Consumul de peste ne face mai longevivi
sanatateconsum de pesteacizi grasi omega 3imunitate
S-a zis aproape totul pro si contra acizilor grasi omega 3, care se gasesc indeosebi in peste: ca ne-ar permite sa luptam contra cancerului, ca ar avea un efect antidepresiv, ca ar reduce riscurile cardiovasculare sau, dimpotriva, ca n-ar servi la nimic, ca studiile ar fi irelevante si ca totul nu este decat marketing. Doua studii interesante relanseaza dezbaterea privind avantajele consumului de peste si recomanda hotarat prezenta frecventa a acestuia in meniurile saptamanale.
O ancheta realizata de Scoala de sanatate publica din Harvard arata ca persoanele varstnice care au cea mai ridicata concentratie de omega 3 in sange prezinta un risc de mortalitate mai mic cu 27 % si un risc de atac cardiac redus cu 35 % in raport cu cei care au concentratii de omega 3 mai scazute. Studiul, publicat in revista Annals of Internal Medicine, a avut ca subiecti 2.700 de adulti de peste 65 de ani care au participat la "Cardiovascular Health Study". Fiecare participant urmarit timp de 15 ani a beneficiat de multiple dozaje in sange, indeosebi de cel de omega 3. "Cercetarile noastre permit sa fie sustinuta ideea ca o concentratie adecvata de omega 3 este importanta pentru sanatatea cardio-vasculara", afirma principalul autor al studiului, dr. Dariush Mozaffarian.
Conform studiului, persoanele de peste 65 de ani cu cele mai ridicate concentratii de acizi omega-3 in organism traiesc in medie cu 2,2 ani mai mult decat persoanele cu cele mai scazute concentratii de omega-3.
Calitatile imunologice ale uleiului de peste
Dar aceasta nu este totul. O alta lucrare, publicata in The Journal of Leukocyte Biology, sugereaza ca uleiul de peste, bogat desigur in omega 3, ar stimula functiunile limfocitelor B, aceste celule sanguine implicate in apararea organismului contra infectiilor.
De cativa ani, circula ideea ca uleiul de peste are un efect antiinflamator si ca acest efect este legat de o reducere a reactiilor imunitare. "In realitate, uleiurile de peste ar putea, dimpotriva, sa intareasca protectia imunologica a indivizilor", explica Jenifer Fenton care a lucrat la aceasta cercetare, desfasurata in cadrul departamentul de stiinte ale alimentatiei din Universitatea Michigan. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au lucrat pe doua grupuri de soareci, unul avand o alimentatie clasica si altul beneficiind de ulei de peste la fiecare masa. Dupa examenul limfocitelor B, ei au putut observa ca soarecii hraniti cu ulei de peste erau dotati cu limfocite B foarte stimulate, in deplina forma si gata sa lupte contra agresiunilor.