Zaharul reduce coeficientul de inteligenta
zaharinteligentamemorieanimale
Unele alimente afecteaza modul in care gandim. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).
Fructoza din siropourile cu care se indulcesc sucurile poate fi vinovata de rezultatele proaste la examene. Pe termen lung, poate reduce capacitatea de memorare, de gandire, de logica si poate afecta chiar si coeficientul de inteligenta.
Specialistii de la UCLA au realizat studiul pe animale de laborator, care au baut timp de sase saptamani suc indulcit. Dupa aceasta perioada, animalele nu s-au mai descurcat la fel de bine ca inainte de experiment in labirinturi complicate si erau mult mai lente.
Mai mult decat atat, specialistii au efectuat analize la nivelul creierului animalelor si au constatat ca numarul conexiunilor cerebrale a scazut semnificativ dupa efectuarea studiului.
"Neuronii animalelor de laborator nu mai functionau la parametri normali si, de aceea, soarecii nu mai gandeau clar si nu-si mai puteau aminti traseele pe care le invatasera cu sase saptamani inainte pentru a iesi din labirint", spune Fernando Gomez-Pinilla, coordonatorul studiului.
Specialistii recomanda in schimb alimentele bogate in acizi grasi Omega 3, precum sardine, macrou, hering, somon, ton, alune, nuci, seminte de in, care au rolul de a stimula memoria, mai ales in perioada examenelor.