Increderea in sine - de ce lipseste in Romania? 5 relee de succes valabile in lumea occidentala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Increderea in sine - de ce lipseste in Romania? 5 relee de succes valabile in lumea occidentala Increderea in sine - de ce lipseste in Romania? 5 relee de succes valabile in lumea occidentala
de Ion Dan Trestieni la 10 Mar. 2017
Urmareste-ne pe Google News
incredere in sinestare de spiritstima de sinesociologie

Oamenii care au o istorie comuna isi standardizeaza in timp perceptiile si maniera de a actiona prin construirea unor stereotipuri mintale si comportamentale, numite habitusuri. Aceste maniere comune de a actiona, de a percepe si de a interpreta lucrurile se transforma, in decursul anilor, intr-un fel de relee, in creierul lor. In functie de proiectul de viata pe care doreste sa-l construiasca, numai unele din aceste relee conduc la succesul omului in viata de zi cu zi. Din cauza istoriei, noi, romanii, nu ne-am montat inca releele de succes intr-o lume capitalista chiar daca suntem interesati de un astfel de proiect. Dar putem s-o facem de acum inaninte. Suntem dotati pentru acest proiect.

Sociologul Norbert Elias a demonstrat ca exista cinci relee de succes in viata cotidiana a lumii occidentale:

1) A gandi inainte de a actiona;
2) A face planuri de actiune pe termen lung;
3) A cunoaste psihologia oamenilor cu care intri in relatie;

4) A cunoaste regulile societatii in care actionezi;
5) A avea incredere in tine.

La randul sau, filozoful si eseistul Michel Foucault a declarat ca daca un proiect de dezvoltare nu este sustinut de releele de succes favorabile la nivelul mintalului fiecarui individ, atunci masa populatiei nu este guvernabila. Acest lucru l-a spus inaintea lui sociologul Talcot Parsons: daca vrei sa schimbi un tip de actiune trebuie sa schimbi mai intai cultura celor care actioneaza.

Desi releele de succes sus-mentionate par banale si usor de aplicat, ele reprezinta o matrice de a privi lumea si de a actiona care nu sunt tocmai confortabile si se fixeaza la nivelul mintalului individual uneori dupa sute de ani de practica sociala. De exemplu, societatea norvegiana functioneaza cu foarte putine legi regulatoare pentru ca adevarata reglare este facuta de releele deja fixate in mintea populatiei. Ele asigura o guvernare prin autoreglare eficienta. Si totul functioneaza perfect.

Cum iti dai seama daca un releu este montat si functioneaza? Prin resimtirea unui sentiment de penibil si disconfort daca nu actionezi in maniera pe care o defineste el.

Pentru a vedea cat de complicata, dar si de necesara este ingineria montarii unui releu de succes in viata cotidiana a lumii capitaliste, voi lua cazul releului al cincilea din cele expuse mai sus: a avea incredere in tine!
 
Mi s-a parut deosebit de interesanta si de pragmatica abordarea Dr. Travis Bradberry (10 choses que les personnes vraiment sures d’elles font differement; Huffington Post, ed.fr, 05/03/2017)

Pentru Henry Ford ceea ce demonstreaza prezenta unui “om cu incredere in sine” este faptul ca “fie ca se gandeste ca va reusi sau nu, are dreptate in ambele cazuri”. Cu alte cuvinte, starea de spirit influenteaza puternic capacitatea de a reusi in viata. Aceasta reflexie a lui a fost recent confirmata de rezultatele unui studiu al Universitatii din Melbourne: “persoanele cele mai increzatoare in ele insele isi  construiesc mai bine viata si progreseaza mai repede in cariera decat persoanele care nu au aceasta calitate.” Oamenii care cred in ei au un impact profund asupra tuturor persoanelor pe care le intalnesc. Totusi atitudinea de oameni cu incredere in sine tine exclusiv de influenta pe care ea o exercita in interior, asupra lor insasi. Noi nu-i vedem decat din exterior: ei sunt cei care inoveaza, nu ezita sa spuna ceea ce gandesc, isi fixeaza obiective tot mai inalte. Ne scapa insa esentialul : au obtinut aceste habitusuri cu efortul unei munci titanice, in culise.
Cum sunt ei, de fapt?

1 . Vorbesc cu convingere

Persoanele cu incredere in sine nu spun niciodata  “ohh...stiti ...” sau  “cred ca...” sau “nu stiu”. Ele se exprima cu aplomb pentru ca stiu ca este dificil sa se faca intelese daca sunt incapabile sa formuleze ideile cu siguranta. Iata un exemplu real. Am avut, cu ani in urma, o intalnire cu o delegatie de chinezi. Scopul intalnirii era gasirea unor posibile colaborari pentru schimburi de experienta intre tinerii chinezi si cei romani. La acea intalnire mai participau, in afara de mine – specialist in sociologia tineretului – un senator si un deputat. Chinezii au intrebat la un moment dat cati tineri cu varste intre 15 si 25 ani sunt in Romania. Senatorul si deputatul au bajbait un raspuns. Eu am formulat o cifra exacta - 4.545. 643 tineri. Nu era chiar raspunsul corect dar am dat o cifra exacta. Din acel moment chinezii nu au mai discutat decat cu mine.

2. Fac efortul de a castiga mici batalii

Le place competitia, sa se masoare cu altii, chiar daca eforturile lor nu conduc decat la mici victorii. Exista o explicatie fiziologica a acestui proces (biosociologie). Aceste competitii duc, in cazul lor, la crearea de noi receptori androgeni in ariile cerebrale legate de recompense si de motivatii. Multiplicarea acestor proteine creste influenta testosteronului in organism, ceea ce le sporeste si mai mult entuziasmul si increderea la ideea de a incerca noi provocari. O serie de mici victorii ii energizeaza pentru mai multe luni de zile.

3. Fac sport

Un studiu realizat de Eastern Ontario Research Institute a dovedit ca persoanele care au facut sport de doua ori pe saptamana timp de 10 saptamani se simteau mai competente in raporturile sociale, pe plan intelectual si fizic. Aveau de asemenea o mai buna imagine despre corpul lor si o mai mare stima de sine. Acest aflux de energie pozitiva a fost legat de secretia de endorfine provocata de exercitiile fizice (din nou, sociobiologie)

4. Nu cauta sa atraga atentia

In viata de toate zilele cei care fac totul ca sa atraga atentia lasa, de obicei, o proasta impresie. Persoanele cu incredere in sine nu au nevoie de confirmarea valorii lor din partea altora. Nevoia de recunoastere si-o satisfac singuri. Mai mult decat atat, daca s-ar expune in public ar pierde o parte din prerogativele actelor/muncii lor. Iata o poveste interesanta, spre edificare. Madame Lebrun (1755-1842), pictorita favorita a Mariei Antoaneta, era foarte frumoasa si foarte scumpa pentru lucrarile ei. Cand facea portrete de barbati acestia se uitau la ea cu subanteles, curtand-o in timp ce ii pozau. Atunci, Madame Lebrun intindea mana si le indica sa-si ridice privirea spre cer, pentru a putea sa picteze in bune conditii. Toti barbatii din picturile ei au iesit evlaviosi.

Oamenii cu incredere in sine sunt, de asemenea, experti in a imparti atentia altora cu echipa lor. Ei orienteaza luminile reflectoarelor spre toti cei care au lucrat dur pentru a-i ajuta sa castige batalia.

5. Nu-i judeca pe altii

Persoanele cu incredere in sine nu au niciodata o judecata negativa asupra altora. Ele stiu ca orice om poate aduce ceva bun intr-o situatie. Nu au nevoie sa-i doboare pe altii pentru a avea o opinie buna despre ele insele. Stiu ca daca se compara cu altii isi fixeaza niste limite. Nu-si pierd timpul sa-i evalueze pe altii.

6. Isi construiesc propria fericire

Fericirea este un ingredient necesar pentru persoanele cu incredere in sine: pentru a crede in ceea ce faci trebuie sa fii multumit de ceea ce esti. Persoanele cu incredere in sine isi extrag placerea si satisfactia din ceea ce considera ele ca este un succes si nu din opinia pe care si-o fac ceilalti despre ei. Daca nu ar fi fost asa, Van Gogh si Stendhal nu ar mai fi creat nici o opera.

7. Asculta mai mult decat vorbesc

Fac asa pentru ca nu simt nevoia sa dovedeasca ceea ce sunt. Stiu foarte bine ca a-i asculta atent pe altii  inseamna mai multe sanse pentru ei de perfectionare si de crestere. Pe ei nu-i intereseaza relatiile sociale in sine ci interactiunile benefice. Pentru a se comporta asa lucreaza din greu asupra inteligentei lor emotionale.

8. Isi asuma riscuri

Cand persoanele cu incredere in sine sesizeaza  o oportunitate o folosesc imediat. Ei stiu ca daca nu incerci, nu ai.

9. Nu se tem sa greseasca

Persoanele cu incredere in sine nu se tem sa greseasca. Dimpotriva, adora sa-si expuna ideile celorlalti, adica tot ceea ce le trece prin minte si considera ca este interesant, pentru a le valida. Daca li se dovedeste ca se insala considera ca este o ocazie buna sa invete ceva nou. Daca ceilalti le accepta ideea, considera ca ei au ce invata. In principiu, oamenii cu incredere in sine stiu de ce sunt in stare si nu se simt dezarmati de un esec, un refuz sau o critica. Isi repeta in minte ceea ce a exprimat Henry Ford.

10. Sunt multumiti pentru binele celorlalti

Persoanele carora le lipseste increderea in sine se indoiesc adesea de valoarea lor. De aceea, de multe ori, fac efortul de a fura faima altora, de a-i critica sau chiar de a-i elimina. Un fost sef al meu mi-a relatat, in semn de prietenie si de incredere, ce mostenire de intelepciune i-a lasat lui un sef care a murit prematur: “daca un subordonat iti face umbra, taie-l rapid.” Pentru ex-seful meu acest lucru a devenit un releu in viata lui cotidiana. Unul gresit, din punctul meu de vedere. El nu stia ca exista si “devianta creativa”: oameni care se opun practicilor din sistem pentru ca le considera desuete sau gresite si care, daca ar fi ascultati, ar imbunatati sistemul.
Persoanele cu incredere in sine stiu foarte bine ce valoare au si ce loc pot sa ocupe in campul social. De aceea , in loc sa-si puna intrebari referitoare la propria persoana si s-o compare neincetat cu altii, privesc intens spre exterior. Acest lucru le permite sa vada corect ce aport aduc ceilalti in comunitate. Si sa invete din acest lucru. Li se pare natural sa-i felicite pentru aportul lor.

Tot in Huffington Post (Huffington Post, ed.fr, 15/12/2016) am gasit un video interesant despre 5 leviere ale increderii in sine a echipei de lucru. Ele au fost prezentate de Marwan Mery si Laurent Combalbert, fondatori ai societatii franceze ADN, specializata in consultanta pentru negocieri. Iata care sunt aceste leviere.

a) fiecare membru al echipei are incredere in sine;

b) increderea ierarhica- increderea membrilor echipei in echipa si a echipei in lider. Iata un exemplu din propria experienta. La primul meu loc de munca - Combinatul de Oteluri Speciale - Targoviste - l-am avut ca sef pe Ion Alecu, Seful Directiei de Planificare. Eram sociolog, proaspat iesit de pe bancile amfiteatrului universitar si trebuia sa ma descurc intr-o lume dura - otelarii. Relatia mea de incredere reciproca cu seful meu m-a ajutat enorm si m-a format profesional. In primul rand, simplul fapt ca spuneam in Combinat ca sunt din echipa lui Ion Alecu imi deschidea toate usile. Prestigiul si autoritatea lui imi usurau munca. In al doilea rand, seful meu m-a facut sa ma autoapreciez inalt. Neavand biroul in Combinat ci la un Liceu Metalurgic din oras, uneori, la pranz, mergeam in oras sa mananc sau sa ma plimb. In timpul programului de lucru. Colegii mei din Directia Planificare m-au vazut si m-au parat (neavand incredere in sine). Seful meu le-a spus urmatoarele: “Dan are de terminat o lucrare de sociologie pe data “x”. Voi vedea cum a lucrat”. In data “x” i-am prezentat lucrarea si a fost atat de multumit incat m-a supus unui al doilea test: s-o citesc cu voce tare in sectia de otelarie unde facusem cercetarea. O sectie cu 3.000 de otelari. Dupa ce am terminat de citit, Ion Alecu i-a intrebat pe otelari: “a spus adevarul sau a batut campii?” Otelarii au considerat ca am spus adevarul. Ion Alecu m-a luat atunci in Directia lui si a facut o sedinta cu toti subordonatii. Si le-a spus: “de acum inainte nu mai vreau sa primesc nici o informatie despre Dan!” Pot spune ca Ion Alecu mi-a instalat, odata pentru totdeauna, releul increderii in mine.

c) increderea in misiunea organizatiei – misiunea stabileste, obiective comune si este angajanta, inspiratoare si emotionala.

d) increderea in echipa – fiecare om al echipei isi gaseste locul in baza obiectivului comun.

e) increderea in istoria organizatiei – trecutul, traditiile si valorile organizatiei contureaza personalitatea angajatilor, le da identitate organizationala. Cei mai influentati de aceste elemente devin “cetateni organizationali” - cei care fac mai mult decat li se cere si au initiative.

Se vede clar ca increderea in sine a echipei de lucru nu se poate construi fara increderea in sine a fiecarui membru al echipei. Asa se obtin performante notabile in societatea capitalista.

Lumea capitalista este o lume de oameni liberi. Dar nu in sensul pe care il percem noi acum, in Romania. In societatile europene nordice, de exemplu, libertatea insemna asumarea responsabilitatilor! Cum adica ? Libertatea nu inseamna sa faci tot ceea ce-ti trece prin cap , fara a periclita libertatea altora? Libertatea este o constrangere? Paradoxal, DA, libertatea este o constrangere ! Este constrangator sa gandesti inainte sa actionezi, sa faci planuri pe termen lung, sa actionezi numai cunoscand psihologia celorlalti si regulile sociale ! Este constrangator sa ai incredere in tine chiar daca uneori te musca indoielile. Cand vom intelege semnificatia acestui gen de libertate vom avea si noi succes in dezvoltarea capitalismului romanesc!


Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x