INTERVIU MANAGER.RO: Mihai Ionescu (ANEIR): Exportatorii ezita sa semneze noi contracte din cauza bazaconiilor despre marje de curs de 4,7-4,8 lei/euro sau 4 lei/euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INTERVIU MANAGER.RO: Mihai Ionescu (ANEIR): Exportatorii ezita sa semneze noi contracte din cauza bazaconiilor despre marje de curs de 4,7-4,8 lei/euro sau 4 lei/euro INTERVIU MANAGER.RO: Mihai Ionescu (ANEIR): Exportatorii ezita sa semneze noi contracte din cauza bazaconiilor despre marje de curs de 4,7-4,8 lei/euro sau 4 lei/euro
de Manager.ro la 07 Iun. 2011
Urmareste-ne pe Google News
aneirexporturimihai ionescucurs de schimbcapitaluri speculative

Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, este persoana dupa care guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, se uita in sala, atunci cand vorbeste la un eveniment public, pentru a sti daca la finalul discursului va fi criticat de cineva pentru nivelul cursului de schimb. Intr-un interviu acordat www.manager.ro, Mihai Ionescu isi exprima insa nemultumirea fata de rapoartele de analiza ale unori grupuri financiare, care "vad" cursul de schimb la 4,7-4,8 lei/euro sau, la polul opus, la 4 lei/euro.

1. Lucian Niculescu, Manager.ro : Unele rapoarte de analiza financiara spun ca leul este acum supraevaluat, iar cursul de schimb ar trebui sa fie la 4,7-4,8 lei/euro, alte estimari sustin ca valoarea corecta a leului este undeva la 4 lei/euro. Ar fi afectati exportatorii de un astfel de nivel de curs?

Mihai Ionescu:
Aparitia in spatiul public a unor marje de curs de 4,7-4,8 lei/euro, altii vorbesc de 4 lei/euro, creeaza o insecuritate, un stres pentru exportatori. Multi ezita sa semneze contracte pentru perioada urmatoare din aceasta cauza. Pe termen scurt, in urmatoarele 2-3 luni, nu vor fi derapaje ale cresterii exporturilor Romaniei, dar spre final de an este posibil sa asistam la reduceri, daca nu de volume, cel putin de ritm de crestere.


2. Lucian Niculescu, Manager.ro : Care a fost evolutia exporturilor romanesti de la inceputul anului pana in prezent?

Mihai Ionescu: Spre consolarea noastra, primele cinci luni au marcat o mentinere a ritmurilor de crestere a exporturilor. Este adevarat cu un mic "episod" in decada a treia din luna aprilie, pe care l-am pus pe seama sarbatorilor pascale. Atunci am avut o scadere cu 5,9% a exporturilor pe zona non-UE. Avem insa contracte si speram ca in perioada urmatoare exporturile sa continue sa creasca.

3. Lucian Niculescu, Manager.ro :
Discutati cu oficialii BNR problemele legate de cursul de schimb?

Mihai Ionescu : Am discutat cu conducerea BNR pe cazuri concrete de intreprinderi exportatoare, pe primele patru ramuri economice ale Romaniei la export. In lunile martie si aprilie, toti exportatorii au avut pierderi intre 5 si 15%, in functie de structura exporturilor lor, mai mult sau mai putin pe euro sau dolar. Nu traversam o perioada fasta si mai este si aceasta bulversare pe care o creeaza dezbaterea publica  - fiecare isi da cu parerea despre curs, aruncand pe piata tot felul de niveluri de curs. Toata perioada 2009-2010 cursul a fost in palierul 4,1-4,3 lei/euro, acest interval a fost validat de piata si a demonstrat ca este sustenabil si cu efect in export. Romania a terminat anul 2010 pe locul 1 in Europa din punct de vedere al ritmului de crestere a exporturilor fata de anul 2008, inaintea declansarii crizei. Suntem pe locul 1 in Europa la refacerea volumului de export, comparativ tot cu anul dinaintea crizei. Nu este putin lucru ca am reusit aceasta performanta. Principala ancora a acestei performante a fost tocmai stabilitatea cursului. Si aprecierile leului sub un curs de 4,1 lei/euro, la care am asistat, si bazaconiile aruncate pe piata de unii, despre cursuri de 4,7-4,8 lei/euro, creeaza un stres pentru exportatori. In opinia mea, nu pe vise ci pe realitati, cursul trebuie mentinut atat timp cat Romania nu a iesit din criza, ci doar din recesiune. Mai avem de luptat cu criza, este riscant sa ne aventuram la alte marje de curs.

4. Lucian Niculescu, Manager.ro : Dar un curs mai ridicat de ce nu ar fi mai bun pentru exportatori?

Mihai Ionescu : Orice abatere in sus sau in jos de la intervalul 4,1-4,3 lei/euro nu este favorabila. Poate credeti ca exportatorii s-ar bucura sa avem un curs de 5 lei sau 6 lei/euro. Importanta este stabilitatea. Intre perioada de semnare a unui contract si timpul cand valuta intra efectiv in cont pot trece luni de zile, un an sau chiar  mai mult. Daca exportatorul si-a facut calculul la un curs de 5 lei s-ar putea ca intre timp sa ia 4 lei pe euro, iar pierderea il poate duce in faliment.

5. Lucian Niculescu, Manager.ro : Inteleg ca nu va intereseaza cursuri fortate ?

Mihai Ionescu : Nu ne intereseaza cursuri fortate, care nu pot fi sustinute. Faptul ca in anii 2009-2010 piata romaneasca a fost dominata de valuta scoasa la vanzare de exportatori si importatori, mai putin de capitalurile speculative, a dus cursul in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, dovedindu-se astfel ca aceasta este puterea de moment a leului romanesc. Ce s-a intamplat in ultimele doua luni, cand am asistat la aprecierea leului fata de euro a aratat  foarte clar prezenta masiva a unor capitaluri speculative. Aceste capitaluri isi doresc sa joace pe dobanda in Romania, este atractia lor principala. Si-ar dori sa vina schimbe euro cat mai sus, sa stea pe dobanda de 6-7% la lei – unde mai gasesti in lume asa ceva -, iar apoi sa iasa din Romania la un curs de 4 lei, sa castige astfel si din dobanda si din diferenta de curs. Romania nu poate trai din acest du-te/vino al capitalurilor speculative. La un curs de 4,1-4,3 lei/euro Romania se poate baza in continuare pe aceasta locomotiva a cresterii economice, pe exporturi.

6. Lucian Niculescu, Manager.ro : Cat pierdeti la aprecierea leului?

Mihai Ionescu: Orice apreciere de 10 bani a cursului duce la pierderi de 100 de milioane de euro pe luna. Rata de rentabilitate a exportatorilor este de 5-10%. In cele doua luni de care v-am vorbit, cand s-a apreciat leul, am avut pierderi de 5-15%
. Nu este o problema, unii au avut acumulari din trecut, dar cine isi permite sa piarda pe termen lung ? Contractele nu mai vor fi reinnoite. Acesta este pericolul.

7. Lucian Niculescu, Manager.ro : Cursul dolarului va afecteaza?

Mihai Ionescu:
La dolar suntem victime colaterale, cu toata Europa. Nu putem noi stabili alt curs, decat cel european. De aceea si tinem mult la data de 1 ianuarie 2015 ca tinta de intrare a Romaniei in zona euro. Am scapa de stresul euro, ar ramane doar stresul dolarului, dar oricum ar fi mai usor. Din analizele noastre rezulta ca o tara care intra in zona euro isi dubleaza schimbul de marfuri. Economia romaneasca s-ar integra astfel mai puternic in UE.

7. Lucian Niculescu, Manager.ro :
Cum merg exporturile Romaniei pe pietele non-UE? La un moment dat spuneati ca sunt semnale incurajatoare.

Mihai Ionescu
: Da, sunt. Sigur ca intentia noastra este sa recastigam ce am pierdut in perioada de criza. A fost o pierdere de aproape 5 puncte procentuale din ponderea in totalul exporturilor. Recuperam intre timp. Cu Rusia am inregistrat salturi spectaculoase in aceasta perioada, ca si cu unele tari din Africa si Orientul Mijlociu. Ne mentinem aceasta prioritate. Am deschis o expozitie permanenta in Emiratele Arabe Unite, vrem sa deschidem centre de promovare la Moscova si Beijing, vom merge si in Africa unde avem proiecte in domeniul energetic. In Consiliul de Export, unde sunt co-presedinte, putinii bani pe care ii avem pentru promovarea exporturilor ii indreptam in proportie de 60% catre zona non-europeana. Este posibil sa obtinem acum niste resurse suplimentare, tot acolo vor merge. Toate tarile din UE isi doresc sa cucereasca aceasta piata.

8. Lucian Niculescu, Manager.ro :
Ce fonduri sunt allocate promovarii exporturilor Romaniei?

Mihai Ionescu : In jur de 200 de milioane de euro anual.

8. Lucian Niculescu, Manager.ro : Sunteti multumiti de relatia cu Ministerul Finantelor Publice ?

Mihai Ionescu : Am reusit doua lucruri imbucuratoare, recent. Dupa doi ani de lupta cu MFP, ANAF si Bruxelles-ul avem de la 1 iunie taxarea inversa la cereale. Evaziunea fiscala era o frana in calea exporturilor de cereale. De la 1 iunie, in Romania cerealele circula fara TVA pana la producatorul final. Tot cu MFP am reusit in ultimele zile ale lunii mai sa modificam ordinul privind rambursarea TVA cu control anticipat, micsorand baremul de la care exportatorii pot primi inapoi TVA, cu control ulterior. Toti exportatorii care au avut anul trecut exporturi de minimum 500.000 euro, iar exportul a reprezentat minimum 60% din cifra de afaceri (anterior conditiile erau – un million de euro si respectiv 75%) vor primi inapoi TVA la depunerea decontului, controlul fiind ulterior. Cateva mii de firme vor beneficia astfel de intoarcerea mai rapida a banilor in conturile lor.
 

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x