Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Edenred: 1 din 6 angajati romani sare peste masa de pranz

Edenred: 1 din 6 angajati romani sare peste masa de pranz
de la 25 Iul. 2013
Edenred: 1 din 6 angajati romani sare peste masa de pranz Tags: edenredpachetacasamasa de pranzfirmetichete de masa

Aproape jumatate din salariatii romani vin cu pachet de acasa pentru pauza de pranz din timpul serviciului, in timp ce 1 din 6 salariati (16%) sare peste masa de pranz, arata un sondaj realizat de Edenred, compania emitenta a tichetelor de masa Ticket Restaurant.

Conform rezultatelor, 47% din salariati isi aduc un pachet de acasa, pe care il mananca la serviciu. 37% dintre angajati recurg la furnizorii de alimentatie publica pentru masa  lor de pranz, adica la cantine de firma, restaurante sau firme de catering. Astfel, 14% mananca de pranz la cantina firmei, in timp ce 9.5% iau masa de pranz la restaurant, iar 13.5% comanda ceva rapid si mananca la birou. 
 
Un procent de 16% dintre salariatii romani sar cu totul peste masa de pranz, desi aceasta este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru.
 
Spre comparatie, doar 2% dintre angajatii italieni si francezi sar peste masa de pranz, fata de 1.8% dintre belgieni, 5% dintre cehi si doar 0.7% dintre suedezi, conform unui studiu  publicat in 2012 de consortiul European FOOD Project,
 
Obiceiurile angajatilor romani cu privire la pauza de pranz difera de cele ale angajatilor occidentali, in special din cauza puterii de cumparare mai scazute in Romania. 
 
« Daca in tarile din vestul europei, in medie  50% din salariati iau pranzul in afara locului de munca (la restaurante, bistro-uri de proximitate sau cantina firmei), in Romania salariatii prefera sa-si pregateasca singuri masa de pranz pentru ca este o varianta mai putin costisitoare. Fara sa ne referim doar la venitul mediu, este relevant sa ne uitam si la valoarea zilnica a unui tichet de masa : in Romania, valoarea unui tichet de masa este in prezent de 9.35 de lei/zi (aproximativ 2 euro), fata de 5.91 € in Belgia, 5.29 € in Franta sau 3.8 € in Cehia. Este ingrijorator procentul mare de persoane active care sar peste masa de pranz, lucru care pe termen lung poate declansa dezechilibre alimentare grave si care poate explica incidenta crescuta a bolilor de nutritie din Romania », spune Iulian Alexe, director de marketing & comunicare al Edenred, companie care activeaza in 40 de tari si emite tichetele de masa cu marca Ticket Restaurant®.
 
« Valoarea de 9.35 lei/zi a tichetului de masa este insuficienta nu doar pentru a acoperi o masa de pranz intr-o unitate de alimentatie publica, ci si, in majoritatea cazurilor, este insuficienta pentru a acoperi costul unui pranz preparat acasa. Conform unor analize recente ale Institutului de Economie Nationala al Academiei Romane, valoarea  recomandata a unui tichet de masa pentru a acoperi costul unei mese de pranz este de 12 lei », a adaugat directorul de marketing al Edenred.
 
Valoarea tichetelor de masa se indexeaza semestrial, de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ultima actualizare avand loc in luna mai 2013, cand valoarea unui tichet de masa a fost majorata de la 9 la 9.35 lei.
 
Conform declaratiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pauza de pranz este importanta atat pentru sanatatea angajatilor, cat si pentru productivitatea si eficienta lor la locul de munca. Aproximativ 61% din respondenti iau pranzul la birou, fenomen cunoscut sub numele de « desktop-dining ». Specialistii in nutritie considera aceasta practica nesanatoasa si neigienica. In plus, pauza de pranz petrecuta in afara locului de munca in compania colegilor are un efect puternic in consolidarea echipelor si in construirea unei atmosfere placute la munca. 
 
Aproximativ 2 milioane din cei 4 milioane de salariati din Romania primesc tichete de masa de la companiile in care lucreaza.  Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, datorita faptului ca sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si sunt exonerate de plata taxelor social-salariale si social-patronale. Edenred este lider pe piata tichetelor si cardurilor pre-platite (tichete de masa, tichete si carduri cadou, tichete de vacanta, tichete de cresa etc), atat in Romania, cat si la nivel international. 
 
La sondajul  realizat de Edenred in perioada 5 iunie - 15 iulie 2013, prin intermediul site-ului Metropotam.ro, au participat peste 1200 de persoane.



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Manager de succes - 6 strategii imbatabile".

Consilier Managementul Deseurilor

Descarca Alerter Manager.ro



Cele mai citite stiri




Ultimele comentarii



Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.

Adauga e-mailul tau pentru Stiri din Romania reala, cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ.

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.
Advertisement