Romanii cumpara de doua ori mai mult vin in perioada Pastelui
vinvin romaniaconsum de vindavinovinartecramele recas
Magazinele si producatorii reusesc sa vanda si de doua ori mai mult vin in perioada sarbatorilor pascale.
Cresterea vanzarilor de vin este, in medie de aproape 40%, fata de o perioada normala, a declarat pentru
Agerpres Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Insa, producatorii mici, de nisa, inregistreaza si cresteri de 100% in aceste zile.
Piata vinului din Romania a scazut in 2012 de la 500 de milioane de euro, la numai 300 de milioane de euro, potrivit lui Gheorghe.
Mai mult, vinurile premium detin doar 5-7% din totalul pietei. Din pacate, la raft se observa o invazie de vin ieftin, sub cinci lei pe litru, in timp ce vinurile imbuteliate au cota foarte mica de piata, de sub 5%.
Seful PNVV a precizat ca vanzarile totale de vin din aceasta perioada sunt imposibil de exprimat in cifre.
Producătorii afirma ca romanii consuma circa 600.000 hectolitri de vin, dintr-o productie anuala de 4,5 milioane hectolitri.
Romania aduce si din import cantitati mari de vin, respectiv din Spania si Italia, sau chiar din Macedonia. Din pacate, multe dintre vinurile aduse din strainatate sunt de calitate mediocra, dar preturile sunt peste medie.
Potrivit datelor PNVV, consumul pe locuitor a scazut de la 27 de litri anual, la aproximativ 22 - 25 de litri. Cauza o constituie reducerea puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de romani in procent de 60%.
Totusi, Romania ramane in top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat. Romania a iesit din topul primilor zece producatori mondiali de vin, conform statisticilor Organizatiei Internationala a Viei si Vinului (OIV).
Printre cei mai apreciati producatori de vin din Romania se numara Davino, Vinarte, Serve, Lacerta Winery, Agricola Stirbey, Cramele Recas, Crama Nachbil, Crama Basilescu si Domeniul Coroanei Segarcea.
Foto: davino.ro.