In fiecare an, Omenirea iroseste hrana in valoare de 750 de miliarde de dolari!
risipairosiremancare aruncatafaofoamete
Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) estimeaza ca, in fiecare an, peste un miliard de tone de alimente sunt risipite in intreaga lume, in bani risipa echivaland cu 750 de miliarde de dolari.
FAO avertizeaza ca, anual, hrana produsa si neconsumata necesita un volum de apa echivalent cu debitul anual al raului Volga si este responsabila pentru adaugarea a 3,3 miliarde de tone de gaze de sera in atmosfera planetei.
"Nu putem permite ca o treime din hrana pe care o producem sa fie aruncata sau pierduta din cauza unor practici inadecvate intr-un moment in care 870 de milioane de oameni sufera de foame, in fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, citat de Agerpres.
Conform FAO, 54% din risipa totala de hrana are loc in sectorul upstream, adica in fazele de productie, transport, dupa recoltare si stocare, iar restul de 46% in sectorul downstream, adica in fazele de procesare, distributie si consum.
Tarile in curs de dezvoltare inregistreaza pierderi de hrana mai mari in timpul productiei agricole, in timp ce tarile avansate inregistreaza pierderi de hrana mai mari in fazele de comercializare si consum.
In total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in fiecare an, iar productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile cultivabile.
Numai in Asia industrializata, regiune incluzand China, Japonia si Coreea de Sud, sunt risipite aproape 200 de kilograme de legume si cereale pe cap de locuitor.
Din cele aproximativ 80 de kilograme de cereale risipite anual pe cap de locuitor, cea mai mare parte o reprezinta orezul.
Risipa de cereale este o problema semnificativa in Asia, in timp ce industria carnii are un impact negativ deosebit asupra mediului in America de Nord si America Latina.
De asemenea, risipa de fructe are o contributie semnificativa la pierderile de apa din Asia, America Latina si Europa, in timp ce risipa de legume in tarile industrializate din Asia, Europa si Asia de Sud-Est se traduce in emisii semnificative de carbon.
FAO propune realizarea unui echilibru intre cerere si productie, iar, in cazul existentei unui surplus, cea mai buna optiune o reprezinta redirectionarea alimentelor spre consumul animalelor, conservand resursele care, altfel, ar fi utilizate pentru productia de furaje.
Totodata, cand nu este posibila reutilizarea, ar trebui luata in considerare reciclarea si recuperarea energiei si elementelor nutritive.