Hrana noastra cea de toate zilele s-a scumpit
faoscumpire alimentefood price indexrecolta grau
Indicele preturilor produselor alimentare din intreaga lume, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a avut, in februarie, cea mai puternica crestere lunara de la mijlocul lui 2012.
Indicele a urcat ca urmare a majorarii preturilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu exceptia carnii.
Cu toate acestea, indicele FAO este sub nivelul atins in februarie 2013.
FAO publica, in fiecare luna, Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
Luna trecuta, indice FAO a ajuns la o valoare medie de 208,1 puncte, in crestere cu 5,2 puncte fata de valoarea revizuita de 202,9 puncte, din ianuarie.
Potrivit FAO, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la zahar (6,2%) si la uleiuri vegetale (4,9%).
"Cresterea de luna trecuta vine dupa o lunga perioada de scadere a pretului alimentelor, in general. Insa, este prea devreme sa spunem daca a avut loc cu adevarat o inversare a tendintei", a declarat economistul sef al FAO, Concepcion Calpe, citat de Agerpres.
Calpe a explicat ca cel mai probabil, vremea este principalul factor care a dus la cresterea pretului pentru unele alimente precum zaharul sau faina, insa si cererea puternica este un factor important pentru pretul porumbului, produselor lactate si uleiului.
Totodata, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2013, pana la nivelul record de 2,515 miliarde de tone, cu 13 milioane de tone mai mult decat estimarile anterioare.
De asemenea, in primele sale estimari privind recolta mondiala de grau din 2014, FAO anticipeaza o productie de 704 milioane de tone, in scadere cu 1,7% fata de recordul din 2013, dar cu toate acestea a doua mare recolta de grau inregistrata vreodata.