Uleiul de masline: aurul lichid, aliatul inimii
ulei de maslineuleiul de maslinemaslinegrasimiomega 3omega 6vitamine
Maslinele erau cunoscute in intreaga zona mediteraneana inca din neolitic.
Numit de Homer "aurul lichid", uleiul de masline si-a consolidat renumele de aliment-medicament in perioada de apogeu a Greciei antice.
Acest ulei era, asadar, folosit atat pentru hrana, cat si in scop terapeutic: vechii greci observasera ca putea fi dat ca leac in caz de slabiciune fizica si contra durerilor de burta.
Uleiul de masline cel mai valoros este obtinut din maslinele verzi. Cel mai sanatos este uleiul de masline extra-virgin, adica cel obtinut dupa prima presare a pastei de masline. Procesul de obtinere a uleiului de masline extravirgin este simplu si presupune exclusiv procedee mecanice. Calitatea uleiului de masline extravirgin depinde primordial de soiul de masline si de conditiile climatice.
Ce contine uleiul de masline extravirgin?
Continutul sau variaza in functie de soi si de conditiile de crestere.
Principalul component al uleiului de masline este o grasime mono-nesaturata: acidul oleic. Proportia de acid oleic din uleiul de masline este in general intre 70% si 75%.
Este o grasime nesaturata, buna pentru organism.
Acizi grasi polinesaturati: concentratia in aceste grasimi bune este in jur de 10%. Omega 6 este prezent in proportie de peste 9% in uleiul de masline, pe cand lui Omega 3 ii revine doar in jur de 0,5%. (Din punctul de vedere al raportului dintre Omega 3 si Omega 6 uleiul de masline este unul dezechilibrat.)
Uleiul de masline contine si grasimi saturate (“rele”), in proportie de 12%-14%. Principala grasime de acest fel din uleiul de masline este acidul palmitic (intre 9% si 11%).
Raportul dintre grasimile “bune” si cele “rele” este suficient de mare incat uleiul de masline sa constituie o sursa sigura de sanatate.
Dintre vitamine, uleiul de masline contine in primul rand (...)
Click Aici si cititi articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro...