Expertii belgieni cer interzicerea acizilor grasi trans
alimentesanatateacizi grasi transbelgia
Consiliul Superior al Sanatatii din Belgia a elaborat un aviz stiintific care recomanda ministrului Sanatatii interzicerea grasimilor trans in alimente sau interzicerea lor dincolo de limita maxima de 2 g in 100 g de ulei sau de grasime intr-un aliment, informeaza cotidianul Le Soir.
Grasimile de tip trans (AGT) sunt unele dintre cele patru tipuri de grasimi larg raspandite in alimente, alaturi de cele saturate, polinesaturate si mononesaturate. Este vorba despre acizi grasi mono sau polinesaturati care prezinta un tip de legatura chimica numit “trans”, de unde si denumirea generica.
Cea mai importanta cale de obtinere a AGT este procesarea industriala a uleiurilor vegetale, fie pentru rafinarea acestora, fie pentru transformarea lor in grasimi semisolide si solide, utilizate in industria alimentara.
Multe alimente de tip fast food contin acizi grasi trans
Uleiurile vegetale hidrogenate constituie cel mai mare rezervor de acizi grasi de tip trans industriali din alimentatie. Hidrogenarea grasimilor este procesul prin care se schimba o grasime vegetala lichida intr-una care isi pastreaza starea solida la o temperatura mai ridicata.
AGT sunt utilizati in industria alimentara pentru ameliorarea texturii si pentru prelungirea perioadei de conservare a alimentelor. Procentul de AGT continut in fiecare preparat este diferit, in functie de procedeul industrial folosit si de tipul de produs obtinut. Concentratii ridicate se intalnesc in preparatele la baza carora stau grasimi vegetale partial hidrogenate, cum sunt produsele de patiserie, snacksurile, cartofii prajiti. Populatia consuma, in general, o cantitate mare de grasimi trans odata cu margarinele hidrogenate (continut 10-12% AGT fata de 1-2% in cele nehidrogenate), cu uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentara de tip fast-food, cu snacksurile, chipsurile, prajiturile si produsele de patiserie sau cu uleiurile rafinate si dublu rafinate folosite la gatit.
Mai periculosi decat acizii grasi saturati
Asimilate de catre organism, AGT afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, rezistenta mai mare la insulina si, implicit, aparitia diabetului si favorizeaza aparitia cancerului. Cand AGT sunt incorporati in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedica activitatea acestora din urma si se ajunge treptat la o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii sau la cancer. De asemenea, AGT sunt implicati in aparitia aterosclerozei, cu efecte nefaste pentru sistemul cardiovascular in ansamblu.
Din toate aceste motive, acizii grasi nesaturati sunt considerati mai nocivi pentru sanatate decat acizii grasi saturati continuti in slanina sau in untura, pe care au fost ganditi sa le inlocuiasca.
In 2003, OMS a recomandat limitarea grasimilor saturate la maximum 1% din caloriile consumate zilnic, iar agentia americana Food and Drug Administration (FDA) a cerut ca pe lista de ingrediente a produselor sa fie trecuta cantitatea de grasimi trans. In Europa, Danemarca a interzis din luna martie 2003 grasimile vegetale partial hidrogenate, iar de la 1 septembrie 2009, Austria a limitat utilizarea acestora.