Retailerii italieni au retras Nutella din magazine. Produsul ar contine substante cancerigene
ulei de palmiernutellaalimentuleuricosturi
Mai multi retaileri din Italia, inclusiv Coop, cel mai mare lant de supermarket-uri, au decis sa retraga de la comercializare crema de ciocolata Nutella, ca raspuns la descoperirile recente care sustin ca substatele uleiul de palmier folosit in fabricarea cremei de ciocolata ar putea fi cancerigene, scrie Business Insider.
Ca raspuns, Ferrero, compania producatoare, a lansat o campanie in incercare de a-si reasigura clientii ca produsele sale nu prezinta riscuri.
Ferrero insista asupra faptului ca decizia de a pastra uleiul de palmier in compazitia cremei de ciocolata Nutella, in ciuda temerilor de siguranta, este o decizie luata in functie de calitate si nu de cost. Ingredientul este folosit pentru a raspandi textura neteda despre care se spune ca nu poate fi atinsa prin folosirea altor uleiuri.
"Fabricarea cremei de ciocolata Nutella fara uleiul de palmier ar putea duce la producerea unui substituent inferior al produsul real, ceea ce ar fi un pas inapoi", a declarat managerul de achizitie al Ferrero, Vincenzo Tapella, pentru Reuters, citat de Business Insider.
Alte tipuri de uleiuri, precum cel de floarea-soarelui sau rapita, ar putea fi utilizate in fabricarea produsului, insa costurile ar creste exponential, cu aproximativ 22 de milioane de dolari, se arata in datele colectate de Reuters, care nu au fost insa confirmate de oficialii Ferrero
Uleiul de palmier folosit in industria fast-food si in ciocolata tartinabila este extrem de toxic, se arata intr-un raport recent al Autoritatii a Europeae pentru Protectia Alimentelor, care a emis un avertisment cu privire la gradul crescut de risc pentru consumul acestui aliment.
Potrivit datele obtinute de institutia europeana, atunci cand uleiul de palmier este incalzit la peste 200 de grade Celsius, asa cum se procedeaza in procesarea alimentelor (inclusiv la Nuttela), acesta poate deveni cancerigen.
Si Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat asupra riscului reprezentat de uleiul de palmier, insa nu a recomandat populatiei sa evite consumul lui.