Caldura este atat de mare , monser, incat poti sa te racesti de tot !

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Caldura este atat de mare , monser, incat poti sa te racesti de tot ! Caldura este atat de mare , monser, incat poti sa te racesti de tot !
de Ion Dan Trestieni la 21 Iun. 2017
Urmareste-ne pe Google News
caniculaschimbari climaticesanatatemortalitate generata de canicula

In anul 2100 ,fara reducerea drastica a emiterii de gaze cu efect de sera trei sferturi din populatia planetei va fi expusa unor valuri de caldura potential mortale.

A venit vara . Odata cu ea , din cauza caldurii, au venit si ideile estivale .Intr-o lume atat de putin previzibila ca a noastra , o lume a “societatii de risc” unde totul este nesigur si improbabil, iata ca s-a ivit, in sfarsit, si un lucru cert : se va muri de caldura, din ce in ce mai mult. La propriu. Am aflat acest lucru din articolul “Mourir de chaud , un risque pour 30% de la population mondiale, Pierre Le Hir, Le Monde, 20.06.2017. ( Moartea din cauza caldurii, un risc major pentru 30% din populatia mondiala).
 
Ce spune cercetarea stiintifica ?
 
La aceasta certitudine s-a ajuns dupa lecturarea concluziilor unui studiu recent , publicat pe 19.06.2017, in revista Nature Climate Change . Daca astazi una din trei persoane se afla deja in riscul de a muri de caldura , in anul 2100 trei din patru persoane vor fi in aceasta situatie daca se emit gaze cu efect de sera in ritmul actual.
 
Studiul a fost facut de 18 cercetatori dintr-o echipa americano-britanica , cei mai multi de la Universitatea din Hawai. Ei au analizat evenimente de canicula aparute in perioada 1980 – 2014 : 783 evenimente in 163 orase si 36 tari. Iata cateva dintre ele:
 
- 2003, in Europa : 70.000 de decese cauzate de canicula (denumite elegant “morti suplimentare”), dintre care 20.000 in Franta si 5000 la Paris;
- 2010, in Rusia : 55.000 de morti dintre care 11.000 la Moscova;
- 1995, la Chicago : 700 de morti.
 
S-au corelat mai multe date obtinute din analiza evenimentelor pentru a realiza un model al declansatorului mortii caniculare : temperatura aerului, talia umiditatii, expunerea la soare si viteza vantului . S-a conchis ca factorul determinant care poate altera grav capacitatea de termoreglare a organismului si poate induce hipotermie este cuplul temperatura-umiditate. Umiditatea face ca temperatura resimtita de organism sa fie perceputa la un nivel foarte ridicat. Au calculat si pragul dincolo de care asocierea celor doua conditii ambientale poate deveni letala. Acest prag fatidic a fost atins in anul 2000, timp de 20 de zile, pe 13% din suprafata continentala a globului afectand 30% din populatia planetei.
 
Comparativ cu aceasta situatie, in scenariul cel mai optimist – stabilit de expertii GIEC – cel al  reducerii drastice de emisii periculoase , in anul 2100 temperatura globului va creste numai cu 1 grad Celsius. Va fi in riscul de a muri de caldura 48% din populatia pamantului raspandita pe 27% din suprafata continentala.
In sceanariul cel mai pesimist – se pastreaza nivelul actual de emisii de gaze cu efect de sera – in anul 2100 temperatura pamantului va creste cu 3,7 grade celsius. 74% din populatie , raspandita pe 47% din suprafata continentala va fi in riscul de a muri de caldura.
 
In fata acestei amenintari nu toti oamenii vor fi egali. Regiunile tropicale vor fi cele mai expuse din cauza mentinerii unui nivel inalt de umiditate pe tot parcursul anului.
 
Nivelul ridicat al morbiditatii datorat caniculei mai este intretinut de doi factori :
 
- imbatranirea populatiei – se stie ca seniorii si copiii sunt cei mai expusi mortalitatii cauzate de canicula;
- gruparea majoritatii populatiei in zonele urbane : temperatura aerului din orase va creste cu 8 grade in 2100 comparativ cu nivelul actual.
 
Dupa parerea lui Robert Vautard , director de cercetare la CNRS Franta marele interes al studiului pe care vi l-am prezentat este dimensiunea sa globala. Pentru prima data s-au depasit analizele locale, fragmentate.
 
Cum trateaza Franta problema caniculei ?
 
In Franta se conceptualizeaza destul de exact fenomenul de canicula - “A quelles temperatures peut-on parler de canicule ?”, Les Decodeurs, Le Monde, 20.06.2017 ( La ce temperaturi putem vorbi despre canicula?)
 
Se considera temperatura caniculara o temperatura ce oscileaza intre 35 grade Celsius ziua si 20 grade noaptea si se prelungeste minimum trei zile.
 
Ceea ce ste interesant este faptul ca se decreteaza canicula, pe zone, in functie de capacitatea de adaptare a populatiei la caldura excesiva:
- Deux-Sevres : 35 grade Celsius ziua, 20 grade Celsius noaptea;
- Haute Loire : 32, 18;
- Paris : 31, 21;
- Marsilia : 35, 24.
 
Dupa tragedia din 2003 – au murit 15.000 francezi din cauza caniculei- s-a realizat un “Plan national de canicula” , cu patru niveluri de alerta .
 
Supravegherea sezoniera
 
Acest nivel se declanseaza automat, in fiecare an, pe perioada 1 iunie-31 august. Este dezvoltat de programul SACS – alerta de canicula si sanatate – la care contribuie Meteo Franta si Institutul de supraveghere sanitara. Nu este legat de aparitia sau nu a unor fenomenen caniculare. Este un act preventiv : se stabileste un numar verde de canicula, se distribuie informatii.

Avertizarea de caldura
 
Se declanseaza de catre Meteo Franta atunci cand indicatorii bio-meteorologici se apropie de pragul de alerta . Nivelul anterior -Suparvegherea sezoniera- este dezvoltat si mai mult de Agentiile regionale de sanatate . Prefecturile intra in alerta.
 
Alerta de canicula
 
Prefecturile pun in aplicare PGSD – Planul de gestiune a crizei departamentale : informarea masiva a populatiei asupra riscurilor, mobilizarea miscarii asociative, inclusiv a Crucii Rosii, organizarea de puncte sanitare (planuri albe si albastre).
Persoanele cu risc ridicat de mortalitate din cauza caniculei- seniorii si copiii- sunt conduse in zone racoroase – supermarketuri, constructii publice.
 
Mobilizarea maxima
 
Meteo Franta declanseaza alerta rosie daca temperaturile sunt extrem de inalte sau daca durata caniculei este foarte intinsa. Primul ministru, dupa consultarea cu ministrul de interne si ministrul sanatatii declanseaza atunci mobilizarea maxima.
Acest plan poate fi declansat si ca urmare a unor efecte colaterale ale caniculei:
- seceta;
- aprovizionarea cu apa potabila;
- aglomerarea spitalelor;
- saturatia pompelor funebre;
- pana de electricitate;
- incendii.
 
Acest plan nu a fost pana acum activat
 
Cum se trateaza in Franta situatiile de munca pe timpul caniculei ?
 
Am aflat acest lucru din articolul “Fait-il trop chaud pour travailler ?” Soline Ledesert, Rue89, 20.06.2017
 
Nu este stabilit un prag de caldura care sa declanseze oprirea lucrului.
 
Exista instructiunea interministeriala din 12.05.2015 care stipuleaza ca “anagajatorul este responsabil cu punerea salariatilor in situatie de securitate”. Acest lucru trebuie sa-l faca mai ales prin reimprospatarea aerului in zona de lucru si punerea la dispozitie de apa potabila.
 
Aceste precizari sunt relativ vagi. Ele sunt completate cu recomandarile INRS (Institutul national de cercetare si securitate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale), mult mai precise.
 
-  temeperatura de dorit pentru o munca lejera este de  18-20 grade Celsius;
- temperatura de dorit pentru o activitate intensa este de 15-17 grade Celsius;
- pentru o activitate sedentara temperatura devine un risc pentru anagajati incepand cu      30 grade Celsius
- pentru o activitate intensa temperatura devine un risc incepand cu 28 grade Celsius.
 
Cum trateaza Romania problema caniculei ?
 
Lucrul in vreme de canicula este reglementat prin OUG99/2000, actualizat in 2016.
La noi se face referire la un soi de “homo sovieticus” : se poate opri lucrul daca temperatura in exterior depaseste 37 grade Celsius sau este sub minus 20 grade Celsius. Si se poate face acest lucru numai daca sunt “corelate cu conditii de umiditate mare”. Se precizeaza de asemenea ca “angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea sanatatii angajatilor”. 
 
Daca se lucreaza afara pe vreme caniculara trebuie “redusa intensitatea de lucru” si trebuiesc dusi lucratorii in zone umbroase, din cand in cand . De asemenea ei trebuie sa primeasca de la angajator 2-4 litri de apa minerala. Se prevad de asemenea asigurarea de dusuri si de echipament de protectie.
 
Daca se lucreaza in interior “trebuiesc asigurate masuri de ventilatie corespunzatoare”.
 
Daca nu se pot asigura aceste conditii se poate propune, dupa o discutie cu sindicatul, lucrul in doua schimburi : pana la ora 11 si dupa ora 17.
 
Cititorii nostri sunt suficient de inteligenti pentru a constata diferenta de viziune in ceea ce priveste tratarea caniculei la noi si la francezi. De fapt este o diferenta de viziune in ceea ce priveste tratarea omului, in general si in ceea ce priveste “controlul corpului” celui guvernat. Ceea ce este si mai grav  este faptul ca se va muri din cauza caniculei, cu sau fara viziunea corecta a guvernantilor .
 
 
 
 
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x