Inflatia se hraneste cu cartofi si conserve de legume
inflatiepreturistatisticiinsalimentecombustibili
Rata inflatiei in luna ianuarie a fost de 0,77 %, stimulata in principal de cresterea preturilor produselor alimentare - cu 1,14% fata de luna precedenta. Cel mai mult s-au scumpit cartofii - cu 6,02% si conservele de legume - 6%.
Cresteri semnificative de preturi au fost si la fructe proaspete –-2,75%, faina - 1,85%, citrice - 1,73%, lapte - 1,57 %, ulei 1,45%, malai - 1,52%. S-au scumpit aproape toate alimentele, in timp ce preturile oualor a scazut cu 1,25%.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cresteri mai moderate de preturi au fost consemnate la bauturi alcoolice - 0,25%, miere - 0,31%, carne - 0,14%, peste - 0,6%.
La produsele nealimentare, statisticile spun ca preturile au avansat cel mai mult la carti, ziare si reviste - 4,84%, , energie termica - 3,21 % si combustibili - 2,18%. S-au ieftinit autoturismele si piesele de schimb - cu 0,08%.
Tarifele serviciilor au avut o evolutie mixta, o crestere mai semnificativa fiind inregistrata la transportul urban - 1,06%, in timp ce transportul aerian a scazut cu 0,71%.
Inflatia anuala a scazut usor, la 6,99% (ianuarie 2011 - ianuarie 2010).