De ce trebuie sa inveti sa gatesti
studiucercetatorimancarefast-foodrestaurant
Persoanele care consuma mancare gatita acasa traiesc cu 10 ani mai mult fata de cele care mananca in oras.
Un studiu realizat de oamenii de stiinta din Taiwan si Australia arata ca oamenii care gatesc acasa au sanse mai mari cu 47% sa traiasca zece ani in plus, fata de cei care iau masa in oras.
Studiul referitor la stilul de viata, dieta, educatie, transport, fumat, a fost realizat pe 1.800 de voluntari. Rezultatele arata ca 43% dintre cei chestionati nu au gatit niciodata, 31% gatesc de cinci ori pe saptamana, 17% gatesc o data sau de doua ori pe saptamana, iar 9% gatesc de aproximativ trei ori pe saptamana.
Cercetarea a fost reluata dupa 10 ani, cand oamenii de stiinta au descoperit ca doar 1.193 dintre respondenti mai erau in viata.
Cercetatorii au relizat in urma acestui studiu ca cel mai mare factor de risc pentru decesul prematur pentru cei chestionati se refera la faptul ca nu isi gateau singuri mancarea.
"Calea spre o dieta sanatoasa nu tine doar de nutrienti si de compozitia hranei, ci si de provenienta ei, de modul de preparare si de modul in care este consumata", potrivit profesorulului Mark Wahlqvist, initiatorul studiului.
Problema celor care mananca in oras este ca nu detin controlul asupra ingredientelor si nici asupra modului de preparare al mancarii, sau ca oamenii atunci cand mananca in oras, aleg restaurantele de tip fast-food.