"Nu imi vine sa cred ca un abator din Romania ar putea sa livreze carne de cal sub eticheta de carne de vita, pentru ca exista controale sistematice care se efectueaza in abatoare", a precizat pentru AFP, presedintele sindicatelor din industria alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
Potrivit acestuia, importatorul din Franta avea obligatia de a verifica calitatea carnii la primire, mai ales daca discutam despre o cantitate importanta.
"Daca nu au existat reclamatii la receptia marfii privind faptul ca a primit carne de cal in loc de carne de vita, inseamna ca importatorul francez si producatorul roman sunt complici sau a fost schimbata eticheta dupa", a declarat Frumosu, potrivit
HotNews.ro.
Insusi presedintele Basescu a luat atitudine in acest caz, spunand ca, daca se va dovedi ca producatorul roman a savarsit ilegalitati, "Romania va fi discreditata pentru mai multi ani".
Sorin Minea, presedintele asociatiei Romalimenta, a declarat ca exista trei abatoare mari care vand carne de cal in Romania si exporta cu precadere in Franta si Italia. Minea nu a oferit insa detalii legate de cantitatea de carne exportata.
Un expert agroalimentar din Romania a pus insa paie pe foc, declarand, pentru AFP, ca "exista o filiera formata in principal din italieni care cumpara cai ieftini din Romania si ii revinde mai scump un Italia".
Mai mult, importatorul din Franta ar fi trebuit sa eticheteze carnea si sa noteze numele abatorului si tara de provenienta.
Sorin Minea a mai explicat ca era "imposibil de confundat carnea de vita cu cea de cal", deoarece "gustul, culoarea si textura difera".
Daniel Constantin, ministrul roman al Agriculturii, a cerut sambata deschiderea unei investigatii in privinta scandalului carnii de cal, vanduta drept carne de vita, in tari precum Marea Britanie si Franta.