O noua minciuna a guvernantilor -atragerea si mentinerea "creierelor" in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua minciuna a guvernantilor -atragerea si mentinerea creierelor in Romania O noua minciuna a guvernantilor -atragerea si mentinerea "creierelor" in Romania
de Ion Dan Trestieni la 12 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
migratia creierelorpush-migrationpull-migrationunesco-rosteminciuna

Guvernul a "gandit" un program de mentinere si de atragere a "creierelor" in tara. De fapt, banii prin care vrea sa plateasca aceste "creiere" sunt banii proprii ai Universitatilor romanesti

Recent, am postat un articol in care mentionam situatia catastrofala in care se gaseste Romania din punctul de vedere al competitivitatii, pe plan mondial.
Iata cateva randuri din articol:  “Zilele acestea a fost publicat raportul“The Global Competitiveness Index 2017-2018 “ realizat de World Economic Forum (WEB)
 Situatia Romaniei in acest clasament al competitivitatii economice la scara mondiala nu este buna. Suntem pe locul 68 din 137 state, in scadere cu 6 locuri fata de 2016.
Singurele tari pe care le devansam in Europa sunt Croatia, Grecia si Republica Moldova.”

Situatia cea mai grava – aproape ubueasca – se refera la maniera in care stim sa pastram si sa atragem “creierele” , pe teritoriul nostru:
“-  capacitatea tarii de a retine talentele pe teritoriu : 132 /137 !!;
-  capacitatea tarii de a atrage talente pe teritoriu : 131/137 !!;” (Potrivit raportului WEF ,din 137 tari suntem pe locul 68 in lume la capitolul competitivitatii . "Treaba lor !",27.09.2017, Ion Dan Trestieni, www. Manager. Ro
 
Iata ca Guvernul PSD-ALDE se trezeste din adormire si se hotaraste sa ia taurul de coarne. Am aflat acest lucru din articolul “AngajaÅ£ii de la stat care sunt plătiÅ£i cu 50 de euro pe oră. Salariile au fost stabilite de Guvern pentru a evita „migrarea creierelor”, Adrian Ilie, 12.10.2017, www.gandul.info

Propunerea subliniata in titlul articolului a venit din partea Ministerului Cercetării şi Inovării. Biroul de presa al guvernului ne da amanunte.
”Nivelul maxim al acestor plafoane este stabilit dupa cum urmează: 50 euro/ora pentru activitati care presupun nivel inalt al creativitatii si/sau experienÅ£a ÅŸi abilitati de conducere/management. Se acorda pentru functiile/gradele profesionale de cercetator stiintific gradele I si II (CS ÅŸi II), inginer de dezvoltare tehnologica gradele I ÅŸi II (IDT I si II), profesor universitar, conferentiar universitar, director, membru in echipa de management pe functiile definite in cererea de finantare; 35 euro/ora pentru activitati care presupun cunoasterea aprofundata a metodelor de analiza si sinteza, precum si abilitati de utilizare a acestora. Se acorda pentru functiile/gradele profesionale de CS III, CS, IDT III, IDT, lector universitar, asistent universitar, ÅŸef program/proiect, responsabil juridic/tehnic/achizitii/financiar proiect; 25 euro/ora pentru activitati-suport. Se acorda pentru functiile/gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III si stagiar (TI, II, III, TS), student etc.”
Adrian Ilie ne precizeaza : “Pană acum, plafoanele maxime in baza carora se calculau costurile salariale directe erau stabilite la nivel de luna, neputand depasi 1.500 euro/luna pentru prima categorie de activitati, 900 de euro/luna pentru cea de-a doua ÅŸi 500 euro/luna pentru ultima. Majorarea plafoanelor nu antreneaza alocaÅ£ii bugetare suplimentare deoarece platile se fac in limita bugetelor progamelor de cercetare.”
In comunicatul Guvernului se mai precizeaza:
”Aprobarea actului normativ a fost necesara din mai multe motive, printre care tratarea unitara a salarizarii specialistilor care activeaza in cadrul planurilor, programelor si proiectelor CDI, scaderea diferentelor salariale dintre cercetatorii romani si colegii lor din Uniunea Europeana pentru niveluri similare de competenta si, nu in ultimul rand, pentru implementarea obiectivelor Strategiei Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020 ÅŸi ale Programului de guvernare. Efectele avute in vedere sunt diminuarea fenomenului de «migrare a creierelor» catre tari cu o salarizare mai buna pentru cercetatori, dar si incurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI sa participe in competitiile nationale si internationale pentru proiecte specifice, asigurandu-se, astfel, cresterea competitivitatii economiei romanesti prin CDI (s.n.)”.
 
Acest anunt pare splendid… dar nu este , se pare, decat o noua minciuna, care nu va rezolva problema migrarii creierelor . Dimpotriva, o va acutiza !
 
Opinia lui Marian Preda, fostul decan al Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti
 
Declaratia guvernantilor -“ Majorarea plafoanelor nu antreneaza alocatii bugetare suplimentare deoarece platile se fac in limita bugetelor progamelor de cercetare”- s-ar putea sa fie o minciuna, care, de fapt, inrautateste situatia cercetatorilor din Romania .

Pe 21.09.2017 Marian Preda isi avertiza colegii de aparitia unui mare pericol pentru cercetatori : guvernul nationalizeaza fondurile proprii ale universitatilor. Acest lucru a fost stipulat in OUG nr.63/2017, Art24, aliniatul 6 : drepturile salariale nu se vor mai plati din fondurile alocate de guvern ci din cele proprii. Daca lucrurile se vor intampla asa, nu vor mai exista, de fapt, bani pentru cercetarea universitara. Daca nu se vor intampla asa, vina neplatirii profesorilor cu 50 euro/ora va fi a ...Universitatilor.
 
Prin marirea salariilor cercetatorilor nu se rezolva problema mentinerii si atragerii de creiere in Romania
 
Am avut placerea sa fac parte dintr-un grup de lucru exclusivist care s-a ocupat cu fenomenul migrarii creierelor in Europa . Rezultatul discutiilor acestui grup si materialul meu se gasesc in lucrarea “ Report of the Working Party on “Brain Drain Issues in Europe”, 26-28.11.1990, UNESCO-ROSTE.

Iata cateva idei din acest material:
- creierele migreaza din trei motive : 1) cautarea unor conditii de viata si socio-economice mai bune – la asta ar dori sa raspunda propunerile de acum ale guvernului; 2) oportunitati mai bune de munca stiintifica si de promovare in cariera – acest lucru este desfiintat prin propunerile guvernului; 3) facilitati de cercetare si suport tehnic mai bune- si acest lucru se desfiinteaza prin propunerile guvernului.
- potrivit sociologului Sandu Dumitru exista doua feluri de migratie: 1) “push-migration” - se satisfac “nevoile necesitati”-hrana, locuinta, post de munca, etc; 2) “pull-migration”- se satisfac “nevoile aspiratie”-aceasta migratie reflecta decizille creierelor de a ramane in Romania sau de a pleca din Romania.
- iata cateva solutii propuse, la vremea respectiva, pentru a nu pierde creierele: schimburile de specialisti (romanii sa lucreze 6 luni intr-un institut din tara si 6 luni in afara); anii sabatici (ani de studii facute in centre prestigioase, platite de guvern); vacante de formare (vacante de studii platite de guvern); infratirea institutelor romanesti cu institute straine - “sister institutes”; cercetarea “part-time”, in colaborare cu centre prestigioase din afara.
 
Se vede clar ca numai banii nu rezolva problema mentinerii sau atragerii creierelor in Romania. Este greu insa sa explici acest lucru unor guvernanti pentru care banul este regele vietii cotidiene . Mai ales cand, de fapt, guvernul vrea sa mentina si sa atraga creiere cu banii proprii ai Universitatilor !

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x