Sondaj Rentrop & Straton Market Research: Paradoxul alimentelor cu OMG: Nu le inghitim, dar le mancam
rentrop straton market researchrentrop stratonalimenteorganisme modificate genetic
Marea majoritate a cititorilor Manager.ro (80,9%) se declara preocupati de prezenta in alimente a organismelor modificate genetic, arata sondajul online realizat saptamana trecuta de Rentrop & Straton Market Research.
Pe fondul acestei preocupari puternice, cei mai multi respondenti afirma ca citesc etichetele si incearca sa evite consumul alimentelor care contin OMG (57,3%), iar mai mult de o cincime cauta sa le evite cu orice pret, astfel incat cumpara si consuma doar alimente bio (21,2%).
Doar 2,2% din respondenti afirma ca nu ii deranjeaza sa manance alimente care contin organisme modificate genetic, in vreme ce 16,9% se recunosc descurajati de faptul ca, practic, este imposibil sa stim cu adevarat ce punem in farfurii, astfel incat nu ne putem feri de ceea ce consideram nociv.
Toti cititorii care au indicat ales varianta de raspuns deschis (2,4%) s-au aratat, la randul lor, preocupati de prezenta in alimente a organismelor modificate genetic, motivand acest lucru prin grija de a-si pastra sanatatea.
Cele mai multe comentarii ale participantilor la sondaj vizeaza lipsa de transparenta a producatorilor si a comerciantilor cu privire la organismele modificate genetic, ca si absenta informatiilor legate de acest subiect.
CONTEXT: REGLEMENTARI PRIVIND OMG
In Uniunea Europeana
Uniunea Europeana (UE) garanteaza trasabilitatea si etichetarea organismelor modificate genetic (OMG-uri) si a produselor obtinute pe baza acestor organisme, pe intreg parcursul lantului alimentar (Regulamentul nr. 1830/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003).
Trasabilitatea OMG-urilor permite controlul si verificarea indicatiilor precizate pe etichete, monitorizarea efectelor asupra mediului inconjurator si retragerea de pe piata a produselor in cazurile in care noi informatii stiintifice demonstreaza ca OMG-urile utilizate in produs prezinta un risc pentru sanatate sau mediul inconjurator.
Mai mult, organismele modificate genetic sunt identificate printr-un cod specific care poate fi asimilat unui cod cu bare. Acest cod este numit „identificator unic”. El permite reperarea cu usurinta a unui anumit OMG pe eticheta produsului.
In Romania
Legislatia romaneasca prevede obligatia etichetarii produselor modificate genetic inca din iunie 2006 (Legea 106/2002 – prevederile legate de OMG fiind completate de HG 173/2006). Desi in vigoare, legea nu este implementata.
O propunere legislativa ce prevede etichetarea produselor care contin produse modificate genetic a fost prezentata anul trecut in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei.
Situatia la zi: niciun produs alimentar comercializat pe piata din Romania nu este etichetat ca fiind modificat genetic sau ca avand ingrediente modificate genetic.