Cum iti planifici o calatorie de afaceri la Istanbul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum iti planifici o calatorie de afaceri la Istanbul Cum iti planifici o calatorie de afaceri la Istanbul
de Redactia Manager la 26 Apr. 2017
Urmareste-ne pe Google News
vacantacalatorie de afaceriistanbulcity break

In anii nouazeci, Istanbul a fost una dintre cele mai populare destinatii de shopping pentru romanii care au ajuns pentru prima data in Marele Bazar turcesc sau in centrele comerciale turce, unde au invatat sa negocieze, cum sa caute cele mai bune oferte sau sa vanda la randul lor. Pe atunci, drumul cu autocarul, masina sau microbuzul spre metropola turca dura o vesnicie, dar astazi e mai usor ca oricand sa iti rezervi bilete de avion spre Istanbul si sa ajungi in mai putin de doua ore in capitala economica a Turciei.

Nici ca mai ai nevoie de cartile motivationale sau de business ca sa afli in zece pasi cum sa devii specialist in arta negocierii, pentru ca e usor sa inveti de la negustorii turci cum sa te mulezi pe fiecare client in parte. In orasul de pe Bosfor, negotul e o arta de mii de ani si nu se invata din carti.

Printre cele mai importante legaturi business intre Romania si Turcia se numara industria turismului, hoteliera si comertul. Incepand cu primele luni din 2017, tot mai multi cetateni turci zboara spre Romania, iar multi dintre ei isi cumpara locuinte in Bucuresti sau in orasele din provincie pentru ca tara e considerata sigura. Asadar ca pe viitor, se preconizeaza ca legaturile de afaceri intre cele doua tari vor deveni din ce in ce mai stranse. Dar in Istanbul nu trebuie sa mergi doar intr-un city break in interes de afaceri, ci si daca vrei sa iesi din rutina pentru cateva zile si sa calatoresti intr-un loc cu un potential cultural deosebit, dar si un oras perfect pentru relaxare si spa. E suficient numai sa iti rezervi cateva sedinte la hammam-urile turcesti din hotelurile de 4* sau 5*.

Zboruri directe spre Istanbul cu plecare din Bucuresti sau Cluj-Napoca


Daca vrei sa pleci intr-o calatorie de afaceri sau la shopping de ceramica, haine de piele sau covoare ori vrei sa cumperi bijuterii din aur, orasul e destinatia tuturor posibilitatilor. Astazi e mai usor ca oricand sa gasesti oferte pentru bilete de avion Bucuresti – Istanbul cu putin peste 100 de euro dus-intors, cu bagaj de cala inclus, daca iti rezervi zborul spre Istanbul cu 6-8 saptamani inainte de plecare. Ai legaturi directe cu avionul din Bucuresti spre aeroportul Atatürk, iar zborul dus dureaza aproximativ 1h15 minute, iar intors 1h45 minute. Din Bucuresti ai curse internationale directe spre Istanbul cu plecare zilnica din Bucuresti, zboruri care faciliteaza legaturilor de afaceri dintre Romania si Turcia. In ultimii ani, orasul turc s-a situat printre primele zece orase din lume unde s-au organizat intalniri de afaceri, iar afaceristii romani nu au facut exceptie. Numarul de zboruri business Istanbul reprezinta un procent important din numarul total de bilete de avion vandute.

Daca locuiesti in Transilvania sau poti ajunge mai repede in Cluj-Napoca decat in Bucuresti, poti sa verifici ofertele pentru bilete de avion spre Istanbul cu plecare din Cluj. Cursa internationala a fost introdusa in 2016 si poti sa iti rezervi bilete de avion spre Istanbul din Cluj-Napoca, in zilele de luni, marti, joi si sambata, asa ca e relativ usor sa iti planifici o minivacanta de doua sau trei zile in orasul strabatut de Bosfor, pentru ca poti sa legi un zbor cu plecare marti si intoarce sambata, sau un zbor cu plecare luni si intoarcere joi, variantele mai scumpe pentru bilete de avion spre Istanbul sunt cu plecare in weekend si intoarcere luni.

De ce Istanbul - metropola de pe malul Bosforului - e o destinatie business atat de cautata

Orasul nu e doar un centru cultural si comercial important, ci si o metropola eleganta din Europa, cunoscuta pentru hotelurile de lux care pot gazdui mii de oameni, la cele mai inalte standarde. La fel de importante sunt si legaturile internationale din si spre Istanbul care faciliteaza organizarea unor intalniri de afaceri fara stres. Compania aeriana Turkish Airlines opereaza peste 200 de zboruri internationale spre orase din intreaga lume, in conditii excelente. In cazul in care te gandesti sa descoperi destinatii din Asia sau chiar sa zbori peste Oceanul Atlantic, poti sa verifici ofertele pentru conexiuni cu avionul din Turcia spre alte destinatii din intreaga lume. In al treilea rand, conteaza foarte mult ca orasul e accesibil din punctul de vedere al preturilor pentru cazare, organizarea unor simpozioane, intalniri de afaceri sau chiar mese la restaurant.


Desfatarea simturilor intr-o escapada in orasul de pe malul Bosforului

O calatorie de afaceri sau in interes de business se poate transforma usor intr-o vacanta in timpul careia sa descoperi fascinanta bucatarie turceasca, dar si bazarurile doldora de marfuri, fructe si legume, obiecte pretioase, covoare, matasuri si bijuterii de la care ti-e imposibil sa iti desprinzi ochii.

In Istanbul s-a inventat arta negocierii, asa ca o sa ai impresia ca ai dat peste cele mai bune oferte si o sa iti doresti sa cumperi tot ce iti cade in mana. De aceea e bine sa iti iei bagaj de cala cel putin pentru zborul de intoarcere. Nu stii niciodata ce comori orientale gasesti, de la ceramica minunata, la bijuterii si pana la  covoare turcesti, in marea piata de kitsch de marfa turceasca o sa zaresti cateva comori in care merita sa investesti toti banii. E bine sa stii ca negustorii se simt jigniti daca nu incerci sa cobori macar putin pretul pe care ti-l comunica. De cele mai multe ori, trebuie sa negociezi pana la jumatate din pretul care ti s-a oferit. In Bazar poti negocia oricat, dar in magazine preturile sunt fixe.

O afacere buna in Marele Bazar se incheie dupa jumatate de ora si un ceai

Daca ai un buget de vacanta generos si loc suficient in bagajul de cala, s-ar putea sa faci o afacere foarte buna daca iti cumperi bijuterii de aur (aurul e mai ieftine decat in Romania) sau obiecte unicat pentru amenajarea casei. E important sa te inarmezi cu rabdare si sa iti aloci cateva ore pentru cumparaturi in Marele Bazar pentru ca s-ar putea sa fie nevoie sa petreci uneori chiar si jumatate de ora cu negustorii turci si sa stai la un ceai  cu ei inainte ca acestia sa mai scada din pret si sa iti faca o oferta greu de refuzat. Cum nu mergi la mall, nu intri doar si cumperi, ci trebuie sa inveti si tu arta negotului. E bine sa stii ca Marele Bazar e inchis duminica, asa ca nu isi planifica orele de shopping pe duminica.


Daca prinzi o zi de duminica in minivacanta orientala ai putea sa vizitezi Bazarul de condimente care e deschis pana seara tarziu, situat in cartierul Eminonu. Simturile o sa iti fie puse la incercare de aromele si parfumul dulce de fructe, ceaiuri si condimente. Nu cumpara condimentele pe care le cunosti, ci acele condimente de care nu ai auzit niciodata. Poti sa cauti pe Google denumirea in engleza ca sa stii la ce sa le folosesti.

Ce preparate traditionale turcesti sa incerci daca zbori spre Istanbul

Fiecare coltisor de lume e deosebit, fie ca ajungi piata din Bangkok sau pe o strada din America de Sud ori in districtul Alfama din Lisabona o sa stii de fiecare data ce mancaruri sa alegi dupa aromele si mirosurile imbietoare care te atrag ca un magnet.

Nu te gandi ca in orasul turcesc o sa gasesti doar fast-food-uri la tot pasul, desi mancarea stradala e bine reprezentata, acest lucru nu inseamna ca vei putea cumpara doar shaorma. Pe strazi o sa simti miros de castane prajite, porumb fiert si prajituri cu nuca, gustari foarte sanatoase pe care poti sa le iei cu tine atunci cand mergi intr-o croaziera pe Bosfor. La fel de populare sunt si sucurile naturale, mai ales cele din rodie. Tot de pe strada poti sa cumperi hamburgeri deliciosi cu paine imbibata in rosii si carne de vitel. Nu platesti mai mult de 2 euro pe un hamburger sau poti degusta zeci de feluri de kebap, dintre care cel mai gustos ar putea fi kebap iskinder, pentru ca sosul din tomate si iaurt completeaza perfect carnea de vitel. Daca ai pofta de o shaorma seara tarziu uita-te dupa denumirea de Durum Kebap, shaorma cu legume, fara prea multe calorii, asta daca nu exagerezi cu sosurile.

Daca te-ai saturat deja de shaorma de Dristor, poti incerca kumpirul, un cartof copt cu unt in care sta ingramadit un crenvursti asezonat cu cele mai gustoase legume si muraturi. Turcii au o varianta locala de pizza, care e gatita din carne tocata si legume, si se numeste Iahmacun. Daca ajungi in bazar sau in vreun centru comercial de mari dimensiuni, nu sta deoparte de rahatul turcesc cu zeci de arome de fructe si in zeci de culori, si alege cateva dintre cele cateva sute de feluri de prajituri turcesti, traditionalele baclavale.

Pentru orice vacanta ti-ai inchipui sau scenariu de shopping ori intalnire de afaceri poti sa rezervi oricand bilete de avion ieftine spre Istanbul. Iti sugerez sa nu iti planifici zborul in luna august cand temperaturile ridicate mai mai ca topesc asfaltul de pe arterele orasului. S-ar putea sa petreci mai mult timp in hammam-uri decat afara, cel putin in timpul zilei.

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x