Porcii romanesti, buni pentru UE din 2014
carne de porcporc romaniaexport porci
Romania ar putea avea dreptul, din 2014, sa exporte porci vii si carne de porc pe piata Uniunii Europene.
Restrictiile de comercializare care au fost impuse Romaniei de catre Comisia Europeana, ar putea fi ridicate in 2014, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Actiunile ANSVSA pentru eradicarea pestei porcine clasice vor conduce in scurt timp la ridicarea restrictiilor impuse Romaniei, se arata in comunicat.
Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, impreuna cu o delegatie de specialisti ai institutiei aflati la Bruxelles, au avut o intrevedere de lucru cu Ladislau Miko, Directorul General Adjunct al Directiei Generale pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene.
Tema intalnirii a vizat restrictiile de comercializare a porcilor vii si a carnii de porc pe piata interna a Uniunii Europene si identificarea pasilor de urmat de catre Romania pentru ridicarea acestor restrictii.
Intalnirea a fost solicitata de catre partea romana si a avut drept obiectiv prezentarea datelor care arata reusita implementarii de catre ANSVSA a programului de eradicare a pestei porcine clasice.
Datele prezentate au fost analizate de catre reprezentantii DG-SANCO care au apreciat rezultatele obtinute de serviciile veterinare din Romania, urmand ca aceasta situatie sa fie evaluata de Comisia Europeana, printr-o misiune FVO (Food and Veterinary Office) care va avea loc in luna septembrie a acestui an.
Propunerea reprezentantilor Romaniei a fost organizarea, in cel mai scurt timp, a unei intalniri care sa reunească reprezentantii ANSVSA, ai DG-SANCO si ai industriei de profil din tara noastra pentru a analiza situatia existenta si pentru a stabili de comun acord un plan de actiuni, care sa conduca la o misiune FVO de evaluare, in luna septembrie.
Obiectivul urmarit de Romania si agreat de cele doua institutii este ridicarea, incepand cu anul 2014, a restrictiilor impuse de Uniunea Europeana pentru intreg teritoriul tarii, ceea ce va deschide perspective producatorilor romani din industria cresterii porcului de a participa, nerestrictionat, la comertul intracomunitar.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise in anul 2003. Motivul l-a reprezentat faptul ca Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
In 2003, Romania a exportat aproape 0,5 milioane tone de tone de carne de porc, in valoare de aproape 620 milioane euro.
Foto: Wikimedia.