Cum se face un Paste cumpatat
pastealimentatie de pastemasa de pastemencinicopschiciuhodaru
Toate mijloacele si centrele si epicentrele de informare mustesc de sfaturi despre cum trebuie pregatita masa de Paste. Tot ele ne mai spun ca masa trebuie incarcata. Bine, macar de-ar fi numai masa incarcata, dar nu si stomacul.
Asta pentru ca, dintr-o masa incarcata, pot manca mai multe persoane, mai multe zile. Masa de Paste nu trebuie atacata de parca dau turcii.
Ca au tinut sau nu post, mesenii crestini ar trebui sa nu uite ca sarbatoresc Invierea Domnului, nu este vorba despre un chef de ziua de nastere a unui prieten, de "udatul" unui apartament nou sau al unui automobil cumparat recent, cand... destrabalarea alimentara ar mai avea niste scuze.
Prin urmare, in perioada sarbatorilor pascale, cuvantul de ordine este moderatia.
"Conform traditiei ortodoxe, nu se mananca imediat dupa ce se ia lumina, ci a doua zi dupa ce sunt sfintite alimentele.
Este un lucru intelept, pentru ca nu e bine sa se manance noaptea, intrucat si cea mai buna mancare este toxica", a explicat prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului National de Alimentatie, citat de Agerpres.
Potrivit domnului profesor, este bine sa se inceapa cu o salata, pentru a pregati sucurile gastrice, in niciun caz cu alcool pe stomacul gol, iar mancarea trebuie impartita in reprize.
Felurile grele, adica friptura, drobul, pasca, nu trebuie sa se manance unul dupa altul, ci cu pauze si nu trebuie insotite de cartofi, orez, ci de legume, care ajuta la digestie.
Alcoolul trebuie consumat cu moderatie, iar fumatul macar acum trebuie facut uitat, iar, dupa masa, este recomandata consumarea unor fructe, cum ar fi ananasul proaspat sau kiwi, pentru ca acestea ajuta digestia.
Oricum, dupa mese copioase, se impun multa miscare si o cura de detoxifiere.
De asemenea, dr. Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Centrului de Trauma si Toxicologie din Iasi, le recomanda celor care au tinut post sa reia cu prudenta alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare urmate de cantitati mici de ciorba si drob.
De asemenea, fiecare masa trebuie sa contina un singur aliment concentrat. Tot ce nu este fruct sau leguma este considerat concentrat.
Friptura, drobul, sarmalele se consuma separat, nefiind recomandat amestecul de friptura cu oua, al carnii de miel cu cartofii si consumul de dulciuri sau fructe imediat dupa masa. Medicul ne sfatuieste sa facem o pauza de cel putin jumatate de ora intre felurile de mancare, pentru a evita senzatia de suprasaturatie sau sindroamele dispeptice.
Precautii speciale trebuie avute in vedere de cei cu afectiuni digestive, metabolice, precum diabet sau guta, ori boli cardiace care trebuie sa respecte tratamentul medicamentos si regimul igieno-dietetic fara dulciuri si sare.