Cum a fost la conferinta Performanta IMM-Bani, Idei, Actiune (partea I)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum a fost la conferinta Performanta IMM-Bani, Idei, Actiune (partea I) Cum a fost la conferinta Performanta IMM-Bani, Idei, Actiune (partea I)
de Ana Tudor la 17 Mai. 2016
Urmareste-ne pe Google News
businessperformanta imm

Sapte antreprenori de succes au vorbit despre ce inseamna un model de business durabil si cum se poate atinge performanta in afaceri, in cadrul conferintei organizate de RisCo, in luna mai 2016.

Evenimentul a fost un real succes, reusind sa puna fata in fata oameni de afaceri cu mare experienta, dar si tineri la inceput de drum, cu antreprenori a caror expertiza este recunoscuta la nivel international.

Participantii, in numar de aproximativ 90, s-au implicat direct in cadrul conferintei. In sesiunea de Q&A, acestia au pus intrebari si au initiat discutii cu speakerii.

Prima sesiune a conferintei “Performanta IMM-Bani, Idei, Actiune” a adus in centru teme de interes actual pentru publicul din Romania, prezentate intr-o maniera interactiva si unica. Cei patru speakeri de succes, Sergiu Negut, Mircea Capatina, Peter Barta si Cristian Dima, au fascinat publicul cu energia si discursurile lor bine documentate.


Sergiu Negut



Conferinta a inceput cu prezentarea insufletita a lui Sergiu Negut, Decan Maastrich School of Management. Sergiu a descris invitatilor drumul de la idee la reusita, in ceea ce priveste diferentierea unei afaceri de succes.

Potrivit lui Sergiu, motorul care declanseaza orice afacere “este nevoia de cunoastere de business si dorinta de a pune intrebari”, intrucat modul de intelegere a afacerii este esential.

In acest sens, speakerul a vorbit publicului despre existenta a trei specii de companii:

Companiile-unicorn: cele care au succes mare si intr-un timp rapid
Companiile-gazele: suple, dar cresc cu aprox. 20% anual
Companiile-gandaci de bucatarie: merg mereu, isi gasesc un loc pe piata si sunt esentiale pentru ‘lantul trofic’ constituit de mediul de afaceri

Este necesar ca fiecare antreprenor sa isi analizeze afacerea pe care o detine, punandu-si intrebari de genul “Ce peste mai mare, de pe piata, ma va inghiti? Cum va arata compania mea peste 5 ani?” Conturarea unei viziuni si realizarea unui plan strategic sunt pasi care nu trebuie ignorati.

Antreprenorul mai este dator sa isi puna o intrebare: “Cui ii spun povestea afacerii mele?” Intr-o plaja vasta de clienti, angajati, finantatori, alegerea povestii potrivite este o cheie pentru succesul ulterior.

Sergiu a vorbit despre “the blue ocean strategy”, sfatuind publicul sa realizeze masuratori pentru gasirea nisei pe piata alternativa. Gasirea “blue ocean-ului” relevant pentru tine conduce la asezarea pe un “val de crestere”, care sa garanteze profitul companiei.
O adevarata provocare este si gasirea modului de a vorbi clientilor tai. In contextul actual, in care afacerile se lupta cu tendintele de schimbare ale consumatorilor, in mod clar trebuie realizat o triere atenta a lor. Clientii care nu servesc afacerii pot astfel sa fie inlaturati, pentru a nu dilua mesajul transmis publicului-tinta.

Pentru a mari numarul de clienti noi, Sergiu considera ca “Gratis nu este suficient de ieftin”, Romania fiind din ce in ce mai concurentiala. Piata abunda in oferte si promotii, iar clientii sunt plictisiti de lupta cu promotii si discounturi.
Castigatoare sunt insa empatia si modul diferit de relationare cu clientela.

In incheiere, Sergiu si-a incurajat publicul sa invete din greseli, esecul avand o putere motivatoare chiar si in business.

Mircea Capatina

Cel de-al doilea speaker, Mircea Capatina, a vorbit publicului despre gasirea nisei potrivite in afaceri.
Co-fondator si Manager Marketing Smart Bill, Mircea a luat ca studiu de caz experienta sa antreprenoriala de peste 9 ani.

Povestea Smart Bill a inceput cu trei oameni care au visat mult, in ciuda lipsei resurselor materiale, pe care si le doreau in anul 2006.
Ideea de business s-a concretizat intr-o afacere de succes, prin mult efort in echipa si dedicatie.

Mircea a mentionat ca: “Produsul este totul. Iar produsul mediocru distruge afacerea.”

In opinia speakerului, afacerea este suma unui efort antreprenorial impartit la echipa. Esecul in business este dat de presupunere, de patrunderea ezitanta pe o piata pe care nu o cunosti indeajuns.

Mircea a indemnat publicul sa aduca un plus de valoare produsului pe care vrea sa-l exploateze pe piata, fara a scapa din vedere faptul ca “antreprenoriatul este un mod de viata, o calatorie, nu o destinatie.”

Peter Barta

CEO la Fundatia Post-Privatizare, Peter Barta a adus in discutie irelevanta titulaturilor, dar si importanta pe care o are esecul in afaceri.
“Din experienta mea, cred ca intotdeauna poti invata ceva din esecul in afaceri. Antreprenorul este un fel de bucatar, care trebuie sa stie cum sa combine ingredientele succesului”, a adaugat acesta.

Peter Barta si-a exemplificat prezentarea cu modele de business precum cele ale lui Gilette, Pampers, Apple sau Procter & Gamble, aratand publicului avantajele si dezavantajele punerii in practica a anumitor strategii.

Facand o paralela intre cultura europeana si cea americana, Peter a atras atentia asupra unor divergente evidente in modul de a percepe consolidarea unui business.

Daca America este orientata spre eficienta si rezultate, se bucura de o piata a serviciilor foarte bine dezvoltata, are o cultura deschisa spre debate si dorinta de a patenta idei noi, in cultura europeana se observa mai multe carente. Aceasta din urma este secretomana si mult mai putin dispusa la investitii si debate cu concurentii, considera Barta.

Peter i-a sfatuit pe tinerii antreprenori sa gandeasca in perspectiva, sa apeleze la expertiza externa de calitate si sa aiba un focus bine stabilit in domeniul lor (“orienteaza-te catre ce esti bun, ca sa nu te pierzi in prea multe detalii!”). Urmand acesti pasi esentiali, succesul nu va intarzia sa apara.

Cristian Dima



Cristian Dima, Managing Partner la Genesis Consulting, a sustinut o prezentare interesanta despre ajutorul de stat, ca sursa de co-finantare a investitiior mari.

Cristian a facut si o trecere in revista a situatiei unor programe de ajutor de stat, gandita pe perioada 2014-2020, si a beneficiilor pentru afaceri a acestor programe.

Cazurile de succes ale unor nume precum Premium Aerotec (ajutor de stat de aprox. 19 mil. EUR, 500 angajati) sau Microsoft (ajutor de stat de peste 5 mil.EUR, 200 angajati) au fost doar cateva exemple discutate in conferinta.

Dima a adus aminte publicului ca exista si bani, si idei bune in Romania, asa ca actiunea ar fi urmatorul pas logic! Pentru anul 2016, exista bugete aprobate de 144/ 55 mil. EUR, perioada de depunere a proiectelor de ajutor de stat fiind 30.05.2016-10.06.2016.

Astfel, s-a realizat trecerea pentru cea de-a doua parte a conferintei RisCo, in care au luat cuvantul speakerii Ramona Ivan (CEC Bank), Feliciu Paraschiv (Paco Supermarket) si Alina Marchis (EBRD).
 
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x