Top 5: Cele mai rapide, sanatoase si delicioase salate de vara
salatepreparate sanatoasepreparate de varasalate de varamencinicopschi
Canicula de afara nu numai ca nu ne lasa sa dormim, dar ne si reduce pofta de mancare si mai ales cheful de gatit. De aceea, salatele sunt preferatele tuturor. Sunt sanatoase, delicioase si se prepara rapid.
Rosiile, castravetii si ardeii nu lipsesc din frigiderele romanilor pe timp de vara. In afara faptul ca sunt alimente santoase si delicioase, sunt recomandate pentru organismul si silueta noastra.
Iata cateva retete de salate de vara usor de preparat, pe placul tuturor, extrase din cartea "Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase", scrisa de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
1. Salata de rucola cu rosii cherry
Aveti nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de rucola, rosii cherry, ulei de masline, otet balsamic, sare si lamaie. Este recomandat sa folositi sare de mare bruta cu ierburi aromatice sau cu alge marine si ulei de masline extravirgin.
2. Salata de ton
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomanda sarea marina pentru salata de ton. Ciupercile trebuie spalate inainte de a fi curatate, deoarece coaja contine substante biologice active si proteina. Salata trebuie rupta, nu taiata cu cutitul, iar ciupercile trebuie pregatite in tigaie tip wok, doar in ulei de masline sau de palmier nehidrogenat.
3. Salata de ghebe cu usturoi
Pentru prepararea acestei salate sunt preferate ghebele proaspete, oparite foarte putin, pentru a-si pastra valoarea nutritiva. Potrivit cartii "Reinvata sa gatesti", este indicat sa folositi ulei de masline extravirgin sau uleiuri presarate la rece, precum cele de nuca, armurariu, dovleac, struguri sau rapita.
Otetul este recomandat sa fie de fermentatie, din vin, mere, pere, prune, fara conservanti, coloranti sau arome artificiale, iar sarea sa fie marina, bruta si nu rafinata, iodata artificial.
4. Salata de castraveti cu marar
Aveti nevoie de trei - patru castraveti proaspeti si feliati, doua linguri de ulei de floarea-soarelui, o legatura de marar tocat, sare, piper si otet.
Castravetii nu trebuie curatati de coaja, potrivit retetei prof.dr. Mencinicopschi , deoarece aceasta este bogata in fibre alimentare importante pentru digestie si detoxifiere, dar si in vitamine, minerale si antioxidanti.
Este recomandat sa folositi uleiuri presate la rece, de masline, in, canepa, argan, dovleac sau struguri si sarea normala sa fie inlocuita de cea marina, bruta.
Folositi otetul de fermentatie, in detrimentul celui cu arome artificiale si macinati piperul direct deasupra salatei.
5. Salata de vinete
Cumparati vinete proaspete si coaceti-le pe aragaz, pe o tabla incinsa. Folositi pentru prepararea salatei sare de mare integrala si ulei de masline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece.