatea de apa consumata, indiferent de nivelul de efort fizic depus", a explicat Alexandrescu.
Menta, ghimbirul pot fi folosite la prepararea sucurilor proaspete de fructe cu pulpa, deoarece dau senzatia de prospetime si racoare.
La randul lor, sucul proaspat de lamaie si laptele batut ajuta la reechilibrarea hidrica, dupa o perioada de transpiratie abundenta.
O alta regula este evitarea consumului excesiv de bauturi alcoolice, carbogazoase si, in special, a celor cu aport de cofeina si zahar care, de obicei, contin coloranti si aditivi care pot afecta procesele metabolice.
Recomandata este si evitarea consumului de lichide foarte reci, care nu ajuta, in mod real, la racorirea organismului.
Consumarea lichidelor foarte reci, cand oragnismul este infierbantat, poate duce la o usoara vaso-constrictie a vaselor de sange.
Totodata, fructele proaspete trebuie preferate celor uscate, ultimele fiind foarte bogate in monozaharide.
De asemenea, alimentele condimentate trebuie limitate, iar cele prajite si procesate trebuie eliminate.