Importurile de mere, pere si gutui: de 20 de ori mai mari decat exporturile
importuri merepere romaniaconsum de fructereconversie in pomicultura
Tara noastra a importat de 20 de ori mai multe mere, pere si gutui proaspete decat livrarile pe piata externa, in primul semestru al anului.
Astfel, la jumatatea anului curent, cantitatea de fructe de pe piata locala ajungea la aproape 44.000 de tone, conform datelor referitoare la comertul cu produse agroalimentare, facute publice de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Importurile au crescut cu 44,5% in primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Daca importurile de mere, pere si gutui proaspete au ajuns la aproape 30.400 tone la sfarsitul lui iunie a anului trecut, acestea au atins circa 44.000 de tone in primul semestru din 2012. Valoarea importurilor a crescut cu 780.000 de euro si a depasit 16 milioane de euro.
In ceea ce priveste exporturile de mere, pere si gutui din primul semestru, acestea au scazut cu 40% fata de perioada similara a anului trecut si au fost de doar 2.130 de tone, potrivit datelor MADR. Valoarea exporturilor de mere, pere si gutui proaspete din primul semestru al anului a depasit cu putin 900.000 de euro in primul semestru al anului curent, in vreme ce perioada similara a anului trecut a adus suma de peste 2,1 milioane de euro.
Trei sferturi din consumul intern de fructe sunt asigurate de productia anuala a Romaniei, de 1,4 milioane de tone de fructe. Principalele fructe produse in Romania sunt merele si prunele – cate 600.000 de tone fiecare, urmate de cirese si visine – cate 70.000 de tone – si de pere – 50.000 de tone.
Tara noastra ar putea participa la un program european de reconversie in pomicultura, in valoare de un milion de euro. Programul care va incepe in 2014 se va asemana cu cel din viticultura, care a debutat in 2007.