CONEXIUNI: Pestele, fosforul si memoria
fosformemoriecreiermiturisanatatepeste
Se spune frecvent ca alimentatia bogata in peste ar face memoria mai buna. Fals. Desi este indicat sa mancam peste pentru a ne activa meningele, acest lucru se datoreaza continutului sau de omega 3, iar nu continutului de fosfor !
Pestele contine o mare cantitate de fosfor, dar nu mai mult decat alte alimente precum cacaua, branza, galbenusul de ou, migdalele sau leguminoasele, arata Alain Lieury, profesor de psihologie cognitiva. Si chiar daca fosforul este un constituent esential al membranei cerebrale, actiunea specifica a acestui oligo-element asupra memoriei ramane inca de dovedit!
Credinta populara privind legatura dintre consumul de peste si performantele intelectuale isi are fundamentele in originea cuvantului grec "phosphorus", care inseamna "purtator de lumina", cu referire la proprietatile fosforescente ale unor pesti. De-a lungul secolelor, fosforescenta a devenit sinonima cu stralucirea si, mai recent cu munca intelectuala intensa.
Credinta nu este in intregime gresita. Beneficiile pestelui pentru creier sunt reale. Intr-adevar, pestele, mai ales pestele gras, este bogat in omega 3, acizi grasi esentiali de care organismul duce adeseori lipsa. Corpul poate sa-i produca prin intermediul alimentatiei vegetale (seminte de in sau ulei de rapita, de exemplu), dar aceasta productie este insuficienta si de aceea trebuie cautat omega 3 din alte surse, precum peste, crustacee sau moluste. Interesul ridicat al oamenilor de stiinta fata de omega 3 este legat de faptul ca functiile sale sunt multiple si pe parcursul intregii noastre vieti. Astfel in timpul sarcinii, acizii grasi esentiali sunt indispensabili structurii celulelor nervoase ale bebelusului si favorizeaza, ca atare, dezvoltarea lui intelectuala. Mai tarziu, la varsta adulta, ei permit evitarea fazelor depresive.
In fine, cercetari recente le acorda un rol important in incetinirea declinului cognitiv. Astfel, comparate cu persoanele care mananca peste mai putin de o data pe luna, cele care consuma mai mult de doua ori pe saptamana somon si alte feluri de peste gras prezinta riscuri diminuate cu 30 % in cazul dementei si cu 40 % in cazul maladiei Alzheimer. Pentru fosfor, este bine deci sa mancam peste in mod regulat. Cu conditia sa-l alegem bogat in omega 3, cat mai putin contaminat cu mercur cand el este salbatic, sau provenind din crescatorii de calitate. Sardina, macrou, hering, somon, morun, pastrav sunt cateva valori sigure de integrat in meniul saptamanal, totul preparat crud sau fiert foarte usor (la vapori, de exemplu) pentru a-i pastra atat de pretioasele calitati.
Sursa: Le Point