Start-up Nation: Cum sa obtii finantare in 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Start-up Nation: Cum sa obtii finantare in 2018
Start-up Nation: Cum sa obtii finantare in 2018
de Magda Florea la 14 Mai. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
start up nation 2018inscriere start up nationcoduri caen start up nationfinantare

Programul Start-up Nation este un program de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) prin intermediul Agentiilor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului (AIMMAIPE).

Ce este Start-up Nation?

Start-up Nation este un program de finantare guvernamentala, care ofera sprijin financiar nerambursabil, intreprinzatorilor mici si mijlocii. Banii se obtin in functie de eligilibitatea proiectului intocmit de solicitant. In acest an, Start-up Nation ofera finantare individuala de pana la 200.000 de lei, avand un buget total de 2 miliarde Lei.

Este important de mentionat ca beneficiarii programului beneficiaza de finantare de 100% a proiectului, nefiind nevoie de contributia baneasca a antreprenorului.

Programul a fost gandit ca o schema multianuala, de incurajare a sectorului privat, care va fi relansat in fiecare an pana in 2020.


In 2017, Start-up Nation s-a bucurat de un real succes. Dintre cele 19.296 de dosare depuse, conform regulilor de alocare a finantarii si in limita bugetului, au fost selectate 8.444 de proiecte pentru care s-au semnat si contracte de finantare.

Start-up Nation 2018

In acest an, programul de finantare va debuta in luna mai, si va oferi finantari de pana la 200.000 de lei pe proiect, avand un buget toal de 2 miliarde Lei.

Anul 2018 vine si cu o serie de noutati pentru program. Astfel ca, au avut loc simplificari in ceea ce priveste modalitatea de derulare a cererilor de oferte / contractare furnizori: se accepta print screen-uri magazine online, corespondenta electronica, se poate prezenta o singura oferta cu dovada trimiterii cererii de oferta la minim 3.
 
Tot o noutate este si faptul ca eneficiarii au dreptul de a modifica eventualele nume de marci / branduri / modele si caracteristicile tehnice mentionate in planurile de afaceri depuse, chiar daca interdictia de modificare a bugetelor / compensarea valorilor a fost mentinuta, iar beneficiarul are dreptul de a modifica locatia implementarii proiectului pana la data depunerii primei transe de plata
 
Pentru anul 2018, prioada de implementare a proiectelor Start-up Nation are loc conform procedurii: maxim 1 an, cel tarziu de la 15 noiembrie 2018 (data pana la care toate acordurile de finantare se doresc a fi semnate) pana cel tarziu 15 noiembrie 2019 (in procedura apare data de 29 septembrie, data care mai mult ca sigur va fi actualizata)
 
 Toate platile aferente programului Start-up Nation 2018 vor fi efectuate prin bancile partenere (nu doar in cazul proiectelor finantate cu ajutorul creditelor dedicate)

Criterii de eligibilitate si cheltuieli eligibile Start-up Nation 2018

In planul de afaceri on-line trebuie justificata fiecare cheltuiala in vederea demonstrarii necesitatii acesteia in desfasurarea activitatilor pentru care se acceseaza finantarea.
 
Cheltuielile efectuate de catre operatorul economic trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN.
 
Iata ce tipuri de cheltuieli pot fi decontate prin intermediul Start-up Nation:
 
1. echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnica de calcul tip PC, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii;
2. spatii de lucru, inclusiv spatii mobile de lucru, precum containere metalice;
3. mijloace de transport: autoturisme, autoutilitare, biciclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fara motor;
4. mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale;
5. sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie;
6. salariile, utilitatile (energie electrica, gaze, salubritate, abonament telefon si internet) si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru;
7. realizarea unei pagini web pentru prezentarea activitatii, dar si promovarea activitatii si a serviciilor sau produselor in limita a 8.000 de lei;
8 cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, dar fara a depasi bugetul de 3.000 de lei;
9. Taxa pe valoarea adaugata (TVA) nedeductibila pentru aplicantii neplatitori de TVA;
10. consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului program si implementarea proiectului. 11. La fel ca si anul trecut, consultanta este eligibila pana la cel mult 8.000 de lei;
12. software-uri necesare desfasurarii activitatii;
13. cheltuieli financiare aferente creditelor/garantiilor obtinute pentru creditele contractate.
 
Plafonul maxim eligibil pentru cheltuieli de personal a fost actualizat, luand in considerare noile reglementari privind transferul contributiilor la angajat si salariul mediu pe economie 2018: noul salariu eligibil este de 4.162 lei  (brut / luna / persoana) = 2.434 lei (net / luna / persoana), usoara crestere fata de anul 2017 (2.200 net / luna / persoana)

Cheltuieli neeligibile Start-up Nation 2018

Cheltuielile neeligibile sunt vehicule pentru firme transport, spatii cu destinatie locativa, echipamente aferente jocurilor de noroc etc.

De asemenea, nu se incadreaza in categoria cheltuielilor eligibile: cheltuielile pentru realizarea de pagini web, promovare online si achizitie software la comanda, si nici cheltuielile cu amenajarea spatiilor achizitionate prin proiect, respectiv cele aferente achizitionarii / amenajarii terenurilor aferente.

Nu sunt eligibile nici cheltuielile privind avize sau alte taxe (cu exceptia TVA nedeductibil), timbru verde, ambalajul, transportul, punerea in functiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achizitionate. Totodata, nu se acorda ajutor financiar pentru activele achizitionate in sistem de leasing, second-hand si cele care au constituit obiectul unei subventionari/finantari nerambursabile din alte surse.

Start-up Nation 2018 Ghidul solicitantului

Daca aveti o idee de afacere pentru care doriti sa obtineti finantare, primul pas catre trebuie facut este consultarea Ghidului Solicitantului. Aici gasiti toate informatiile necesare, de la criterii de eligibilitate, la cheltuieli eligibile si neeligibile. 

 In acest moment, Ghidul Solicitantului se afla in dezbatere publica, dar specialistii estimeaza ca va fi lansat pana la sfarsitul lunii mai. Dupa ce va aparea forma finala si oficiala a Ghidului Solicitantului, va incepe perioada  de depunere a cererilor de finantare, care va fi cuprinsa cel mai probabil intre lunile mai si iunie 2018 (30 de zile). Termenul limita ar putea fi sfarsitul lunii iunie.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) a publicat pe site-ul AIPPIMM, proiectul schemei de minimis in baza careia va fi organizata sesiunea din acest an a programului Start-up Nation.

Astfel, in perioada urmatoare, zece mii de antreprenori vor fi selectati pentru a semna acordurile de finantare prin intermediul carora vor primi pana la 200.000 de lei / proiect.

Atentie, in cadrul sesiunii din acest an, aplicantii care nu au primit ajutor financiar nerambursabil in cadrul sesiunii din 2017 pot aplica pentru finantare in cadrul sesiunii ce va debuta in perioada urmatoare.
 
In acelasi timp, asociatul sau actionarul care a primit finantare printr-o societate aplicanta la program in 2017 nu mai poate aplica pentru finantare in cursul acestui an.

Coduri CAEN Start-up Nation

In cadrul acestui program, sunt eligibile societatile infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei sau in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri.
 
Cu toate acestea, in urma modificarilor fiscale intervenite la inceputul acestui an, societatile cu raspundere limitata debutante (SRL-D) si-au pierdut principala facilitate fiscala, acela al scutirii angajatorului de la plata contributiilor sociale pentru pensii (CAS).
 
Societatile astfel infiintate pot solicita sprijin financiar nerambursabil pentru un singur cod CAEN, respectiv pentru o sigura activitate economica, chiar daca in actul constitutiv vor fi mentionate mai multe activitati. 

Lista criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca firmele pentru a obtine fonduri:

Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.
 
Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017
 
Nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale
 
Creeaza minim 1 loc  de  munca si il mentine pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.

 Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul programului in anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de inscriere.
 
Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.
 
Cheltuielile efectuate de catre operatorul economic trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN.

Iata lista codurilor CAEN eligibile pentru Start-up Nation 2018:



Solicitantii care vor sa acceseze fonduri nerambursabile pentru realizarea de programe software la comanda in baza codului CAEN 6201 nu vor putea deconta cheltuielile privind realizarea de pagini web si promovarea online a paginii web pe alte site-uri.
 
Totodata, pentru codul CAEN 6201 nu sunt eligible software-uri necesare desfasurarii activitatii (software-uri la comanda) pentru care se solicita finantare inclusiv licente.
 
Achizitia de software pentru comertul on-line este cheltuiala eligibila numai pentru societatile care aplica la program pe codul CAEN de comert online.

Cum se obtine finantare prin Start-up Nation?

Acum aveti o firma ce contine un cod CAEN eligibil, si un plan de afaceri. Tot ce trebuie sa mai faceti este sa va inscrieti online,  (varianta offline nu mai este disponibila), pe o perioada de 30 de zile calendaristice.

Urmeaza evaluarea proiectului incarcat in format electronic. Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014). Evaluarea proiectelor, in ordinea punctajului obtinut, perioada care e posibil sa dureze mai mult de o luna. Conditia de eligibilitate este ca un proiect sa aiba minimum 50 de puncte.

Evaluarea se realizeaza dupa urmatoarea schema:



Dupa ce ati obtinut un anumit punctaj, veti afla daca va incadrati pe lista norocosilor care vor obtine finantare prin Start-up Nation in acest an. 

Mult succes!

Citeste si: Doi colosi din indrustria alimentara pregatesc o miscare de 7 miliarde Dolari

Sursa foto: pexeles.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x