Dezvoltarea Romaniei isi are originea in creierul fiecaruia dintre noi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dezvoltarea Romaniei isi are originea in creierul fiecaruia dintre noi Dezvoltarea Romaniei isi are originea in creierul fiecaruia dintre noi
de Ion Dan Trestieni la 26 Apr. 2017
Urmareste-ne pe Google News
creiergandirememorieanaliza vizuala

Nu ne vom putea dezvolta daca nu vom "monta" la nivelul fiecarui individ "releele" favorabile dezvoltarii. Am pus in discutie, in mai multe materiale, problema releelor de succes in viata cotidiana pe care ar fi bine sa le aiba si romanii. De "montarea" lor ar depinde, dupa parerea mea, dezvoltarea ulterioara a tarii. Si nu de gandirea formidabila a guvernantilor care, oricum, nu pot guverna daca nu au oameni bine dotati (intre altele, cu relee). Mai mult decat atata, indraznesc sa spun ca pentru ceea ce vrem sa construim, oamenii fara relee de succes sunt neguvernabili. Ei nu percep, pur si simplu, stimulii exteriori care ar duce la un succes obiectiv.

In legatura cu acest fapt, sociologul Norbert Elias a indicat existenta a cinci relee de succes in viata cotidiana a lumii occidentale:

1) A gandi inainte de a actiona;
2) A face planuri de actiune pe termen lung;
3) A cunoaste psihologia oamenilor cu care intri in relatie;

4) A cunoaste regulile societatii in care actionezi;
5) A avea incredere in tine.

In principiu, in occident, cei care poseda a aceste relee se descurca in viata de toate zilelele: au venituri bune, au prestigiu, sanatate, prieteni. Desigur, pot apare accidente de parcurs, biografice sau de context (istoria), care sa franga acest traseu favorabil.

Bun. Daca le stim, de ce nu le montam astazi, sau cel mai tarziu maine? Pentru ca nu se poate. Occidentalii le-au “montat” in vreo 600 de ani. Care sunt obstacolele ? Sa precizez ca vorbesc despre niste conexiuni/relee care , de fapt, sunt neuronale si pe care trebuie sa le facem stabile si permanente, adevarate punti catre succes, in organul nostru de elita: creierul.

Ca sa inteleg, eu insumi, acest proces am facut apel la una din cele mai de varf ramuri ale stiintei contemporane: neurostiinta cognitiva sociala (NCS).

Unul dintre cele mai importante lucruri l-am aflat dintr-un materiala publicat recent – Martial Mermillod, “Qu’est-ce qui dans notre cerveau conditionne nos orientations politiques?”, Huffington Post, 18.04.2017: “Stim de mai multi ani ca plasticitatea cerebrala ar putea modifica densitatea anumitor arii cerebrale prin expunerea repetata la un mediu sau la o sarcina data”. Iata un lucru esential. Suntem o populatie care in istoria sa cea mai recenta a trait intr-un regim autoritar. Vreo 50 de ani. Deci intr-un mediu autoritar si executand sarcini cerute de acest mediu. Acest lucru ne-a creat anumite conexiuni neuronale, la nivel de individ, care nu au nici o tangenta cu releele de succes din lumea capitalista.

Traind intr-o lume autoritara ne-am identificat, din motive de adaptare si de supravietuire, cu agresorul/autoritarul. Canadienii Gordon Hodson si Michael Busseri (2012) au studiat autoritarismul pe cohorte gigant de mai multe mii de persoane si au demonstrat, intre altele, ca “ orientarile autoritare si conservatoare sunt corelate cu un volum redus de cortex ingular anterior, o zona evoluata a creierului, implicata, intre altele, in captarea perspectivei si reglementarea emotiilor. De asemenea, indivizii cu orientari autoritare si conservatoare au amigdala cerebrala dezvoltata, o zona de creier primitiv, responsabila, intre altele, de generarea sentimentului de teama”.

Alte studii, anterioare, au ajuns la concluzii asemanatoare. Maguire&colab. au aratat ca soferii de taxi londonezi, din cauza practicarii meseriei, au dezvoltat ca densitate neuronala o zona a creierului implicata in procesele de memorie si de analiza vizuala si spatiala. La randul sau, Draganski&colab. au demonstrat ca dupa 3 luni de practica a jongleriei anumite zone ale creierului au crescut in volum. De asemenea, Mermillod, Marchand, Lepage, Begue si Dambour au aratat (2015) ca :”sub aspect psihologic era posibil sa obtii comportamente extremiste fara a trece printr-o situatie de supunere extrema la o autoritate ci printr-un simplu proces de angajare si supunere liber consimtita”.

Din fericire pentru noi specia umana si-a conservat si mecanisme de selectie naturala si de adaptare prin care nu i-a pus pe toti “sub aceeasi palarie”. Gordon Hodson si Michael Busseri au aratat ca “inteligenta in timpul copilariei (QI-ul copilului) este unul dintre cei mai buni predictori ai aparitiei prejudecatilor la varsta adulta. Cu cat inteligenta copilului este mai inalta cu atat mai putine prejudecati va avea”.

Foarte intersant pentru discutia asupra releelor mi s-a parut si un alt material, realizat de Jean-Rene Duhamel, Marta Gozzi, Frank Krueger, Giovanna Zamboni, Angela Sirigu, Jordan Grofman-“Individualism, consrvatism and radicalism as criteria for processing political beliefs”, Social Neuroscience,2009, 4(5).

Ei spun: “Convergenta evidentelor provenite din psihologia evolutionista si neurostiinta cognitiva a dus la furnizarea ideii ca diferitele zone ale creierului se specializeaza in diferite demersuri ale cunoasterii sociale...exista un rol diferit al structurilor mezolimbice si ale cortexului prefrontal si temporal in generarea cunoasterii sociale...se creeaza adevarate retele neuronale care pot explica chiar relatiile politice sofisticate”.

Doar ca titlu informativ, ei au stabilit ca: individualismul in politica inseamna stimularea cortexului mediu prefrontal si a cortexului jonctiunii tempoparietale; conservatorismul inseamna stimularea cortexului prefrontal dorsolateral; radicalismul inseamna stimularea cortexului striatum anteroventral si a cortexului cingulat posterior si precuneus. Frumos, nu-i asa ?!

In legatura cu acelasi subiect ma refer si la un alt material : Eric Leser, “Pourquoi les intellectuels ne crient pas en Dieu”, www.slate.fr ,01.01.2015.

Autorul furnizeaza niste rezultate interesante: ”Potrivit unui studiu facut in 99 universitati anglo-saxone, numai 14% din profesorii de filozofie interogati s-au declarat credinciosi. Situatia este inca si mai neta la oamenii de stiinta . Numai 7% din membrii Academiei Nationale de Stiinta a Statelor Unite ale Americii sunt credinciosi”. Nu acelasi lucru se poate spune despre restul populatiei. Concluzia lui Eric Leser este:  “Oamenii cred ceea ce vor sa creada, ceea ce judeca ca fiind reconfortant, si nu accepta demonstratiile prin probe reale. Ca regula generala, oamenii nu vor sa stie,  vor sa creada”.

In cortex, sediul religiozitatii se afla in creierul arhaic, numit sistemul limbic. Sediile cunostintelor se afla plasate in alte zone ale creierului.

Cea care este responsabila de vointa de a construi sau nu niste “relee”, de vointa de a crede sau de a cunoaste, de vointa de a trai in relazare sau in stresul generat de cautarea adevarului, este constiinta. In legatura cu constiinta cercetatorii de la “Allen Institute for Brain Science”, Seatle, Washington, au facut o descoperire remarcabila: exista trei neuroni gigantici, reuniti intr-o structura numita “claustrum” care gestioneaza toate informatiile care intra in creier si ies din creier- Cristof Kroch, et all, Nature, 2.03.2017.

Voi reveni acum de unde am plecat. Ca sa avem succes in viata cotidiana trebuie sa ne “montam” releele de succes ce functioneaza deja in lumea occidentala. Acest lucru va lua mult timp. Pentru a incepe aceasta lucrare trebuie sa jucam rolurile care se joaca intr-o lume capitalista de succes.Si sa le repetam mereu, pana le jucam bine.Si pana ce, prin aceasta repetitie, ne vom monta la nivel de individ “releele” de care avem nevoie pentru a ne dezvolta.

Din acest punct de vedere, orice asemanare cu ceea ce se intampla astazi la noi in tara, este o pura intamplare.

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x