Viitorul a inceput ieri - ecoprenorii incep sa-i concureze pe antreprenorii clasici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viitorul a inceput ieri - ecoprenorii incep sa-i concureze pe antreprenorii clasici Viitorul a inceput ieri - ecoprenorii incep sa-i concureze pe antreprenorii clasici
de Ion Dan Trestieni la 08 Mar. 2017
Urmareste-ne pe Google News
ecoprenoriatafacerimediu naturalcosta ricaecologie

Din toate studiile despre motivul credintei in "ceva" s-a desprins ideea ca luam decizia de a deveni credinciosi sau fideli fata de un anumit stil de viata daca consideram ca acest fapt ne face bine .Traim intr-o lume a clientilor din ce in ce mai sofisticati/pretentiosi si cu tendinte din ce in ce mai mari de individualizare . Dorinta lor de a trai bine, pe fondul unei sperante de viata care creste de la an la an, face ca un anumit tip de afacere sa capete o pondere deosebita - ecoprenoriatul. Produsele si serviciile sale ii hranesc clientului convingerea ca exista stilul sanatos de viata si ca acest stil i se potriveste.

Incet, dar sigur, mentalitatea dezvoltarii durabile incepe sa castige teren in viata cotidiana a pamantenilor. Dezvoltarea durabila inseamna asigurarea bunastarii si a sanatatii populatiei pe termen lung. Ori, pe masura ce oamenii au o speranta de viata mai extinsa - in special din cauza progreselor fantastice din domeniul medicinei - ei devin doritori/consumatori de o calitate mai buna a vietii. Intr-adevar, nu conteaza numai sa traiesti mult dar, cat traiesti, sa traiesti bine. Omul modern este un ipohondru cronic.

Si, in acest context favorabil, pentru ca marile afaceri se fac cunoscand sau intuind nevoile clientilor, s-a nascut si afacerea derulata de ecoprenori. Ei mai sunt labelizati si ca antreprenori environamentali, antreprenori verzi sau eco-capitalisti.

Ecoprenoriatul: definitia acestui tip de afacere a fost data de Gwyn Schuyler in 1998, in cartea sa “Merging Economic and Environmental Concerns Through Ecopreneurship”: “ecoprenorii sunt antreprenori ale caroror eforturi de business nu sunt motivate numai de profit, dar si de un interes/ preocupare pentru mediu . Acest gen de afacere a devenit mai raspandit odata ce s-a creat o piata bazata pe orientarea identificarii de oportunitati pentru imbunatatirea calitatii mediului si obtinerea, in acelasi timp, de profit in sectorul privat.”


Ceea ce deosebeste ecoprenoriatul de o afacere clasica este faptul ca trebuie sa se tina seama de trei criterii in proiectarea  afacerii: economicul, mediul si socialul.

Criteriul economic impune obtinerea de profit, in termeni economici, prin derularea afacerii.
Criteriul social te obliga sa tii cont de bunastarea clientilor si sa cooperezi cu clientii in toate fazele elaborarii produsului sau serviciului: extragerea si prelucrarea materiilor prime, proiectarea produsului, fabricarea produsului, depozitarea, transportul, vanzarea , asistenta dupa vanzare si dezmembrarea produsului in starea de deseu.
Criteriul environamental presupune ca in toate fazele sus-mentionate de elaborare a produsului/serviciului sa existe un impact cat mai redus asupra mediului.

In acest tip de afacere nu poti mima interesul fata de mediu. Trebuie sa gandesti in termenii semanticii de mediu tot timpul si sa-ti formezi o anumita mentalitate de a face o afacere: clientii, furnizorii, autoritatile, centrele de cercetare, universitatile, societatea civila, trebuie sa devina partenerii tai in business. Te intrepatrunzi cu ceea ce numim economia sociala si munca colaborativa. Dar, intrucat traim cu totii intr-o “societate a riscului”, ecoprenoriatul se potriveste, ca o manusa, vietii actuale.
Cateva studii de caz ne vor lamuri asupra eficientei ecoprenoriatului.

Ecoprenoriat generalizat in tot landul german Bade-Wurtemberg (informatii culese din articolul “O politica ecologica buna si o buna politica economica nu sunt incompatibile”, aparut in jurnalul Le Monde, in 16.05.2016)

Pe 12 mai 2016, in sudul Germaniei, a avut loc un eveniment important. In landul Bade-Wurtemberg ecologistul Winfried Kretschmann, Ministru-Presedinte al Guvernului acestei regiuni, a fost reales ca sef al guvernului cu 30,3% din voturi. Verzii au devansat CDU (partidul conservator). CDU detinuse puterea in land in perioada 1953-2011. Cand Winfried Kretschmann a fost ales presedinte in 2011 multa lume a prezis “ruinarea regiunii". La a doua sa alegere, in 2016, chiar si organizattia patronala Arbeitgeber a spus ca votul cetatenilor trebuie respectat.

Winfried Kretschmann a dovedit ca ecoprenoriatul poate fi profitabil. Cu el , Baden-Wurtemberg a devenit una din regiunile cele mai prospere din Europa. In 2015, rata somajului a fost de 3,8% si rata cresterii economice a fost de 3,1%, aproape dublu fata de media cresterii economice in Germania.

In 2013 lucrau in sectorul energiei regenerabile din land peste 40.000 de persoane, comparativ cu 20.000 in 2008. Winfried Kretschmann a mizat mult pe o politica ecologica moderna, bazata pe cooperare si inovare: energie regenerabila, transportul electric, tehnologii verzi (neinvazive pentru mediu), materiale biodegradabile, organizarea  economiei circulare (bazata pe cooperarea mai multor intreprinderi care-si utilizeaza reciproc resursele si recicleaza deseurile).

Costa Rica – tara cea mai ecologista din lume ( informatii culese din articolul “Tara cea mai ecologista din lume este Costa Rica”, publicat in Huffington Post, ed.fr. pe 24.01.2017)

Aceasta tara cu mai putin de 5 milioane de locuitori are o biodiversitate extraordinara – peste o jumatate de milion de specii de plante si tipuri de animale. Costa Rica a ocupat, pentru al treilea an consecutiv, locul intai in “Happy Planet Index”. Este teritoriul cel mai ecologic unde oamenii sunt cei mai fericiti.  Acest lucru se transpune si in speranta de viata a costaricanilor , care este mai mare decat a americanilor, de exemplu.

Costa Rica nu consuma decat un sfert din resursele utilizate, in medie, in restul lumii.

Din 16 iunie pana in 2 septembrie 2016 – adica 76 de zile - Costa Rica nu a folosit decat 100% energie regenerabila: locuitorii nu au folosit combustibili fosili - gaze, carbune, benzina - in aceasta perioada de timp, pentru nevoile lor energetice.

In ultimii doi ani , timp de 299 de zile, tara a depins numai de energie regenerabila : hidraulica, eoliana, geotermala, solara. Costa Rica prevede sa aiba o amprenta ecologica neutra pana in 2021 (impact zero asupra mediului).

80% din nevoile energetice ale tarii sunt furnizate in acest moment de resursele hidraulice.

Costa Rica deruleaza un proiect vast de reimpadurire. O face printr-un demers surprinzator dar deosebit de eficace - Plati pentru Servicii Environamentale (PSE): proprietarii funciari care au grija de mediu sunt platiti pentru participarea lor. Ca o mica paranteza, in Romania s-a considerat ca este rational sa fie pusa stapana la paduri celebra Romsilva. Adica lupul cioban la oi.

Un mic tur prin lume al ecoprenorilor inventivi si eficaci ( informatii culese din articolul “Petit tour du monde des sources d’energie renouvables les plus etonnantes”, publicat in Huffington Post, ed.fr, pe 02.02.2017)

Susan Devaney, autoarea articolului sus-citat spune: “cunoastem toate cele trei surse de energie regenerabila: solara, eoliana si hidraulica. Dar oamenii de stiinta si inventatorii din lumea intreaga nu indeparteaza nici o pista pentru a descoperi si alte surse. De la vaporii de alcool scotian la dansul in barurile de noapte imaginatia oamenilor nu are, aparent, nici o limita”.

Rwanda – proiectul “Kivuwatt biogas”. In Rwanda 78% din populatie nu are acces la electricitate. Iata de ce a devenit benefica exploatarea gazului metan aflat pe fundul lacului Kivu, lac in jurul caruia locuiesc 2 milioane de oameni. Centrala de biogaz care s-a construit acolo ridica capacitatea energetica a tarii de la 25 MW la 100 MW.

Scotia -biobutanol din Scotch. Societatea Celtic Renewables din Edinburgh a dezvaluit in 2015 primul esantion de biocarburant-biobutanol- obtinut din subprodusele rezultate din fabricarea celebrului Scotch. Societatea vrea sa construiasca prima sa instalatie in uzina petrochimica din Grangemouth, in 2018 si crede ca biocarburantul produs va putea alimenta vehicolele si avioanele.

Anglia- crematoriile incalzesc piscinele. In toata Anglia crematoriile servesc la incalzirea piscinelor. De exemplu crematoriul din Redditch, in Worcestershire, le permite administratorilor piscinei municipale sa economiseasca 17.600 euro/an, exploatand caldura care se pierde din crematoriu.

Olanda – cantece de succes pentru iluminat. Locuitorii din Olanda militeaza pentru dezvoltarea durabila... dansand. In 2008 a fost instalat primul “dance-floor ecologic” intr-un bar de noapte din Rotterdam. Conceptul este simplu: cu cat muzica este mai buna cu atat mai mult danseaza clientii si cu atat mai mult instalatia “dance -floor” inmagazineaza energia lor cinetica. Daca fiecare dansator genereaza in medie 20 Watti, barurile de noapte ar putea sa-si acopere prin dansatori toate nevoile energetice. Cu o conditie – muzica sa fie buna!

Japonia – pampersi regali: nou nascutii sunt schimbati in medie de zece ori pe zi. Pampersii pentru adulti sunt si ei in plina expansiune din cauza imbatranirii populatiei. Societatea Super Faiths Inc. a gasit un mijloc de a transforma acesti pampersi in “granule de energie” inodore, dupa fermentarea, dezmembrarea si uscarea pampersilor. Un kilogram de astfel de granule utilizate in sobele pentru biomasa sau in sistemele electrice permite emiterea unei energii echivalente cu 5000 kcal.

Serele viitorului (informatii culese din articolul “Dans les serres du futur, des tomates nourries a l’eau de mer”, publicat in Huffington Post, ed.fr, pe 23.02.2017)

Ferma solara Sundrop Farms din Australia, lansata la sfarsitul anului 2016, produce rosii fara a apela la energia fosila, insecticidele chimice si apa dulce. Ea utilizeaza doua resurse naturale gratuite: soarele si apa de mare.

Constructorul olandez Van der Hoeven, in colaborare cu firma daneza Al Borg, a creat 200.000 metri patrati de sere inconjurate de 22.000 de oglinzi. Apa de mare din apropiere este desalinizata prin incalzire la 800 de grade Celsius. Vaporii rezultati din desalinizare alimenteaza o turbina care genereaza electricitate pentru racirea serelor si irigarea plantelor. Plantele cresc pe substraturi de fibre de nuca de cocos si de roca vulcanica imbogatita cu elemente nutritive.

Calitatea nutritiva a acestor rosii este exceptionala. In plus  rosiile pot fi cultivate fara a tine cont de “stresorul” mediu: seceta, ploi intempestive, canicula, grindina, zapada, inghet, vant excesiv. Dar costa mult, deocamdata!

Irezistibila expansiune a agriculturii biologice in Franta (informatii culese din articolul “L’irresistible expansion de l’agriculture biologique”, publicat in Le Monde, pe 21.02.2017)

In 2016 partea de alimentatie bio, fara produse fitosanitare si fara OGM-uri a crescut cu 20% fata de 2015 iar suprafata cultivata bio a progresat cu 16%. Exista acum in Franta 32.326 ferme bio, cu 1,5 milioane de hectare, adica 5,7% din suprafata utila. Clientii francezi au platit in 2016 7 miliarde de euro pentru consumul de produse labelizate fara produse fitosanitare si fara OGM-uri.
Astazi, 7 francezi din 10 cumpara in mod real, regulat, produse bio.

Ca o completare la aceste informatii  Edouard Leclerc, patronul unuia din cei mai mari distribuitori din lume, “E.Leclerc” a declarat pe 5 martie a.c, pe postul de televiziune France 5, ca a editat un manual de etica a produselor si serviciilor in baza caruia, incepand cu 2018 ,nu va distribui decat produse bio sau obtinute prin respectarea mediului - adica prin aplicarea ecoprenoriatului .

Voi incheia cu acest subiect  pentru a reflecta faptul ca ecoprenoriatul este, in fapt , dictat de cererea unor clienti din ce in ce mai doritori sa traiasca sanatos si mult.

Romania are, dupa parerea mea, un potential urias pentru derularea acestui tip de afacere, care ar putea gasi un debuseu intr-o clasa mijlocie in ascensiune, tanara si nedoritoare de a mai achita nota de plata a generatiilor trecute.

Deocamdata, insa, ignoram acest potential. Iata un exemplu pe care l-am observat direct. Am avut ocazia sa locuiesc o vreme in orasul Navodari, in anul 2009. Atunci am realizat un soi de analiza pre-monografica a orasului, pe care am dat-o decidentilor din administratie. Prin aceasta naliza trebuia sa fac o comparatie intre resursele posibile ale zonei (resurse) si transformarea lor in beneficii economice, sociale, culturale si administrative (manifestari). Atunci am constatat ca orasul Navodari avea un potential urias de dezvoltare a ecoprenoriatului. Iata numai trei resurse potentiale pentru acest gen de afacere:

- Timp de 80% din an vantul are o intensitate deosebita ceea ce facea abordabila o afacere de tip “parc de eoliene”.
- Pe fundul lacului Techirghiol exista un rau cu apa termala cu proprietati curative iesite din comun.
- In Portul Midia apa marii are proprietati deosebite: compozitia ei nu permitea algelor sa se prinda de chila barcilor si vapoarelor. Acest lucru ar fi facilitat construirea unui port pentru ambarcatiuni private, care, cu siguranta, ar fi avut o clientela numeroasa: costul curatarii chilelor de alge este exorbitant.

Desi au fost prezentate aceste oportunitati nici una din ele nu a fost folosita pana acum, dupa 8 ani de zile.

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x