Interviu Dr. Tudor Panu. Recoltarea de celule stem - intre reticenta femeilor si ochiul critic al Bisericii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu Dr. Tudor Panu. Recoltarea de celule stem - intre reticenta femeilor si ochiul critic al Bisericii Interviu Dr. Tudor Panu. Recoltarea de celule stem - intre reticenta femeilor si ochiul critic al Bisericii
de Manager.ro la 01 Iul. 2013 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
celule stemrecoltareboli tratabilesanatatearbacs

Doar una din 20 de femei care aduc pe lume un copil apeleaza la recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem din sangele placentar. Procentul este, inca, unul foarte mic, in comparatie cu alte state europene. In Romania, femeile nici nu sunt bine informate pe acest subiect si beneficiile care le are recoltarea celulelor stem, mai ales ca foarte putine stiu ca acestea pot trata mai bine de 80 de boli, dintre care, o parte fiind cele ereditare. Sunt multe obstacole impotriva acestei practici cu privire la celulele stem si Biserica isi joaca si ea foarte bine rolul. Cel care ne-a vorbit despre subiectul sensibil al celulelor stem este doctorul Tudor Panu, cofondator ARBACS si director general Cord Blood Center Medical.

Avem un procent destul de mic al femeilor care accepta sa le fie recoltate celule stem, la nastere, care sunt principalele temeri ale acestora in a face asa ceva? Daca nu temeri, care sunt impedimentele, prejudecatile in legatura cu recoltarea celulelor stem?
 
Exista o vorba veche: “Ignoranta este mama fericirii”, insa un filosof francez spunea ca daca acest lucru ar fi adevarat, ar trebui sa fie mai multi oameni fericiti. Toata lumea are dreptul la o opinie, atata timp cat opinia este una informata. Principalul obstacol cand vorbim de prejudecati il constituie tocmai lipsa de informare corecta. Desi subiectul celulelor stem a fost abordat tot mai mult in media ultimilor ani, persista un anumit grad de ignoranta atunci cand vine vorba de decizia de a recolta celule stem la nastere pentru a pune o centura de siguranta viitorului copilului.
 
Ponderea parintilor care apeleaza la recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem din sangele placentar este inca destul de mica. Din pacate vorbim de sub 5% din totalul celor care aduc, anual, pe lume un copil in Romania. Exista, insa, si multe femei extrem de bine informate – care fac parte din asa numita categorie a “mamicilor  responsabile” , care, atunci cand iau decizia de a aduce pe lume un copil, iau in calcul  si acesta procedura. Femeile despre care vorbim sunt foarte interesate de acest serviciu medical, lucru demonstrat de intrebarile pertinente pe care ni le adreseaza pe acest subiect.

 
Piata celulelor stem este puternic influentata de natalitate, de gradul de informare corecta a populatiei asupra beneficiilor reale ale recoltarii, procesarii, stocarii si utilizarii celulelor stem din sangele placentar, precum si de contextul economic in general. Cum ultimii ani de criza financiara au influentat in mod negativ rata natalitatii si bugetul familial, informarea a incercat sa contrabalanseze acest efect.
 
Multi stiu, putini pricep... care sunt avantajele recoltarii celulelor stem, cine le poate folosi si cand? Ce boli se pot trata cu acestea?
 
Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, cat si la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.
 
Imediat dupa nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea sangelui placentar. Cantitatea de sange disponibila pentru recoltare reprezinta cantitatea de sange restanta de la nivelul placentei si a cordonului ombilical, dupa ce au avut loc ultímele emisii de sange dinspre mama inspre copil.
 
Recoltarea de celule stem este o procedura simpla, nedureroasa care dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute. Ea se efectueaza de catre medicul obstetrician sau de catre personalul medical care asista nasterea, in baza solicitarii venite din partea viitorilor parinti.
In situatia in care sangele placentar nu se recolteaza, acesta se distruge, impreuna cu cordonul ombilical si placenta, fiind considerate, in mod clasic, “deseuri ale sarcinii”.
 
Peste 80 de boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem, atat boli hematologice beningne, cat si afectiuni maligne, boli dobandite si ereditare, de la diferite forme de leucemii si limfoame, la anemii, spre exemplu.
 
In cazul in care beneficiarul grefei de celule stem este chiar persoana de la care s-au recoltat celulele stem, transplantul se numeste autolog. Transplantul alogeneic presupune  utilizarea grefei pentru o persoana compatibila imunologic cu copilul/adultul la a carui nastere s-a efectuat recoltarea. Transplantul alogeneic, in functie de provenienta grefei, poate fi inrudit sau neinrudit.
 
Cate astfel de trasplanturi se fac lunar la noi? Sunt multe, sunt putine in comparatie cu alte tari, mai ales ca avem de 3-4 ori mai multe astfel de banci decat in tarile mai civilizate?
 
Transplanturile cu celule stem din sange placentar sunt mai putin numeroase, avand in vedere ca procedura medicala continua sa fie una relativ noua. Prima banca de celule stem din tara noastra a luat fiinta la Cluj, in 2006, cea mai “veche” proba “implinind” anul acesta 7 ani.
Acest lucru nu inseamna ca, pana acum, nu s-au facut transplanturi cu celule stem din maduva hematogena sau din sangele periferic. In Romania exista trei centre foarte importante, cu mare experienta in domeniu: Timisoara, Bucuresti si Targu Mures.
 
La Timisoara exista un centru medical acreditat – European Bone Marrow Transplant – cu o experienta vasta in domeniu, aici avand loc, in anul 2001, primul transplant medular de celule stem hematopoietice autolog din tara noastra.
 
Un prim pacient roman (un copil de 3 ani) a beneficiat de un autotransplant in primavara aceasta la Duke University (SUA). Este un domeniu in efervescenta in toata lumea. La nivel mondial a fost realizat recent transplantul de celule stem cu numarul un milion.
 
Ce sanse sunt, ca in Romania sa apara scandalurile care au aparut in afara, cu folosirea ilegala ale acestor celule stem?
 
Piata celulelor stem functioneaza si in Romania, dupa reguli stabilite de institutii abilitate (Ministerul Sanatatii , Agentia Nationala de Transplant) iar toate procedurile se desfasoara in conformitate cu legislatia existenta in tarile Uniunii Europene.
 
In anul 2102 a luat fiinta si ARBACS (Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem) o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost fondata la initiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center si Stem Sure.
 
Scopul ARBACS este de a facilita accesul cat mai multor viitori parinti din Romania la informare corecta si continua asupra celulelor stem, dar si de a se diferentia, prin transparenta si etica, de actiunile celorlate 14 companii de profil existente in acest moment in Romania.
 
Presupun ca o astfel de “afacere” are si anumite costuri? Care sunt acestea si cat se rasfrange asupra celor care apeleaza la asa ceva?
 
Vorbim despre o procedura medicala asemeni oricarei alte manopere efectuate intr-o institutie de specialitate. Fiind un serviciu optional si suplimentar nasterii, acesta este tarifat in functie de complexitatea pachetului pentru care viitoarea mama opteaza. In Romania, pretul acestor servicii variaza intre 700 si 1.100 de euro, in functie de serviciile oferite.
 
Sunt state cu traditie in recoltarea de celule stem la nastere, precum Portugalia, Spania, Italia, unde costurile medii ale recoltarii celulelor stem se situeaza între 1.000 si 2000 de euro/recoltare, diferentele de pret fiind rezultate, in special, din costurile diferite ale procesarii si stocarii celulelor stem in diferite state ale UE.
 
Factorul religios… cum va impacati cu Biserica Romana pe acest subiect? Fiind, sa spunem, mai conservatori, au incercat sa puna piedici acestor banci pana acum? Cum vede Biserica activitatea pe care o practicati? Cum vedeti voi parerea Bisericii?
 
Biserica si medicina au lucrat dintotdeauna impreuna in vederea unui scop foarte important: redarea sperantei oamenilor. Utilizarea celulelor stem embrionare reprezinta o practica pe care Biserica din Romania (ortodoxa si catolica) sa o considere impotriva moralei crestine, insa, atata vreme cat transplantul aduce o solutie la criza determinata de lipsa altor metode de vindecare, nu avem motive sa credem ca Biserica nu ar sustine aceasta practica medicala contemporana de top, cu atat mai mult cu cat, prin transplant, se se reda viata normala a unei persoane, fara a sacrifica viata alteia. In plus, Vaticanul este chiar implicat in cercetarea/ utilizarea celulelor stem adulte (nu embrionare).
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x