Vinul, bautura minune
vinstrugurimustviibautura
Vinul furnizeaza organismului substante nutritive si are o compozitie la fel de complexa precum cea a sangelui, de aceea este considerat cea mai sanatoasa si igienica bautura, potrivit microbiologului Louis Pasteur, care a comparat vinul cu apa si laptele.
Vinul este obtinut din fermentatia strugurilor sau a mustului, care este completata de zahar, acizi, enzime sau alte ingrediente.
Vinul natural este invechit in baricuri de stejar, imbuteliat in butelii de sticla inchisa la culoare si au dopuri din materiale naturale, potrivit profesorului Mencinicopschi. El ii indeamna pe consumatori sa aleaga vinurile ecologice, care desi sunt mai scumpe, ofera garantia ca viile din care provin nu au fost tratate cu pesticide sau ingrasaminte chimice.
Medicii din intreaga lume recomanda consumul de cel putin un pahar de vin pe zi, deoarece s-a constatat ca aduce numeroase beneficii sistemului cardiovascular.
In urma unui studiu, oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica au descoperit ca vinul consumat in cantitati moderate, poate reduce cu 30-50% riscul de infarct miocardic, datorita efectului de prevenire a formarii cheagurilor de sange si a depozitelor de colesterol de pe artere.
Acestia spun ca bautorii de vin au o rata a mortalitatii cu 34% mai mica fata de consumatorii de bere sau de alte bauturi alcoolice.
Specialistii spun ca vinul poate scadea riscul de cancer de colon, poate proteja organismul de cataracta, reduce riscul de diabet, favorizeaza digestia, intarzie declinul mental si previne anemia.
Vinul are aceste calitati terapeutice, deoarece contine flavonizi, niste compusi gasiti in strugurii inchisi la culoare, care au o actiune puternic antioxidanta. Resveratrolul, substanta din pielita si semintele strugurilor, are un efect antioxidant, anticoagulant si de dizolvare a grasimilor in sange. Taninul din vinul rosu contine procianidine, substante care protejeaza organismul de boli cardiovasculare.