LIBIA LIVE: Operatiunile militare continua. Numele desfasurarii de forte este "Odyssey Dawn"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LIBIA LIVE: Operatiunile militare continua. Numele desfasurarii de forte este Odyssey Dawn LIBIA LIVE: Operatiunile militare continua. Numele desfasurarii de forte este "Odyssey Dawn"
de Redactia Manager la 19 Mar. 2011
Urmareste-ne pe Google News
libia stiristiri libiarazboimuammar gadhafibarack obamaclintonbenghazifrantamarea britaniecanada

Cititi pe Manager.ro ultimele evolutii ale situatiei din Libia. Gadhafi le transmite aliatilor: "Tot poporul are arme, nu va vom lasa sa exploatati petrolul libian".

UPDATE 21.00 Purtatorul de cuvant al guvernului libian le cere cetatenilor sa inceapa un mars “simbolic” de la Tripoli la Benghazi.
 
Guvernul libian a dat o conferinta de presa in care a sustinut ca Libia se confrunta cu o “agresiune armata barbara”. Totusi, a lansat rugamintea catre propriile forte armate sa opreasca focul.
 
Joe Biden, vicepresedintele SUA a vorbit cu liderii arabi si Casa Alba a emis un comunicat care spune ca actiunea militara se bucura inca de sprijinul lumii arabe.
 
Amr Moussa a precizat ca lumea araba este impotriva amplorii atacului aerian, nu a existentei lui.
 
In centrul capitalei Tripoli s-au auzit rafale ale atacului aerian. Corespondentul Reuters relateaza ca s-au auzit si mitraliere.
 
Turcia a cerut o revizuire a planului operational NATO, spunand ca interventia militara in Libia si-a “schimbat parametrii”, conform diplomatilor de la Bruxelles.
 
17.30 Peste 100 de rachete Tomahawk au fost trase de fortele coalitiei

Exista teama ca Gadhafi va folosi “scuturi umane”

Rusia ii cere Vestului sa inceteze “folosirea neselectiva” a fortei in Libia.

Echipajul unui remorcher italian este blocat la Tripoli. Ambarcatiunea aducea muncitori libieni inapoi la familiile lor, raporteaza Sky News.

La spitalul din Misrata, bombardat de Gadhafi, exista victime din randul civililor. 
 
17.04 Liga Araba critica bombardamentele coalitiei in Libia
 
Liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, este impotriva bombardamentelor coalitiei. AFP il citeaza spunand ca aceste atacuri sunt departe de "scopul privind impunerea unei zone de excludere aeriana”.
 

15.37 Seful Statului Major american, amiralul Michael Mullen, a anuntat ca fortele coalitiei vor taia, de luni, liniile de alimentare folosite de fortele lui Gadhafi.
 
UPDATE: Televiziunea de stat libiana sustine ca 58 de civili au fost ucisi si 150 de persoane ranite in urma atacului coalitiei. Cifrele nu pot fi confirmate, fiind vorba, cel mai probabil, de propaganda.

Rachetele de croaziera Tomahawk lansate din Mediterana au lovit tinte din Tripoli si Misrata.

Fortele pro-Gadhafi sustin ca au doborat un avion francez. Hexagonul neaga acest lucru.

UPDATE:
Peste 100 de rachete ale coalitiei au atins sisteme antiaeriene libiene.

22.03 
Premierul britanic David Cameron a spus ca in acest moment avioanele britanice au intrat in lupta. Tara sa a trimis in Libia aeronave Eurofighter Typhoon si Panavia Tornado.

21.43 
Un purtator de cuvant al rebelilor a declarat ca tancurile armatei libiene s-au retras din Benghazi, la fel si trupele care au asaltat de dimineata orasul. Fortele sunt pozitionate acum la o distanta de circa 50 de kilometri de "fortareata" oponentilor lui Gadhafi, la est de Ajdabiya. 

CNN transmite ca navele SUA din Mediterana au lansat primele rachete spre obiective militare din Libia.

20.51 
Aviatia britanica se pregateste de atac. Multi dintre piloti sunt veterani din Afganistan. Avioanele canadiene au ajuns in zona, insa au nevoie de doua zile de pregatiri pentru a putea intra in actiune.

20.00 
Avioanele de vanatoare franceze au distrus patru tancuri. 

19.13 
Primul foc a fost tras de un avion francez la ora 14:45 (15:45 locala) impotriva unui vehicul.

18.56 
Surse militare au declarat pentru agentia Reuters ca deasupra orasului Benghazi sunt cinci avioane de lupta franceze. Altele urmeaza sa li se alature.

18.41 
Premierul canadian Stephen Harper a anuntat ca impotriva Libiei va fi instituita, pe langa alte operatiuni navale, si o blocada pe mare.

18.34 Hillary Clinton: "SUA nu va trimite trupe terestre in Libia".

In aceste conditii, in cazul in care armata lui Gadhafi nu va putea fi invinsa dupa atacurile din aer, fortele europene din coalitie (alaturi de canadieni) vor fi nevoite sa atace terestru pe cont propriu. Am putea avea de a face cu un nou "Afganistan", insa de aceasta data fara implicarea SUA. Statutul Americii ca unica super-putere a lumii ar putea fi pus in pericol, spun unii strategi. 

18.24 Generalul (ret.) Wesley Clark:
Administratia Obama a facut bine ca nu si-a asumat rolul de lider al coalitiei. A fost o mutare inteligenta. Puterile europene, precum Franta, Anglia sau Italia, au interese economice si umanitare mai mari in Libia. 

18.20 
David Cameron, premierul britanic, spune ca zarurile au fost aruncate: "Gadhafi a cautat-o".

17.50 
Cancelarul german Angela Merkel a confirmat faptul ca Germania nu va participa la atac. Italia pune la dispozitia coalitiei bazele sale militare.

17.49
 Principalele tinte ale avioanelor de vanatoare franceze sunt aeronavele inamice si tancurile, a anuntat Sarkozy. 

17.41 Potrivit BBC News, avioanele franceze ataca deja trupele pro-Gadhafi in apropiere de Benghazi.

16.50 Nu s-a anuntat atac terestru, ci doar unul aerian.

16.46 Sarkozy: "Am decis aplicarea rezolutiei ONU. Participantii au decis o actiune militara, pentru respectarea rezolutiei. Fortele aeriene se vor opune oricaror violente impotriva civililor. Alte avioane frantuzesti sunt gata sa intervina. Inca de ieri, Franta, SUA si Marea Britanie, dar si Liga Araba i-au transmis lui Gadhafi un avertisment. In lipsa unui armistitiu, trecem la atac. Popoarele arabe vor sa se elibereze de sclavia in care se afla de zeci de ani. A aparut o speranta in inimile tuturor care iubesc democratia. Viitorul e in mainile lor. Popoarele arabe au nevoie de sprijinul nostru. In Libia, populatia civila vrea sa-si conduca singura destinul, iar acum e in pericol de moarte. Nu vrem sa luam decizia in locul lor. Lupta e a lor. Nu cautam nicio finalitate, ci sa instalam in contiinta mondiala ca astfel de actiuni nu sunt permise. Intervenim azi in Libia ca raspuns la cererea poporului libian, pentru ca acestia sa-si aleaga singur destinul. Colonelul Gadhafi ar trebui sa se supuna exigentelor rezolutiei ONU. Operatiunea ONU va inceta odata cu violentele. Este o decizie grava, importanta, pe care am fost nevoiti s-o luam".


16.44
 Olandezii au confirmat si ei participarea la atacul aerian din aceasta seara.

16.40
 Nicolas Sarkozy este asteptat sa faca o declaratie.

Summitul international a inceput la Elysee la ora 13:30 (14:30 ora Romaniei) si ar urma sa dureze doua ore, pentru a stabili coordonatele interventiei militare.

16.28 
Astazi, in Tripoli, nimeni nu stia ce se intampla in restul tarii. Magazinele sunt deschise. Cei mai multi oameni para sa nu stie ca vor fi bombardati in doar acteva ore. "Nu e nicio bomba, suntem in siguranta", spune un locuitor. 
 

16.20
 Avioanele franceze survoleaza spatiul aerian al Libiei, confirma Al Jazeera si BBC News. Gadhafi spune ca nu el a incalcat armistitiul, ci oameni loiali lui.

Care sunt ultimele date la ora 16.00:

Franta gazduieste un summit in cadrul caruia se discuta optiunile militare ale zilei: Clinton, Cameron si Merkel sunt asteptati sa participe. 

Exista rapoarte care spun ca trupele lui Gadhafi avanseaza si isi intetesc atacul impotriva orasului Benghazi.

Canada sprijina actiuni imediate in Libia si purtatorul de cuvant al guvernului spune ca avioanele tarii au nevoie de doua zile pentru a pregati o interventie, scrie Reuters.

Norvegia va contribui cu sase avioane de razboi F-16 in cadrul operatiunii militare internationale de impunere a zonei de excludere aviatica in Libia, conform lui Jens Stoltenberg, prim-ministrul tarii.

Muammar Gadhafi i-a trimis o scrisoare lui Obama, presedintele SUA, care a fost tradusa si citita pe Al Jazeera: "Catre fiul nostru, Excelenta sa, domnul Mr Baracka Hussein Obama. Ti-am mai spus si inainte ca daca, Doamne fereste, Libia si Statele Unite ale Americii intra in razboi, vei ramane mereu un fiu. Imaginea ta nu se va schimba. Vreau sa ramai la fel. Poporul Libiei este cu mine si sunt pregatit sa mor si am toti barbatii, toate femeile si toti copiii de partea mea. Nimic mai mult. Al Qaeda este o organizatie inarmata, care are legaturi cu Algeria, Mauritania si Mali. Ce-ai face daca ai descoperi ca au controlul oraselor americane cu puterea armelor?Ce ai face, spune-mi, sa-ti urmez exemplul".
 

Al Jazeera raporteaza 26 de morti si peste 40 de raniti aflati la spitalul Jala din Benghazi, dupa ce orasul a fost bombardat.


Un reprezentant al rebelilor le-a spus celor de la AFP ca avionul prabusit in cursul diminetii apartine taberei insurgentilor. Martori oculari au putut observa cum pilotul a reusit sa se parasuteze. Se pare ca nu a supravietuit. Avionul nu era un Mig-27 Flogger-D, ci un Mirage francez.
 

Sute de persoane au fugit, sambata prin nord-estul orasului Benghazi, conform unui jurnalist al AFP. Ele se indreapta spre Tubruk, la 350 de kilometric spre est, sau spre Egipt.
 

Primul atac international impotriva Libiei va fi condus de Canada, Franta si Marea Britanie. Al doilea, de SUA, iar cel de-al treilea, de tarile arabe.
 

Marea Britanie a inceput desfasurarea avioanelor in Mediterana.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x