Industria agroalimentara, amendata cu 17.600 de lei
industrieagroalimentaraunitatiamenzicontroaleinspectori
Un control national in unitatile din industria agroalimentara a adus 17.600 de lei la bugetul statului, proveniti din neregulile gasite de inspectori.
Cei 17.600 de lei provin din 20 de amenzi aplicate in urma a 1.800 de controale. Verificarile s-au desfasurat in intervalul 20 - 26 iulie. Pe langa amenzi, inspectorii sanitar-veterinari au dat 27 de avertismente, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinala si pentru Siguranta Alimentelor.
Principala grija a inspectorilor a fost daca operatorii respecta normele si cerintele de igiena privind spatiile in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, dar si cele de depozitare ale materiilor prime si ale produselor finite. Inspectorii au verificat si conditiile in care unitatile functionau si au controlat daca exista daunatori.
Cel mai adesea, operatorii au fost amendati pentru ca inspectorii au constatat nereguli la respectarea normelor de igiena in ceea ce priveste depozitarea, spatiile, manipularea, substantele dezinfectante, usile si temperatura. Pe de alta parte, amenzi s-au aplicat si pentru neregulile sesizate la produse, adica la etichetare si buletinele de analiza. Inspectorii s-au confruntat si cu nereguli de documentare si au gasit nerespectari ale normelor care se aplica documentelor de conformitate si consemnarilor, dar si in ceea ce priveste personalul, unele unitati nu respectau echipamentul de protiectie sau fisele de aptitudini. Unii operatori nu aveau autorizatie sanitara veterinara sau de comercializare.
Inspectorii au prelevat probe pentru a monitoriza incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si a substantelor interzise, dar au efectuat si teste de sanitatie pentru a releva care este gradul de igiena.