Buline colorate pentru alimente ambalate
buline coloratealimenteproduse alimentareetichetare cu bulinepropunere legislativacontinut aditivi
Produsele alimentare ar putea fi marcate corespunzator continutului de aditivi pe care il au. Propunerea unui parlamentar PDL a primit, cu unanimitate de voturi, avizul Comisiei de sanatate din Senat.
Deputatul Florin Staicu a intocmit o initiativa legislativa pentru etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor. Potrivit documentului, fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie.
"Verde" inseamna bun si sanatos. Cu bulina verde vor fi marcate produsele alimentare care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, in vreme ce bulina portocalie se va aplica produselor alimentare care trebuie consumate cu moderatie. Ce-i rosu, mai bine sa ramana pe raft, pentru ca produsele etichetate astfel contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.
„Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardio-vasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. (...) Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza”, a declarat Florin Staicu pentru Agerpres.
Criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii. Se vor lua in considerare factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.