Scad bursele internationale, iar Bitcoin se prabuseste. Cat de afectata va fi Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scad bursele internationale, iar Bitcoin se prabuseste. Cat de afectata va fi Romania?
Scad bursele internationale, iar Bitcoin se prabuseste. Cat de afectata va fi Romania?
de Magda Florea la 07 Feb. 2018
Urmareste-ne pe Google News
prabusirea burselorvaloare bitcoinbursele de pe wall streetbursa de la bucurestiefecte prabusiri bursescumpiri in lantindicele dow

Bursele din Europa resimt socul dezechilibrului de pe Wall Street, unde indicele de referinta Dow Jones a suferit, luni, cea mai mare pierdere zilnica de punctaj din istorie si cea mai mare pierdere ca procent din ultimul deceniu. De asemenea, toti indicii bursieri s-au prabusit. Dow Jones a avut o cadere mai mare ca in 2008 cand s-a declansat criza financiara.

Efectele prabusirii Bursei de pe Wall Street au fost resimtite in toata lumea: indicele german a inceput cu un minus de 3,7 procente, iar cel al bursei londoneze a pierdut 3,5% in debutul tranzactiilor. De asemenea, in Asia, bursa din Tokyo a scazut in cel mai accentuat ritm din 1990 incoace.

Ieri, Bursa din Bucuresti a deschis ieri, 6 februarie, cu un minus dramatic, de 3,15 la suta. 


In aceste conditii, se estimeaza ca Banca Centrala a Americii va ridica rata dobanzii. Astfel, firmele americane s-au inghesuit luni sa-si vanda actiunile pentru a-si plasa banii in obligatiuni, care le-ar putea aduce un beneficiu mai mare, daca vor creste ratele.

Problemele pe bursa americana au inceput inca de saptamana trecuta, cea mai proasta perioada pentru Wall-Street din ultimii doi ani. Cele mai mari pierderi, de peste cinci la suta, le-au suferit companiile petroliere Exxon Mobil si Chevron.

Cu tot acest haos creat de seismul de pe Wall Streeet, specialistii BBC dau asigurari ca lucrurile nu sunt chiar atat de dramatice. Potrivit acestora, prabusirea indicilor bursei americane nu indica faptul ca economia merge prost, ci din contra, aceasta merge foarte bine, dar are nevoie de o reevaluare.

"Factorul declansator a fost raportul despre situatia locurilor de munca. Am avut o statistica puternica pentru locurile de munca in ianuarie. Asta ne-a aratat ca salariile au crescut mai repede decat se estimase. De obicei, daca salariile cresc, si inflatia face la fel, iar Rezerva Federala va trebui sa creasca dobanda de referinta, pentru a controla inflatia. Aceasta este de fapt explicatia pentru ceea ce se intampla. Brokerii se tem ca dobanzile vor creste mai repede decat se asteptau.

Caderea pietelor este o veste proasta pentru orice plan de investitii sau fonduri de pensii. Si de asemenea este un semnal pentru locatarul de la Casa Alba. Am vazut deja cum Casa Alba incearca sa se distanteze, pe motiv ca presedintele se concentreaza pe chestiuni fundamentale pe termen lung, care pastreaza o perspectiva foarte buna." a declarat Yogita Limaye, corespondent BBC.

Donald Trump a spus presei americane ca situatia economica a Americii este una favorabila, redeschizandu-se fabrici, micsorandu-se valoarea taxelor platite de cetateni si somajul atingand cel mai jos nivel din ultimii 45 de ani.

Cat de afectata va fi Romania?

Cosmin Gheorghiu, consultant in investitii, a declarat pentru Digi 24 ca Romania va avea de pierdut in contextul evenimentelor nefericite de la Bursa Americii, iar Bursa de la Bucuresti ar putea inregistra scaderi mai mari decat cea din New York. Cu toate acestea, exclude posibilitatea declansarii unei noi crize economice.

"
Toate investitiile sunt globalizate. Cei care au actiuni in SUA au si in Londra. De aceea si Romania va fi puternic afectata, insa nu cred ca e o situatie care trebuie sa ne sperie. Nu trebuie sa vindem in panica, trebuie sa urmarim, pot aparea oportunitati de cumparare pana la sfarsitul anului. Nu exista un motiv fundamental ca piata sa se faca praf si sa fie o criza ca in 2007.

Problema la Bucuresti e lipsa lichiditatii, daca un investitor cu portofoliu mare vrea sa iasa azi va impinge preturile in jos pana gaseste pe cineva sa-i cumpere” a explicat Gheorghiu.

Si Adrian Vasilescu, consilier in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a explicat urmatoarele: ”Ce se intampla pe piata americana este legat de evenimentele din aceste zile. In primul rand, este schimbata conducerea Fed... Toata lumea se asteapta la cresterea dobanzilor in Statele Unite.

Inca din vara vorbim de cresterea dobanzilor in toata lumea si in primul rand in Statele Unite, ca de acolo se da semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite."

Care sunt efectele concrete ale prabusirii burselor?

Cresc dobanzile la credite


Momentan, doar creditele in dolari vor fi afectate de cresterea dobanzilor Rezervei Federale.
Totusi, si creditele celor cu rate in euro vor putea fi afectate, in caz ca dobanzile americane urca si mai mult.


Leul s-ar putea deprecia in fata monedei euro

Majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala va antrena in primul rand un val miscari de capital dinspre statele aflate in curs de dezvoltare catre activele in dolari.

Se vor reuceduce investitiile pentru companii

Cresterea dobanzilor reprezinta, in primul rand, investii mai putine, fiindca majoritatea companiilor din intreaga lume folosesc credite.


Conglomeratele foarte indatorate vor avea, insa, probleme in a-si plati datoriile.
 
Cel mai probabil, acestea vor renunta la o parte din angajati, vor creste pretul produselor sau serviciilor oferite sau vor vinde anumite parti de activitate.

Se vor scumpi bunurile de import. Doua treimi din comertul lumii se face in dolari

Acest lucru va fi posibil din cauza deprecierii monedei nationale a Romaniei, care a bifat deja mai multe recorduri negative in ultima perioada.

Bunurile pe care le importam, tranzactionate la nivel mondial in dolari, se vor scumpi. Este vorba despre:haine, electronice, petrol si carburanti.

Bancile vor suferi pierderi consistente

Socul de pe Wall Street a afectat, in primul rand, bancile si grupurile financiare, din cauza ca ele sunt dependente de imprumuturi.

Lovitura pentru aceste institutii vine pe fondul nefericit al unei concurente tot mai puternice din partea gigantilor IT, asa numitul fintech, de exemplu, Facebook a obtinut recent licenta pentru operatiuni cu plati electronice in Irlanda.

De asemenea, scaderea burselor afecteaza si criptomonedele

Bitcoin
este un sistem de plati monetare la nivel mondial. Este prima moneda digitala descentralizata, care funcitoneaza fara controlul unui stat sau a unei institutii. De asemenea, Bitcoin reprezinta cea mai tranzactionata moneda digitala din lume. 

Cea mai riscanta piata, cea a monedelor virtuale, raspunde la prabusirea burselor, scazand valoarea Bitcoin sub pragul de 6.000 de dolari, valoare inregistrata marti, 6 februarie 2018. BNR a venit marti cu un avertisment ca plasamentele pe aceasta piata sunt speculative si nerecomandate investitiilor

Reprezentantii BNR au explicat ca: "Banca Nationala a Romaniei semnalizeaza cresterea interesului populatiei fata de monedele virtuale, in special Bitcoin, atat din perspectiva detinerii si tranzactionarii acestora, cat si ca afacere. Pe fondul lipsei reglementarilor si a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum si diversificarea acestora, s-au amplificat riscurile financiare si reputationale la nivelul detinatorilor."

Cu toate acestea, in scurt timp, Bitcoin a reusit sa mai castige 1.000 de dolari, ajungand la valoarea de 7.000 de dolari. insa estimarile analistilor sunt sceptice cu privire la viitorul criptomonedelor.


Aceasta piata a pierdut mai mult de 500 de miliarde de dolari in valoare. Caderea este de 70% fata de maxime. In luna decembrie a anului 2017, o unitate Bitcoin valora aproximativ 19.000 de dolari, iar astazi, valoarea ei abia atinge 6.000-7.000 de dolari.

Referitor la legatura dintre prabuirea burselor si scaderea valorii Bitcoin, Stefan Oanca, agent pentru servicii financiare la societatea de intermediere Prime Transaction, afirma ca cele doua fenomele preiznta o reala conexiune intre ele: "Cei care aveau investitii si intr-o parte si in alta, atunci cand au inceput sa scada bitcoin si celelalte criptomonede au vandut pe bursa ca sa sustina piata de criptomonede, dar pana la urma s-a ajuns intr-o deriva in ambele piete”, a specificat Oanca.

De asemenea, agentul Prime Transaction, spune ca: "Bula din criptomonede a lovit piata financiara. S-a creat o legatura si prin derivatele care au inceput sa fie tranzactionate pe criptomonede. A venit constrangerea de la banci, care a afectat piata de cripto si a determinat o prabusire a acesteia”, a explicat el."

Stefan Oanca este de parere ca piata va avea nevoie de o corectie: "Corectia o sa se tempereze cat de curand. Fundamentele economiei americane sunt sanatoase, este o scadere sanatoasa. Cei care au vandut nici nu s-au uitat, pentru ca deja castigurile erau foarte mari in ultimul an.

Chiar daca Dow Jones a scazut cu peste 1.000 de puncte, aceasta inseamna mult mai putin acum cand este la 25.000 de puncte, decat in urma cu 7-8 ani, cand era la 10.000 de puncte”.
 
 

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x