Din cauza unor noi reguli ale UE, pretul laptelui ar putea creste foarte mult
lapteproducatoriuenorme
Producatorii care comercializeaza lapte si branzeturi in piete vor fi fortati sa creasca preturile din cauza normelor europene care au intrat in vigoare si care ii obliga la chetuieli in plus pentru buletine lunare de analiza.
"Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca, pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum, vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui", a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, potrivit Agerpres.
Incepand cu data de 1 ianuarie, producatorii trebuie sa livreze laptele in conditiile impuse de UE.
Potrivit Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, in acest moment laptele se vinde cu doi lei, asa ca producatorul ar trebui sa vanda 100 de litri pe luna pentru a plati buletinele de analiza.
Cei care isi vor vinde laptele catre centrele de procesare nu vor resimti aceleasi costuri, ci unele mai mici.
Potrivit sursei citate, circa 40.000 de persoane vand lapte in pietele din Romania, iar estimarile Federatiei Crescatorilor de Bovine arata ca acestia vor trebui sa majoreze preturile cu cel putin 20%.
"Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% in plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpara din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge in continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor incepe din februarie", a precizat Claudiu Franc.
Conform unor estimari, in Romania se produc 2 milioane de tone de lapte anual si aproape 30% din aceasta cantitate se desface in piete.
Producatorii care detin gospodarii mici cu un numar restrans de animale pot livra laptele crud catre centrele de livrare sau catre unitatile de procesare.
In plus, producatorii care vand lapte crud in piete trebuie sa detina fisa de sanatate care sa dovedeasca sanatatea animalului precum si un buletin de anaiza care sa arate starea laptelui.
Medicii veterinari care vor asigura supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile in care se vand branzeturile si laptele.
Noile norme arata ca laptele trebuie filtrat si ulterior depozitat in vase curate, intr-o camera cu o temperatura constanta.
In plus, acesta trebuie racit imediat la 8 grade Celsius atunci cand este colectat zilnic si la 6 grade atunci cand nu exista o asemenea periodicitate.