De ce sunt portocalele portocalii? La cererea publicului
portocaleculoarea fructelorpreferintele consumatoriloretilenarelementari europene
Datorita conditiilor climatice din tarile de productie, multe portocale nu au culoarea care le da numele, ci sunt galbene sau verzi, fara ca acest lucru sa le influenteze gustul. Consumatorii europeni prefera insa portocalele "tipice", asa ca fructele de culori diferite trebuie sa fie tratate chimic.
Pentru cei mai multi europeni, o portocala este, asa cum ii arata si numele, de culoare portocalie. Totusi, in tarile tropicale, precum Brazilia - principalul producator mondial - aceste citrice sunt galbene sau verzi si nu isi schimba culoarea decat atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute pe durata coacerii. In raioanele supermarketurilor europene se gasesc totusi doar portocale de culoare portocalie. Situatia este similara si cu alte citrice, fiind legata de asteptarile consumatorilor, explica Sophia Jordens, specialist in alimentatie la Scoala Politehnica Federala din Zurich (EPFZ). "In Europa si in America de Nord, culoarea verde este perceputa ca un semn de necopt". In consecinta, portocalele verzi nu pot fi vandute, chiar daca nu exista o legatura intre maturitatea unui fruct si culoarea cojii sale. Portocalele au cele mai multe sanse sa obtina culoarea portocalie atunci cand sunt cultivate in regiuni cu climat bland, precum Italia sau Spania. In aceste tari, culoarea tipica portocalei nu este totusi garantata, pentr ca temperaturile nu sunt uneori destul de scazute toamna, in special la inceputul recoltarii. Pentru ca portocalele sa aiba culoarea dorita in magazin, ele sunt atunci tratate cu etilena, un hormon vegetal. Marc Wermelinger, directorul Swisscofel, asociatia elvetiana a comertului cu fructe, legume si cartofi, estimeaza ca procentul de citrice supuse acestei operatiuni tehnice este sub 10% din vanzarile totale de portocale. "Desverzirea" citricelor nu este lipsita de controverse. "Acest tratament reprezinta o cheltuiala inutila de energie", critica Sophie Jordens, care propune ca alternativa o mai buna sensibilizare a consumatorului. Specialistul german in chimie alimentara Udo Pollmer a criticat de asemenea impactul acestei tehnici asupra calitatii. "Portocalele desverzite au un gust un pic fad, contin mai putini acizi fructati si se degradeaza mai repede", spune el. Afirmatia lui este totusi contrazisa de Marc Wermelinger, care nu-si poate imagina ca desverzirea schimba gustul fructelor. Etilena este o substanta naturala, care se gaseste si in coaja fructului, subliniaza el.
Etilena este prevazuta ca substanta utilizata pentru coacerea artificiala a bananelor precum si a altor fructe in legislatia europeana. Potrivit Regulamentului (CE) nr. 889/2008, printre substantele traditional utilizate in agricultura ecologica figureaza si etilena, folosita la "coacerea artificiala a bananelor, a fructelor de kiwi si de kaki; coacerea artificiala a citricelor doar in cadrul unei strategii pentru prevenirea atacarii citricelor de catre muste; inducerea infloririi ananasului (...)".
Sursa: Le Soir