Studiu: Elevii de liceu vor sa aiba propria afacere sau vor sa fie manageri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu: Elevii de liceu vor sa aiba propria afacere sau vor sa fie manageri Studiu: Elevii de liceu vor sa aiba propria afacere sau vor sa fie manageri
de Manager.ro la 03 Iul. 2014
Urmareste-ne pe Google News
samsungstudiimanageritineritimisoaradan petreplatforma pemeserie.ro

Majoritatea elevilor de liceu din principalele orase din vestul tarii isi doresc ca in viitor sa aiba profesii care implica un grad mare de independenta sau sa-si dezvolte o afacere pe cont propriu, arata o cercetare realizata de Samsung Electronics Romania impreuna cu D&D Research in cadrul caravanei educationale Samsung Trends of Tomorrow.

Cercetarea s-a realizat pe un esantion format din aproximativ 4.000 de elevi de liceu din vestul tarii, cu scopul de a afla care sunt profesiile pe care elevii romani romani si le doresc, dar si cele pentru cele pentru care acestia sunt potriviti din punct de vedere al personalitatii lor.

In contextul in care actuala generatie de elevi tinde sa se ghideze mai mult dupa informatiile primite de la familie sau de la cunoscuti atunci cand trebuie sa-si aleaga viitoarea cariera, consilierea adecvata devine un punct cheie pentru viitorul profesional al oricarui elev. In cadrul caravanei educationale Samsung Trends of Tomorrow, aproximativ 4.000 de elevi au acum cunostintele necesare pentru a-si alege cariera intr-un mod SMART.

„In editia din acest an a Caravanei Samsung Trends of Tomorrow am vrut sa le oferim elevilor sansa de a-si alege cariera intr-un mod SMART, tinand cont atat de interesele si personalitatea lor, cat si de cerintele de pe piata muncii. Unul dintre cele mai interesante mesaje transmise de cei peste 4.000 de elevi cu care am stat de vorba este ca, in acest moment, sunt  interesati si potriviti pentru domenii care implica spirit antreprenorial si aptitudini digitale”, a declarat Mihaela Stanoiu, Marketing Manager in cadrul Samsung Electronics Romania.

Alegerea carierei reflecta un puternic spirit antreprenorial

Conform rezultatelor cercetarii realizate de Samsung Electronics Romania, aproximativ 90% dintre cei 4.000 de elevi aleg profesii liberale, care implica un anumit grad de independenta si care presupun un puternic spirit antreprenorial.Topul meseriilor alese de elevi arata urmatoarele trei preferinte de cariera: avocat (15,4%), programator (12,9%), actor (11,4%). 

Spiritul antreprenorial este intalnit frecvent in cazul fetelor (34%), insa si in cazul baietilor aceasta trasatura este evidenta, ocupand locul al doilea in analiza personalitatii lor (16%). Acestia s-au dovedit a fi, in primul rand, conventionali (39%) ceea ce inseamna ca tind sa aleaga spontan activitati care presupun respectarea ordinii si a rutinelor, adoptarea unor standarde clare, fiindu-le mai usor sa realizeze activitati administrative sau care presupun munca de birou.

Insa, indiferent de gen, atat alegerile spontane pe care elevii le fac, cat si trasaturile lor de personalitate scot in evidenta tendinta de a prelua conducerea, placerea de a negocia si puterea lor de persuasiune.   

Profesiile noii generatii de elevi: baietii aleg sa fie programatori si fetele avocat

O caracterista interesanta a elevilor din vestul tarii, relevata de cercetarea realizata de Samsung, este tendinta acestora de a alege intuitiv profesii pentru care sunt potriviti din punct de vedere al personalitatii lor. Totodata, ei sunt inclinati sa aleaga profesii cunoscute, popularizate in ultimii ani, care le pot aduce castiguri financiare. Astfel, un top 3 al meseriilor pe care le aleg cel mai des arata ca acestia vor ca in viitor sa fie avocati, programatori sau ingineri de sisteme informatice. Pe de alta parte, meseriile pentru care ei ar fi potriviti conform tipurilor lor de personalitate nu se limiteaza numai la cele manifestate in alegerilor lor. Cateva exemple de profesii pentru care sunt potriviti elevii din vestul tarii sunt: reprezentant vanzari, organizator de evenimente, specialist relatii publice, consultant economic si mediator. 

Spre deosebire de fete, baietii sunt interesati cel mai mult de domeniul IT: 38% dintre ei au spus ca vor sa devina programatori sau ingineri de sisteme informatice. Din trasaturile lor de personalitate reiese ca sunt potriviti pentru profesiile din domeniul IT, dar pot dezvolta cu usurinta si caracteristicile necesare pentru alte profesii cum ar fi: expert contabil, agent imobiliar, functionar bancar, laborant, inginer sau controlor de trafic aerian. 

In cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales in primul rand o cariera de avocat (20%). In plan secundar, ele sunt interesate si de profesii sociale, in alegerile lor fiind si profesii ca medic, psiholog sau profesor. Din analiza trasaturilor lor de personalitate resiese ca acestea sunt potrivite atat pentru profesiile pe care le aleg spontan, cat si pentru unele noi ca de exemplu specialist relatii publice, educator, psiholog, medic, traducator sau asistent social.

Influenta liceului in alegerea carierei

Rezultatele cercetarii realizate de Samsung in 15 licee de prestigiu din vestul tarii arata ca elevii sunt predispusi sa aleaga profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar si alte profesii care nu au o nicio legatura cu acesta. De exemplu, elevii care studiaza in licee pedagogice, aleg in afara de profesiile din zona educationala si altele complet diferite de zona lor de studiu (avocat, farmacist, programator), iar elevii din licee tehnologice aleg spontan profesii creative, cum ar fi aceea de actor. Cu toate acestea, elevii sunt mai potriviti pentru profesii care implica cunostintele deja dobandite.

Samsung Electronics Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale continua si in octombrie caravana „Trends of Tomorrow” care va ajunge in 5 noi orase din nordul-estul tarii. 

In cadrul editiei din acest an a proiectului aproximativ 8000 de elevi, din 10 orase, au ocazia sa afle care este cariera potrivita pentru ei, primesc recomandari de aptitudini digitale necesare pentru domeniile de activitate pe care le aleg, precum si consiliere in planificarea educationala si profesionala.

„Pentru elevi este extrem de util ca in timpul liceului sa beneficieze de orientare vocationala. Aceasta ii poate ajuta sa isi aleaga o profesie sau o meserie care sa ii multumeasca, nu doar din punct de vedere financiar si, in acelasi timp, nu doar din punct de vedere profesional. Este important ca in mentalitatea romanilor orientarea vocationala sa devina un «must be», asa cum este de exemplu in tarile nordice, unde tinerii beneficiaza de acest gen de serviciu in proportie de aproximativ 80%. Pentru asta este nevoie ca ei sa inteleaga cum ii ajuta orientarea vocationala si de ce ar trebui sa se dedice cu responsabilitate acestui proces. Studiul de fata este unul extensiv, care nu a mai avut loc pana acum la noi in tara. Ne bucuram ca am putut lua parte la acest proces si speram ca informatiile obtinute sa stea la baza unei cresteri a interesului pentru subiect si de ce nu, la baza unor initiative extinse de impamantenire a procesului de orientare vocationala printre tinerii romani”, a declarat Dan Petre, coordonator platforma www.pemeserie.ro  .

„In contextul actual, piata muncii valorizeaza din ce in ce mai mult competentele digitale si capacitatea candidatilor de a folosi tehnologia, in majoritatea domeniilor de activitate. De altfel, in 88% dintre anunturile publicate pe www.eJobs.ro , cunostintele digitale se regasesc ca si conditie obligatorie pentru angajare, indiferent de gradul de calificare si de nivelul de experienta”, a declarat Ana-Maria Cetatean, Brand Manager eJobs.ro.

Cercetarea a fost realizata in perioada aprilie-iunie 2014, pe un esantion alcatuit din aproximativ 4.000 de elevi de liceu, intre 14 si 19 ani, din 15 licee de prestigiu din orasele Timisoara, Arad, Oradea, Baia Mare si Bistrita. Aceasta are la baza raspunsurile acordate de elevi pentru Testul Self Directed Search sau Holland, un instrument de inventariere a intereselor vocationale, utilizat in autoevaluare, printre cele mai relevante la nivel international in domeniul orientarii vocationale.

Ultimele NOUTATI

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x