Criza in Europa: Franta a ramas fara unt pentru croissante, iar preturile au explodat
criza europaunt croissant
Cererea inregistrata la nivel global si reducerea stocurilor au majorat pretul untului; in contextul in care supermarketurile nu vor sa plateasca mai mult, producatorii isi exporta marfa, iar Franta se confrunta cu lipsa ingredientului folosit deseori in bucatarie.
"Problema are legatura cu faptul ca este un razboi al preturilor intre retailerii francezi", spune Thierry Roquefeuil, presedintele federatiei producatorilor de lapte FNPL.
"Retailerii francezi refuza sa creasca preturile, chiar si cu cativa centi, chiar si in cazul untului. Producatorii de lactate remarca ca este o cerere externa la preturi mai mari, asa ca vand in afara", explica Roquefeuil, conform
Bloomberg.
Preturile globale ale untului aproape s-au triplat, ajungand la 7.000 de euro tona de la 2.500 de euro, in 2016, potrivit Agritel, o companie de consultanta cu sediul in Paris. In Europa, preturile au ajuns la 6.500 de euro tona, in luna septembrie, cel mai ridicat nivel de cand Comisia Europeana a inceput sa colecteze astfel de date.
Ministrul Agriculturii, Stephane Travert, a declarat ca spera sa se ajunga curand la un acord intre retaileri si producatorii de lactate.
Potrivit unui raport publicat de compania Nielsen, 30% din cererea de unt din supermarketurile din Franta nu a fost acoperita in perioada 16-22 octombrie. in unele supermarketuri, cota s-a ridicat la 46%.
"Deficitul de unt din supermarketurile din Franta este o consecinta directa a crizei de lapte din 2016 care a generat o scadere cu 3% a productiei", a explicat Xavier Hollandtsni, expert in domeniul agricol.
Piata untului a inregistrat, de asemenea, o cerere ridicata, in special, in Asia, insa Franta ramane cel mai mare consumator de unt pe cap de locuitor din lume.