Presa din Spania: In viitor, Romania ar putea deveni o capitala a vinurilor in Europa
spaniavinurieuroparomaniaproducatori
Presa din Spania scrie ca Romania beneficiaza de clima, costurile scazute si o geografie privilegiata in cazul productiei de vinuri. Desi este situata la periferia Uniunii Europene, Romania a atras mai multi antreprenori europeni care au visat sa produca aici vinuri fine pentru export, scrie publicatia elEconomista.
Publicatia din Spania denumeste Romania o "viitoare Mecca europeana a vinurilor".
"Conditiile meteorologice sunt la fel ca cele din Spania in ceea ce priveste caldura, care contribuie la culoarea vinului si lumina", explica Amancio Calcerrada, un vinificator spaniol aflat in Bucuresti, citat de elEconomista.
Acesta a arata ca mai multi producatori locali precum Recas, Cotnari, Jidvei si Murfatlar au deja vinuri premium, care ar putea sa concureze oricand cu productia antreprenorilor din Europa.
"Producem si comercializam rapid pentru a incerca sa obtinem alte vinuri de o calitate mai buna", a declarat pentru publicatia spaniola Violeta Cadaval, administrator al unei vii intinsa pe o suprafata de 400 de hectare in Dobrogea.
In acest moment, Romania produce circa 400 de milioane de litri de vin pe an. Conform datelor publicatiei spaniole, aceste vinuri sunt in special tipuri tinere si de masa, iar productia este mai mare decat cea a unor producatori din Franta, Italia si Spania.
Potrivit datelor publicate de jurnalistii spanioli de la elEconomista, avantajele Romaniei constau in costurile reduse de productie, salariile mici, ajutoarele europene, o clima favorabila si terenuri fertile din abundenta.
De exemplu, in Romania un hectar de teren agricol poate fi achizitionat cu aproape 2.000 de euro, spun jurnalistii straini.
Cu toate acestea, desi are un potential imens in acest sector, investitorii din Romania intampina dificultati din cauza birocratiei si procedurilor de obtinere a subventiilor din fonduri de la Uniunea Europeana, mai scriu jurnalistii spanioli.