99% din cantitatea de bere consumata in Romania este asigurata din productia interna
berecantitatevolumvanzariconsumdeclin
"Mentinerea consumului de bere in primul semestru al lui 2011 la volumul inregistrat in perioada similara a anului 2010 este rezultatul unui cumul de factori care au reusit sa tina sub control declinul resimtit la nivel de piata. In urma unei analize atente a factorilor care au contribuit la obtinerea acestor rezultate, doresc sa mentionez strategiile producatorilor de bere adaptate deopotriva noului comportament al consumatorului si ocaziilor de consum diferite, comunicarea constanta si, nu in ultimul rand, odata cu diminuarea efectelor crizei financiare, o revenire a obiceiurilor de achizitie si consum ale romanilor", a precizat intr-un comunicat Hezy Ovadia, presedintele Asociatiei "Berarii Romaniei".
Actualmente, 99% din cantitatea de bere bauta de romani provine din productia interna. Berarii genereaza 96.400 locuri de munca, atat in unitatile de productie, cat si in sectoare adiacente precum retail, industrie ospitaliera, furnizori si distribuitori.
Anul trecut, efectele crizei s-au resimtit si in industria berii - piata a scazut cu 3,5% fata de 2009 si volumul total a ajuns la 17 milioane hectolitri.
In ultimii doi ani, piata berii s-a diminuat cu 16% fata de 2008 - cand volumul productiei a atins 20,2 milioane hectolitri. Consumul de bere per capita in 2010 a inregistrat o valoare de 78 litri, continuand trendul in scadere din 2009.