Romanii sunt pe locul al treilea in Europa in topul supraponderalilor
alimentesuprapoderaliobezitatemetabolismdietacalorii
Romania se afla pe locul al treilea in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza.
40% dintre copii romani sunt obezi
Conform statisticilor, Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa. In anul 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi, afirma lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritive.
Specialistii considera ca ascensiunea Romaniei in acest clasament european al supraponderalilor se datoreaza impactului pe care l-a avut prima "generatie fast-food" de dupa '90, in randul adultilor.
Statistica Institutului "C.I. Parhon" arata ca 30% dintre romance sunt supraponderale si ca 20% dintre barbati au o greutate peste normal. Si la capitolul obezitate infantila cifrele sunt ingrijoratoare, 40% dintre copii fiind obezi.
"Din pacate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea isi doresc sa scape de surplusul ponderal peste noapte si refuza sa inteleaga ca asa ceva nu este posibil. Asa se explica faptul ca peste 80% dintre cei care mi se adreseaza au urmat cel putin o dieta de infometare, au slabit si au crescut apoi in greutate mai mult decat la inceputul dietei", a spus Lygia Alexandrescu.
Pentru ca in aceasta perioada foarte multe persoane tin dieta, este foarte important sa fie evitate cateva greseli alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt: nerabdarea si obiectivele nerealiste.
Studiile arata ca persoanele care slabesc intr-o perioada suficient de lunga se mentin mai bine la greutatea normala.
Greseli in alimentatie
O alta greseala este absenta micului dejun, in conditiile in care consumarea zilnica a unui mic dejun copios este esentiala pentru furnizarea energiei necesare organismului inca de dimineata si pentru prevenirea aparitiei poftei de dulce.
Cantitatea mare de alimente ingerate constituie o alta eroare. Alimentele consumate trebuie contabilizate atat cantitativ, cat si calitativ. De multe ori, e indicat sa se noteze tot ce se consuma si mai ales la ce ora.
Hidratarea insuficienta reprezinta alt demers eronat, deoarece pentru controlul greutatii si pentru mentinerea starii de sanatate se recomanda un aport mediu de apa de 30 mililitri pe kilogram corp in 24 de ore. O alta greseala o constituie alegerea sucurilor de fructe in locul fructelor pentru ca sucurile sunt bogate doar in calorii, in timp ce fructele contin si multe fibre.
Continutul mare de grasimi poate fi evitat prin citirea atenta a etichetelor produselor, mai ales in timpul unei diete. O atentie speciala trebuie acordata continutului de grasimi saturate, precum si de sodiu.
Referitor la asa-numita "tactica de infometare", atunci cand in dieta zilnica exista un numar foarte redus de calorii, mai putin de 1.400, metabolismul incepe sa incetineasca viteza arderilor. In plus, in momentul in care se renunta la infometare, kilogramele se depun imediat si chiar in numar mai mare, sustine dr. Lygia Alexandrescu.