Nu ne vindem tara! Dar medicamentele avem voie sa le exportam pe preturi de nimic?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu ne vindem tara! Dar medicamentele avem voie sa le exportam pe preturi de nimic? Nu ne vindem tara! Dar medicamentele avem voie sa le exportam pe preturi de nimic?
de Ion Dan Trestieni la 21 Apr. 2017
Urmareste-ne pe Google News
medicamentesanatatefarmaciifiscalitate

Camera deputatilor a votat o modificare legislativa care le permite farmaciilor sa faca export angros de medicamente.

Pe 19 martie, HotNews a anuntat stirea despre o noua “voinicie” a parlamentarilor: se da liber, legal, la exportul angros de medicamente, de catre farmaciile romanesti".

“Deputatii au adoptat, miercuri, cu 154 de voturi "pentru", 78 "impotriva" si doua abtineri, un proiect de lege care da voie oricarei farmacii sa faca si vanzare angro. Legea, initiata de parlamentari PSD, da practic liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lant de farmacii. Ce este exportul paralel de medicamente? Un mecanism comercial legal, dar profund imoral fata de pacientii romani, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piata romana (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde preturile sunt mult mai mari...

Propunerea legislativa modifica in acest sens art. 800 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, iar initiatori sunt parlamentari PSD si ai minoritatilor nationale, potrivit Agerpres. Persoanele juridice autorizate sa elibereze medicamentele catre populatie pot sa desfasoare si activitatea de distributie angro de medicamente, prevede textul adoptat...


Mecanismul exportului paralel si explicatia atractivitatii comerciale a acestei practici stau in faptul ca Romania are printre cele mai mici preturi pentru medicamente, iar producatorii de medicamente produc cantitati estimate in functie de numarul de bolnavi din acea tara. Cu alte cuvinte, o fabrica de medicamente nu produce pe stoc, ci in functie de numarul de bolnavi si de consumul estimat. Aceasta cantitate relativ fixa de medicamente produse special pentru Romania, combinata cu scoaterea din tara a unei parti din productie prin export paralel poate duce la penurie de medicamente in farmaciile din tara.

Cine sunt initiatorii legii: parlamentari PSD (Buicu Corneliu-Florin, Ciolacu Ion-Marcel, Mocioalca Ion, Munteanu Ioan, Nassar Rodica, Nica Nicolae-Ciprian, Radulescu Catalin-Marian, Savoiu Ionut-Cristian si Chelaru Ioan), si parlamentari ai minoritatilor (Ibram Iusein, Manolescu Oana, Marocico Ion, Vainer Aurel).”

Aceasta stire ma incita sa fac anumite speculatii subiective. Poate ca ele ii vor face si pe altii sa faca speculatii subiective.

 
Suntem pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata a populatiei

Voi utiliza ultimele date disponibile asupra acestui subiect. Vasile Ghetau, mare specialist roman in statistica, a prelucrat informatiile Eurostat din 12 ianuarie 2016. Speranta de viata la nastere a barbatilor romani este de 71,6 ani, comparativ cu 77,8 , media europeana. Sub noi, in aceasta speta, se afla Bulgaria, Letonia si Lituania.
Speranta de viata a femeilor din Romania este de 78,7 ani, fata de media europeana de 83,3 ani. Sub noi se afla numai Bulgaria, dar foarte aproape (78,6 ani).

Speranta de viata este  indicatorul cel mai important al starii de sanatate a populatiei. Cu alte cuvinte, comparativ cu ceilalti europeni noi suntem “la pamant” la acest capitol!
Orice actiune care, direct sau indirect, diminueaza speranta de viata, daca este facuta voluntar si rational, este, dupa parerea mea, un act cu coloratura criminala !

Guvernarea inseamna controlul corpului celor guvernati

Am vorbit pe larg despre acest subiect intr-un alt material.

Pe scurt, prin politica sa fiscala, de asigurari sociale, de preturi, sanitara, imobiliara, de conditii de munca, etc , guvernul traseaza liniile mari ale calitatii vietii pe care poate sa si-o permita populatia guvernata. Din acest motiv, speranata de viata a populatiei este singurul indicator obiectiv al unei bune guvernari. Ori, la noi, s-a vazut cum stam la acest capitol.

Orice politica de  guvernare “normala la cap” ar trebui sa-si propuna, in primul rand, sa imbunatateasca acest indicator. Ori, se procedeaza exact invers. Se expune populatia la un pericol mortal, care ar pute sa inrautateasca si mai mult indicatorul speranta de viata.

Problema este ca aceasta masura de favorizare a farmaciilor - si, implicit, de posibila si probabila scurtare a sperantei de viata a clientilor - apare ca o prioritate nationala absoluta la reprezentantii poporului.

Culmea este ca guvernantii nostri (Guvern si Parlament) se gandesc, poate, sa-si puna niste pince-uri cu un tigru pe ele. Ei bine, da, FMI-ul anunta ca a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei, in 2017, de la 3,8% la 4,2 %. Singurul tigru care ne intrece in Europa, in 2017, este Islanda, cu 5,7 %.

“So what”, cum “zice turcul“? Cu ce incalzeste populatia nostra rebegita de boli si cu viata scurta si “scurtabila”, aceste procente avansate de o institutie care da intotdeauna prioritate cifrelor si calculelor statistice in loc sa ia in considerare realitatile nationale (John Keneth Galbraith)? Preturile continua sa creasca, mediul spitalicesc se ruineaza pe zi ce trece, se ataseaza cate un contabil la (n) locuitori ca sa-i invete sa bage mana in buzunar, etc, etc. In aceasta primavara,din totalul populatiei noastre numai 90.000 si-au permis in minivacanta de Pasti sa calatoreasca in afara localitatii (cam 0,5% din populatie). In Franta s-au deplasat in minivacanta cam 25% din cetateni si se spune ca a fost cel mai prost an al lor.

Desigur, ar trebui sa acord prezumtie de nevinovatie parlamentarilor si farmacistilor nostri. Numai ca istoria, actuala si mai veche, nu ma lasa sa-mi asum acest risc.

Bacharizarea in istoria contemporana

Vorbesc despre bacharizare pornind de la numele Baschar al-Assad. Am aflat dintr-o recenta editie a “C’est dans l’Air”, pe TV5 Monde (martie 2017), despre un interviu pe care l-a dat Baschar. A fost intrebat ce se va intampla daca vor muri toti sirienii din cauza razboiului si a statului islamist? Raspunsul lui Baschar a fost: “vor veni alte populatii in Siria”. Mai exact, alte populatii care il vor iubi pe el, caci cu actuala populatie “s-a ars”. La fel gandeste si statul islamist. In teritoriile pe care le ocupa stie ca nu este iubit de populatie. Nici o problema atunci pentru combatntii islamisti sa foloseasca scuturi umane cu populatia civila, sa faca violuri si executii zilnice. Vor muri ca martiri si vor ajunge in paradisul islamic.

De ce sa-mi imaginez ca in lumea noastra globalizata farmacistii chiar se perpelesc de grija romanilor bolnavi? Am mai avut noi un episod in care bolnavii de cancer au ramas fara medicamente aproape un an de zile. Si pe atunci nu aveau baza legala pentru a exporta angros medicamente. Farmacistul nostru isi doreste, poate, si el, sa fie iubit asa cum este. Cu riscul ca unii bolnavi sa se piarda pe drum, pe acest traseu al sagetilor trase de Cupidon.

O drama europeana, jucata in Irlanda

In cartile de istorie concepute pentru elevii  batranului continent se vorbeste despre declansarea celui mai mare dezastru social  din secolului XIX: intre 1845 si 1852 au murit de foame 1,5 milioane de irlandezi. De ce? Pentru ca lorzii englezi si autohtoni nu au vrut sa scada pretul la cartofi .Pentru a nu-si diminua profiturile. Irlandezii au ramas marcati pe vecie, in constiinta lor colectiva, de aceasta tragedie.

De ce sa-mi imaginez ca farmacistii nostri ar fi niste oameni dotati cu un umanism remarcabil? La noi circula vorba “frate, frate, dar branza e pe bani”. Si ei vand ceva mai pretios decat branza.

Poate ca sunt eu prea pesimist in ceea ce priveste viitorul nostru legat de gandirea politica a guvernantilor . De acord, am spus de la inceput ca voi fi subiectiv. Dar subiectiv in sensul de a exprima ceea ce gandesc, pentru ca in spatiul public ii ajuti pe altii daca spui adevarul tau.Nu daca cocolosesti minciuna cu argumente rationale. Sunt de acord cu ceea ce spunea scriitorul Jean Genet in “Journal du voleur”: “atunci cand faci o crima, important este sa gasesti necesitatea practica a actului criminal. Atunci, prestigiul aurului va depasi ca importanta perstigiul actului criminal”. Cu siguranta ca se vor gasi argumente rationale pentru ca farmacistii sa devina vanzatori ambulanti. Rationalitatea aurului va ascunde actul “crimei”

Am ales aceste doua situatii, absolut macabre si sinistre, pentru a arata ca in lume se pot intampla lucruri rele daca permiti ca ele sa se intample. In plus, locuim intr-o societate a riscului, unde ne pasc pericolele cotidiene , la tot pasul (Ulrich Beck). O solutie de reducere a stresului nostru cotidian ar fi sa avem incredere in sistem si sa ne lasam vietile pe seama lui. Dar putem noi oare sa avem incredere intr-un sistem care ne hraneste de ani de zile cu una din cele mai mici sperante de viata din Europa si care, prin guvernarea sa, ar putea sa o scada si mai mult?

Mercur, un zeu convenabil pentru guvernantii nostri, in cazul de fata

In  Roma Antica, Mercur a fost zeul comertului. Dar a fost si zeul hotilor, in acelasi timp. De ce le-o fi trecut romanilor prin minte sa creeze acest (aparent) conflict de rol? Oricum, parlamentarii nostri ar putea sa gandeasca sa-si puna si un pince cu  zeul Mercur. N-ar fi o idee tocmai rea !

Dupa opinia mea, ceea ce se incearca sa se faca acum este mai grav decat continutul OUG 13. Pentru ca se atinge fibra existentei, sau mai bine zis, a supravietuirii romanilor. Daca esti in riscul de a nu te mai trata de boli cu medicamente atunci nu mai are rost sa-ti faci alte planuri.Si daca esti  predispus, mai mult decat alti europeni, sa dispari vremelnic catre taramuri mai bune, atunci lucrurile devin chiar complicate.

Inteleptul Goethe spunea in celebra sa carte “Suferintele tanarului Werther : “ Lipsa de intelegere si inertia starnesc, poate, mai multe greseli in lume decat viclenia si rautatea”.

Sa incercam sa intelegem cum stau lucrurile !

Sa incercam sa nu fim inerti!

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x