43 de ONG-uri vor cer respingerea OUG privind datele biometrice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
43 de ONG-uri vor cer respingerea OUG privind datele biometrice 43 de ONG-uri vor cer respingerea OUG privind datele biometrice
de Manager.ro la 13 Feb. 2013
Urmareste-ne pe Google News
ongrespingereougdate biometricecarte de identitatecrin antonescu

Intr-un memoriu adresat lui Darius-Bogdan Valcov, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Organizarea Teritoriului si Protectia Mediului si lui Crin Antonescu, presedintele Senatului, 43 de ONG-uri solicita respingerea OUG privind datele biometrice.

"In calitatea lor de organizatii care au ca misiune promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, organizatiile semnatare va transmit urmatoarele observatii referitoare la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82-2012: Datele biometrice necesita o atentie specifica, deoarece acestea identifica in mod neechivoc o persoana utilizand caracteristicile sale comportamentale sau fiziologice unice", se arata in memoriu.

Astfel, studiile efectuate demonstreaza ca impactul culegerii lor asupra vietii private prezinta mai multe riscuri majore: ONG-urile invoca "uzurparea identitatii", "devierea scopului", "bresa in securitatea datelor"; de asemenea, spun oficialii ONG-urilor, "biometria schimba irevocabil relatia intre corp si identitate, astfel ca o masina poate citi corpul uman si astfel datele sunt susceptibile de folosire ulterioara in diferite scopuri". De asemenea, rezultatele nu sunt 100% corecte.

Un raport francez din 2011 dezvaluie securitatea indoielnica a pasapoartelor biometrice. Acesta arata ca 10% din pasapoartele biometrice au fost obtinute fie de imigranti ilegali in mod fraudulos, fie de indivizi care isi cautau o identitate.


Exista probleme cu fiabilitatea si utilitatea luarii de amprente in cazul copiilor si batranilor, increderea care poate fi acordata procesului de colectare a datelor biometrice, posibilele deficiente ale sistemelor de identificare si rata erorii in diverse tari membre UE, precum si disparitatile existente in privinta documentelor care trebuie furnizate si modalitate de emitere a acestora.

"Reiteram faptul ca nu exista niciun studiu din care sa rezulte problemele si numarul de cazuri de falsificare a actualelor acte de identitate, nici care sa demonstreze necesitatea noilor acte de identitate si nicio analiza cost/beneficiu a noilor implementari tehnologice[5].

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen NU impune existenta obligatorie a cartilor de identitate electronice. Rapoartele europene pregatite de ENISA 1 (Privacy Features of European eID Card Specifications, ENISA, Ian 2009 http://www.enisa.europa.eu/act/it/eid/eid-cards-en) demonstreaza ca exista chiar state europene care nu au niciun fel de act de identitate obligatoriu (Danemarca, Irlanda, Letonia, etc.) si acest lucru nu le impiedica pe unele dintre acestea sa participe in programul Schengen.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82-2012 este vadit neconstitutionala intrucat introduce prevederi legale de restrangere a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului[6]. De asemenea, potrivit Constitutiei Romaniei, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Adoptarea Ordonantei de urgenta nr. 82-2012 nu poate fi motivata prin necesitatea interoperabilitatii actelor de identitate electronice in diverse programe europene (cum ar fi STORK), in conditiile in care discutiile privind lipsa de securitate a documentelor electronice sunt foarte actuale, iar programele europene nu impun si nici nu recomanda la acest moment implementarea obligatorie a unor astfel de acte.

Pe de alta parte, proiectul de Ordonanta de urgenta nu a facut obiectul consultarilor publice, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ordonanta include in expunerea de motive cateva erori, lipsuri sau contradictii, inclusiv cu textul Ordonantei de urgenta:
- Desi expunerea de motive mentioneaza dreptul de optiune pentru cartile de identitate fara cip, in cuprinsul ordonantei de urgenta, prevederile sunt ambigue, neexistand o prevedere expresa in acest sens.

- Expunerea de motive mentioneaza expresia “retragerea esalonata a cartilor de identitate” pagina 2 – intrand in contradictie cu dreptul de optiune statuat in acelasi document  (nu si in textul ordonantei).

-  Expunerea de motive nu prezinta cheltuielile bugetare implicate odata cu introducerea cartilor de identitate electronice", precizeaza ONG-urile in cauza.

Se cere respingerea OUG privind datele biometrice

ONG-urile solicita respingerea OUG nr.82/2012, aceasta neavand un caracter de urgenta; de asemenea, tinand cont de "dreptul la viata privata", se impune: realizarea unei analize de necesitate si eficienta a introducerii noilor acte electronice de identitate, adoptarea unui act normativ doar printr-o lege, nu prin ordonanta de urgenta a executivului, includerea in textul actului normativ a principiilor de securitate si protectie a vietii private.

ONG-urile sustin si mentinerea unei alternative de carte de identitate simpla cu utilizarea tehnologiei actuale; cetateanul trebuie sa poata alege intre o carte de identitate obisnuita si una electronica. Totodata, se solicita pastrarea valabilitatii cartilor de identitate prezente pana la expirarea lor.

Cartea electronica ar urma sa fie eliberata cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani si cu valabilitate de 5 ani, pentru cei cu varsta peste 18 ani.

Organizatiile semnatare sunt urmatoarele:

1. Asociatia pentru Libertatea Romanilor (initiatoarea proiectului) Bacau, Str. Decebal, nr.6, sc.A, ap.11, cod 600283
http://asociatialibertatearomanilor.com/   Tel. 0744.590.721
2. Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere – Filiala Vrancea „Stefan cel Mare”
3. Asociatia Pro-Vita – Filiala Bucuresti
4. Asociatia Umanitate Pentru Toti – Bacau
5. Asociatia Culturala Valea Muntelui – Neamt
6. Asociatia Bucovina Profunda
7. Alianta pentru Demnitate Nationala
8. Asociatia Christiana
9. Alianta Familiilor din Romania
10. Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania
11. Asociatia Prietenii Sf. Efrem cel Nou
12. Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului
13. Asociatia ProTinerete Alba Iulia
14. Liga Studentilor din Universitatea din Bucuresti
15. Liga de Utilitate Publica
16. Liga Distributista Romana „Ion Mihalache”
17. Asociatia HRISDORIA
18. Fundatia „Sfintii Martiri Brancoveni” – Constanta
19. Asociatia Rost
20. Asociatia Predania
21. Asociatia Civica a Tinerilor Crestin-Ortodocsi Romani
22. Asociatia pentru Cultura si Educatie „Sfantul Daniil Sihastrul”
23. Asociatia „Ortodoxia Tinerilor”
24. Asociatia „Arta si Traditii Mestesugaresti”- Alba
25. Asociatia Tinerilor Ortodocsi „Orthograffiti”
26. Fundatia Crestina „Parintele Arsenie Boca”
27. Fundatia „Sfintii Martiri Brancoveni” – Suceava
28. Asociatia Antimis – Timisoara
29. Liga Tineretului Crestin-Ortodox Roman
30. Fundatia Sfintii Inchisorilor
31. Asociatia Dascalilor din Romania
32. Asociatia Familia Ortodoxa
33. Asociatia „Copil dorit”
34. Asociatia „Triada”
35. Fundatia „Sfanta Irina”
36. Asociatia „Prietenii de Familie”
37. Asociatia Mesterilor Populari din Moldova – Iasi
38. Asociatia Prologos – Timisoara
39. Asociatia Prologos – Oradea
40. Asociatia Prologos – Cugir
41. Asociatia Enable
42. Asociatia Synaxis 2010
43.Asociatia Basarabii

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x