Ce rezultate financiare inregistreaza compania care desfasoara o investitie de 180 milioane euro in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce rezultate financiare inregistreaza compania care desfasoara o investitie de 180 milioane euro in Romania Ce rezultate financiare inregistreaza compania care desfasoara o investitie de 180 milioane euro in Romania
de Manager.ro la 12 Mai. 2014
Urmareste-ne pe Google News
sonae sierrainvestitiefinantareforta financiaracompaniicosturi

Sonae Sierra, un specialist international in centre comerciale, a inregistrat pe primele trei luni ale acestui an un Profit Net de 11,8 milioane euro. In aceeasi perioada, Profitul Direct a fost de 11,7 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar EDIBTA a atins 25,6 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Profitul Direct a fost influentat, in principal, de trei elemente. In primul rand, acest rezultat a fost influentat de vanzarea unor active in 2013, conform strategiei de reciclare a capitalului adoptata de companie, si anume, Parque Principado din Spania, Valecenter si Airone din Italia.

Acest lucru motiveaza un procent de 45% din scaderea profitului direct. In al doilea rand, scaderea este datorata impactului devalorizarii realului brazilian, la cursul mediu de schimb, in perioada cuprinsa intre primul trimestru al anului 2013 si primul trimestru al anului 2014. Acest efect justifica 21% din scaderea totala a profitului direct. Procentul ramas (de 34%) este explicat prin costurile suplimentare alocate de catre companie pentru pregatirea intrarii pe noi piete.  


In perioada analizata, a continuat redresarea portofoliului din Europa, tendinta care a inceput sa se manifeste in al doilea semestru al anului 2013, lucru reflectat in cifra mai mare a vanzarilor chiriasilor, in timp ce portofoliul din Brazilia si-a mentinut acelasi ritm bun de dezvoltare.

Chiriasii din portofoliul european au inregistrat o crestere cu a vanzarilor 0,5%, atingand un varf de crestere de 2,7% in Portugalia si in Italia, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, desi efectul pozitiv al vanzarilor de Paste se va reflecta abia in vanzarile din aprilie. Continuam sa avem rezultate pozitive in Brazilia, unde vanzarile chiriasilor au crescut cu 7,7% (in reali brazilieni), fata de aceeasi perioada a anului 2013. 

Rata globala de ocupare a portofoliului a fost de 94,6%, cu 0,7% mai putin fata de aceeasi perioada din 2013, cifra care se justifica prin calitatea activelor Companiei si a felului in care acestea sunt administrate, in contextul in care ratele de ocupare si vanzarile de pe piata imobiliara din Europa sufera inca, urmare a impactul negativ al situatiei economice actuale.  

Refinantarea datoriilor

Un alt element demn de subliniat pentru acest trimestru este acela ca Sonae Sierra a reusit sa refinanteze datoriile a trei centre comerciale, reprezentand 156 milioane euro in total, ceea ce reflecta increderea bancilor nationale si internationale in soliditatea managementului Companiei si in activele sale.  

In cadrul acestei operatiuni, NorteShopping a obtinut 135 milioane euro refinantare, iar Centro Comercial Continente de Portimão a fost refinantat cu 12 milionae euro si AlbufeiraShopping cu 9 milioane euro. Bancile care au contribuit la aceste operatiuni de refinantare au fost BES, BPI, Santander Totta, BIC, Banco Popular Portugal si Banco Popular Español.
 
Investitie de 180 milioane de euro in Romania 

In primele trei luni ale acestui an, Sonae Sierra a demarat constructia a doua noi proiecte. Localizat in Bucuresti, Romania, centrul comercial ParkLake, ce urmeaza sa fie inaugurat in 2016, reprezinta o investitie de 180 milioane euro. Centrul va avea o oferta comerciala diversificata si de calitate dispusa pe 70.000 m2 suprafata totala inchiriabila, cu aproximativ 200 de magazine si o parcare interioara cu 2.600 de spatii de parcare.

La Sao Paolo, in Brazilia, au inceput lucrarile de extindere si modernizare pentru centrul comercial Franca Shopping, lucrari programate a fi finalizate spre sfarsitul anului 2014. Acest proiect de extindere, reprezentand o investitie de 31 milioane de euro, va suplimenta spatiul cu aproximativ 11.000 m2 suprafata totala inchiriabila si va aduce 68 de noi magazine, centrul ajungand astfel la un total de 30.000 m2 GLA. 

Totodata, in primul trimestru al anului 2014, Sonae Sierra a semnat trei noi contracte de management si leasing pentru centre din Maroc si Italia. Sonae Sierra va administra si va inchiria centrele comerciale Carré Eden din Marrakech si Arribat Center din Rabat. In Italia, Compania va asigura inchirierea noului centru comercial La Perla din Faenza.   

In Portugalia, Sierra Portugal Fund (SPF, Fondul Sierra Portugalia) a incheiat un acord cu GREP II, fond administrat Grosvenor Fund Management in scopul achizitionarii pachetului sau, de 50% dintre  actiunile AlbufeiraShopping si Centro Comercial Continente de Portimão, ceea ce inseamna ca acum detine ambele centre in intregime. 

Dincolo de raportarea rezultatelor pentru primul trimestru, in luna aprilie Sonae Sierra a format o companie joint venture cu CITIC Capital, cea mai importanta companie de management al investitiilor din China, in scopul furnizarii serviciilor de administrare a proprietatii si inchiriere pentru centrele comerciale din China. Cu sediul la Shanghai, compania nou-infiintata aduce laolalta o echipa multidisciplinara formata din talente locale si expatriati specializati in marketing, leasing si administrarea centrelor comerciale. Echipa este pregatita sa-si ofere serviciile centrelor comerciale din portofoliul CITIC Capital sau parte a fondurilor administrate de acesta. 

Valoarea Activelor Nete (NAV) si Indicatori Financiari 

Sonae Sierra calculeaza valoarea activelor nete (NAV) in conformitate cu liniile directoare publicate de INREV (Asociatia Europeana a Investitorilor in Entitati Imobiliare Necotate la Bursa) in 2007. 

Pe baza acestei metodologii, la 31 martie anul acesta, Sonae Sierra inregistra o valoare a activelor nete de 1,029 miliarde euro. Aceasta valoare reprezinta o crestere de 2% fata de valoarea din luna decembrie 2013. Cresterea se datoreaza mai ales Profitului Net din aceasta perioada si unei variatii favorabile a realului brazilian (intre 31 decembrie 2013 si 31 martie 2014). 

Sonae Sierra si-a mentinut strategia conservatoare de finantare pe termen lung. Structura capitalului este sustinuta de termenul lung de scadenta a datoriilor, cu o medie de 4,98 ani, unde 70% din datorii sunt imprumuturi cu dobanda fixa, ceea ce demonstreaza abordarea prudentiala in acoperirea riscului de dobanda si un profil echilibrat al scadentei datoriilor.  

Sonae Sierra continua sa demonstreze capacitatea de a accesa finantare la un cost scazut, de pe piata bancara sau piata de capital. Costul mediu al imprumutului pentru compania Sonae Sierra este la acelasi nivel ca si in anul 2013, situandu-se in prezent la 4,3%. Cu exceptia Braziliei, costul mediu al imprumutului este de 3,7%, un cost relativ scazut, comparabil cu companiile Europene din acelasi sector. Indicii financiari continua sa reflecte atitudinea prudenta si forta financiara din bilantul companiei, precizeaza oficialii Sonae Sierra. 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x