Comisia Europeana vrea sa schimbe legea pentru etichetarea originii carnii din alimente
comisia europeanacarne de callegeschimbari
Comisia Europeana vrea sa faca eforturi pentru etichetarea rapida a originii carnii utilizate in alimente preparate, in urma scandalului carnii de cal care continua sa se extinda in Europa, potrivit AFP.
Mai multe state europene, printre care se numara Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda si Portugalia au cerut ca un raport al Comisiei sa fie finalizat inainte de inceputul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, in contextul unui Consiliu al ministrilor UE.
"Am indicat ca cel mai bine ar fi in iunie, iar cel mai tarziu ar fi in luna septembrie", a precizat oficialul european. In acest sens, comisarul european pentru Sanatate si consum, Tonio Borg, s-a angajat ca acest raport va fi gata pentru "sfarsitul verii, inceputul toamnei".
Potrivit datelor facute publice de Le Foll, mai multe state europene, printre care Franta si Germania, sustin in mod clar indicarea exacta a originii alimentelor preparate.
Cele doua tari vor sa precizeze intr-o propunere legislativa modificarile care vor fi prezentate celorlalte state "pentru a incerca sa obtinem un acord cat mai mare posibil", a adaugat comisarul.
Industria de profil din Europa este constransa in acest moment de legislatia europeana, care prevede mentionarea tipului de carne care intra in preparate, dar nu si tara de provenienta a acesteia.
Scandalul carnii de cal, fals stampilata ca provenind de la vite, s-a extins in intreaga Europa dupa descoperirea la jumatatea lunii ianuarie, in Irlanda si Marea Britanie, a unor hamburgeri care contineau carne de cal.